Pretvorite mane u vrline
Pretvorite mane u vrline

Pretvorite mane u vrline

Autor: dr. Petar Radaković


Kako bijes, ljubomora i tuga mogu biti dobri za nas? I slabosti imaju svoju svrhu, spoznajte njihovu kreativnu moć. Svatko od nas ima svoje dobre i loše strane. Negativne emocije, poput bijesa, straha, ljubomore ili tuge, koje ponekad osjećamo, ne moraju nužno biti loše, jer svaka mana je dragocjena, ima svoju svrhu i u određenim okolnostima može biti i od koristi ako smo dovoljno snalažljivi.

Friedrich Nietzche je rekao: „Naše mane su naš najbolji učitelj.“ Svatko od nas ima svoju slabu točku i, kada nama ovladaju frustracije, strah, ego, zavist, netolerancija ili nezahvalnost, to nam može ugroziti prijateljstvo, uništiti vezu, poremetiti odnos u poslu, ali, s druge strane, naše mane simbolički nam ukazuju na nešto što bi trebalo promijeniti u životu, na neku životnu lekciju, na nešto što u nama nije u skladu, na neku vlastitu slabost, koju treba preobraziti.

Nesavršenosti mogu uz malo truda postati skriveni izvor energije i snage, samo ih treba pronaći, osvijestiti i vidjeti što s njima uraditi kako bi se s vremenom pretvorile u moćno oružje. Najveći životni izazovi mogu biti sjajna prilika za osobni rast i razvoj, potrebno je samo pronaći način kako da ih transformiramo u nešto pozitivno, zamijenimo novim vrlinama i zdravim emocijama, a rezultati mogu biti izvanredni.

Ljutnja, strah, tuga, ljubomora ili mržnja mogu se kanalizirati i pretvoriti u neki drugi oblik, stvaralaštvo, inspiraciju ili motivaciju, koja ljude tjera da napreduju u karijeri. Treba samo izaći iz svojih ograničenja, obuzdati svoje negativnosti i pretvoriti ih u adute za neki novi uspjeh. Svaka naša mana uči nas nekoj vrlini, ukazuje nam na izazove s kojima se moramo suočiti, na mentalne blokade koje moramo preskočiti i probleme koje moramo rješavati.

Neka vaš kamen spoticanja postane vaš poticaj i glavni oslonac, stepenica na putu do vrha.

 

Izvor: www.zzjzpgz.hr