Pravovjerni se ne da ujesti dva puta iz jedne zmijske rupe
Pravovjerni se ne da ujesti dva puta iz jedne zmijske rupe

Pravovjerni se ne da ujesti dva puta iz jedne zmijske rupe

Mirza Safvet


(Članak je preuzet iz časopisa Behar – List za pouku i zabavu, god. IV, nakladom: Ademage Mešića, urednik: Edhem Mulabdić, Sarajevo, 1903/4., str. 242-243.)

Pravovjerni se ne da ujesti dva puta iz jedne zmijske rupe.

Ovaj hadis upozorava svakog muslima na veliku opreznost u općenju s ljudima. Ko te jednom prevari, ne vjeruj mu više, jer je u stanju opet prevariti. Nije pametno da ti jedan čovjek dva puta štetu nanese. Naročito, danas u svijetu, gdje imade sila prepredenih individua, trebalo bi da svaki muslim dobro utuvi u glavu spomenute riječi i strogo ih se drži. Sva diplomacija u privatnom i javnom životu sadržana je u njima.

Uvijek je bilo teško općiti s ljudima tako oprezno da ne nasjede pošten čovjek bar dva puta kod jednog smrtnika; ali istom danas kako je teško s ljudima pređu presti! Vidiš na vlastite oči  gdje se sve vrti oko tebe, da te zavede, prevari i s tvojih leđa izvuče neku korist, a nikako se ne možeš otresti napasti. To je zato što nemaš odvažnosti islamske, da po spomenutom hadisu jednom zauvijek lišiš se varalice i licemjera. Kao muslim ne daj se ujesti dva puta iz jedne zmijske rupe pa ćeš vidjeti da će se sve varalice tebe kloniti, a pošteni ljudi, koji su ti prije daleko stajali, sve se bliže i bliže tebi primicati, s tobom prijateljstvo vezati, kao s čovjekom iskrenim u općenju s ljudima.

Još koncem osamnaestog vijeka najglasovitiji govornik svog vremena u najpoznatijem prevratu sviju vremena rekao je ove riječi: „Ubijte svoju savjest, jer je ona najveći dušmanin svakoga koji želi biti sretan.“ I ta je izreka regbi danas postala devizom mase. Eto baš zato danas nama treba rečeni hadis kao slijepcu štap, da se možemo ćoravi kod očiju kretati u toj masi, razbirati kukolj od šenice. Ko ne može odoljeti stotini neprijatelja, nije vrijedan da imade jednog prijatelja! Ako si čvrsto osvjedočen da te neko jednom prevario, drži ga dobro na oku bojeći se uvijek da te opet ne prevari. Posumnjaš li samo da je počeo igrati oko tebe i navoditi te na tanak led, pa makar bio ko, bježi od njega, ako ga ne možeš odrinuti od sebe.

Da bolje razumijemo ovaj hadisi šerif prikazaćemo zgodu u kojoj je izrečen. Poznati pjesnik i mušrik u taboru Kurejševića Ebu Azze el-Džumhi na dan bitke kod Bedra panuo je kao sužanj u ruke muslima. Kad je doveden kod Resulullaha počeo je jadikovati, tužiti se na sirotinju i prositi milost. Molba mu bude uslišana i on bude pušten bez ikakve otkupine. Nezahvalni mušrik zaboravi islamsko veledušje pa čim dođe u Meku odmah nastavi stari zanat, javno psovati i grditi muslime i Resulullaha. Nu, i to nije bilo dosta, naime, on je zadao vjeru da će nigda oružja dignuti na muslima. Prva prilika mu se pruži u bitci na Uhudu i on je upotrijebi da prekrši zadanu vjeru. Nu, providnost odredi da pane u islamsko sužanjstvo. Predveden pred lice pravde zatraži opet smilovanje, ali najpravedniji od sviju ljudi izreče mu osudu – Pravovjerni se ne da ujesti dva puta iz jedne zmijske rupe! – koja je ostala za sve vijekove u islamskom svijetu, pred forumom pravde i  u privatnom životu, deviza mudrosti s kojom bi trebalo da se služi svaki musliman i muslimanka.