Olinguito – nova vrsta sisara
Olinguito – nova vrsta sisara

Olinguito – nova vrsta sisara


Skriven duboko u visokim i maglovitim šumama Kolumbije i Ekvadora, ovaj simpatični sisar je dugo bio gotovo nepoznat ostatku svijeta. Olinguito, kako su ga nazvali, svojom pojavom podsjeća ujedno i na mačku i na medvjedića. U posljednjih 35 godina on je prvi otkriveni mesožder na području Zapadne hemisfere.

Iako već ranije zapažen u divljini, izlagan čak i u muzejima i zoološkim vrtovima, ovo slatko stvorenje pogrešno je identificirano stotinama godina.

Međutim, nedavno znanstvenici sa Smithsonian Institute, ispitivanjem lobanje, zuba te kože muzejskih primjeraka, potvrdili su da je ovaj sisar – mesožder, zapravo, nova vrsta, što je nevjerovatno rijetko otkriće u 21. vijeku.

Olinguito (Bassaricyon neblina) pripada porodici Procyonidae, u koju spada  rakun, kinkadžu i olingo. On je mesožder, iako se hrani i voćem. Ima gusto krzno, a u prosjeku je dug oko tri četvrtine metra, dok teži jedva jedan kilogram. Mužjaci i ženke su prilično iste veličine, a ženka podiže samo jedno mladunče. Uglavnom su aktivni noću i rijetko napuštaju drveće.

 „Otkriće olinguita pokazuje nam da svijet još uvijek nije u potpunosti istražen, da njegove najosnovnije tajne nisu još otkrivene“, kaže dr. Kristofer Helgen, kustos Nacionalnog muzeja prirodne povijesti Smithsonian.

 

Izvor: http://www.dailymail.co.uk

Izbor i prevod: A.Kadrija