Opasne posljedice hroničnog stresa
Opasne posljedice hroničnog stresa

Opasne posljedice hroničnog stresa


Hronična izloženost stresu sve češće dovodi do bolesti. Imamo sve više obaveza, a istovremeno nestaju mehanizmi koji su u prošlosti smanjivali dnevni stres, kao što su bliskost u obitelji i s prijateljima.

Povišen krvni tlak

Osim na raspoloženje, stres utječe i na krvni tlak. Traje li svakodnevno, tlak se može znatno povisiti. I tako počinje domino efekt: povišen tlak može dovesti do bolesti krvnih žila i srca, a one do srčanog i moždanog udara. Prije svega morate biti svjesni stresa, a ako je uvijek prisutan, morate potražiti mehanizme koje će poništiti njegov učinak.

Pad imuniteta

Još jedan negativan učinak hroničnog stresa je pad imuniteta. Ako ste stalno pod stresom, uočit ćete da se lakše razbolite nego inače. A što ste stariji, ovo djelovanje je pogubnije. Zbog loše imunološke reakcije mogu se razviti razne bolesti, koje biste da ste odmoreniji mogli spriječiti u začetku. I obična upala pluća može u takvim okolnostima ugroziti život. A ukoliko obolite od raka, teže ćete se nositi i s ovom bolešću.

Neplodnost

Mnogi ne znaju da hronični stres može polako dovesti do neplodnosti. Ovo se odnosi i na muškarce i na žene. Zbog hroničnog stresa mogli biste prestati proizvoditi seksualne hormone, kao što su estrogen i testosteron, a to bi moglo negativno djelovati na testise ili jajnike.

Depresija

Ne posvetite li se stresu, on će se posvetiti vama, a zanemarivanje može toliko iscrpiti da može doći i do razvoja depresije. Ovo nije tek osjećaj tuge; tijelo može izgubiti sposobnost proizvodnje hormona koji nam daju osjećaj poleta i sreće. Jaka depresija nas može učiniti zarobljenima u osjećaju tjeskobe, možemo izgubiti apetit, pa čak i imati suicidalne misli.

 

 

Izvor: psiholog.ba