Poslanik nas je učio kako tražiti zaštitu od džehennema
Poslanik nas je učio kako tražiti zaštitu od džehennema

Poslanik nas je učio kako tražiti zaštitu od džehennema

 Autor: Šefik Kurdić

Enes b. Malik, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., obišao nekog muslimana koji je toliko oslabio, da je bio kao pile. Kada mu je došao rekao mu je: Da li si nešto molio ili tražio od Njega?

            Rekao je: Jesam!

            Govorio sam: Allahu moj, kaznom kojom ćeš me kazniti na onom svijetu, daj mi je na ovom.

            Allahov Poslanik, s.a.v.s., je rekao: Subhanellah! Ne možeš to podnijeti, ili ti to nisi u stanju!.

            Zašto nisi rekao: ‘Allahu moj, daj nam i na ovom i na onom svijetu dobro i sačuvaj nas Vatre.’

            Zatim je zamolio Allaha za njega i Allah ga je izliječio. (Muslim, 2688)

            Ovu dovu je Vjerovjesnik, s.a.v.s., najviše učio, zato što je ona sveobuhvatna: obuhvata i ovaj i onaj svijet. Islamski učenjaci tvrde da se pod dobrom na ovom svijetu podrazumijeva ibadet i zdravlje, a pod dobrom na budućem svijetu podrazumijeva se Džennet i Allahov oprost.

            Enes b. Malik, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., dovio ovako: Rabbena atina fi-d-dun’ja haseneten ve fi-l-ahireti haseneten ve kina azabe-n-nar – Gospodaru, daj nam dobro i na ovom i na onom svijetu, i sačuvaj nas džehennemske kazne. (Muslim, 2690)

            Katade je upitao Enes b. Malika, r.a.: Koju je dovu Allahov Poslanik, s.a.v.s., najviše učio?

            Rekao je: Najviše je učio ovu dovu: Allahumme atina fi-d-dun’ja haseneten ve fi-l-ahireti haseneten ve kina azabe-n-nar. (Allahu moj, daj nam na ovom i onom svijetu dobro i sačuvaj nas džehennemske kazne.)

            Enes b. Malik, r.a., kada bi učio dovu, učio bi tu dovu, a kada bi želio da prouči drugu dovu, u njoj bi proučio i ovu dovu. (Muslim, 2690)

            Ovo je jedna od najsadržajnijih dova. Islamski učenjaci dobrom na ovom svijetu smatraju ibadet i zdravlje, a dobrom na ahiretu podrazumijevaju Džennet i oprost. Pa, ima li išta vrijednije od toga?!

            Enes b. Malik, r.a., razumijevajući bitnost i obuhvatnost ove dove, uvijek ju je učio kada bi se Allahu obraćao.

            Kod Bošnjaka se, također, ova praksa zadržala, tako da se malo kada neka dova prouči, a da nema u njenom sadržaju i ove kur’anske dove, koju je Allahov Poslanik, s.a.v.s., najviše učio, a prema ovom predanju, kako vidimo, i njegovi časni ashabi!

Izvor: “Kako se sačuvati džehennema i njegovih strahota”