Prirodna medicina u našem susjedstvu – 2.dio
Prirodna medicina u našem susjedstvu – 2.dio

Prirodna medicina u našem susjedstvu – 2.dio

Piše: Vanja Kovačić – dipl.ing., Heilpraktikerin


Hipertermija i biljne infuzije za liječenje raka

U Njemačkoj alternativne metode liječenja su mnogo prihvaćenije i korištenije nego kod nas.

Naime, njemačkim pacijentima su uz klasične metode liječenja, dostupne i raznovrsne alternativne terapije koje nude mnoge njemačke klinike.
Ranije smo već pisali o hipertermiji – jednoj od najpopularnijih metoda u liječenju karcinoma i drugih teških oboljenja.

Hipertermija, ili povišena tjelesna temperatura, koristi se s ciljem uništenja stanica karcinoma i stimulacije rada organizma te popravljanja ukupnog imuniteta.  
Pisali smo o aktivnoj hipertermiji, a danas ćemo govoriti o drugim vrstama hipertermije te terapiji infuzijama.

Pasivna hipertermija cijelog tijela

Pasivna hipertermija označava da se tjelesna temperatura povećava i kontrolira izvana.Primjer pasivne hipertermije su filtrirani infracrveni A valovi  koje pacijent prima u jednoj vrsti „solarija“.

Ovisno o snazi pacijentova organizma te uz nadzor rada srca i drugih parametara, podiže se tjelesna temperatura pacijenta.
Temperature koje su direktno djelotvorne u borbi protiv tumora počinju iznad 40°C. 

No, i niže temperature imaju vrlo povoljan i snažan utjecaj na cijeli niz imunoloških, metaboličkih, regeneracijskih, detoksikacijskih pa i psiholoških procesa. Takozvana umjerena hipertermija, 38,5-39°C, vrlo je učinkovita i često se koristi u različite svrhe.

Postupak:
Ovisno o individualnom stanju pacijenta primjenjuje se veći broj ponavljanja, najčešće 10-20 puta unutar više mjeseci. Zbog većeg broja varijacija korištenja ove metode, potrebno je odlučiti se za najprikladniju terapiju.

Jedna od mogućnosti terapije je i pasivna hipertermija cijelog tijela uz primjenu 10-15% uobičajene količine konvencionalne kemoterapije. Pacijenti podnose ovu vrstu kemoterapije puno bolje od konvencionalne kemoterapije uz minimalne kontraindikacije i vrlo dobre rezultate.

Lokalna hipertermija

Lokalna hipertermija primjenjuje se standardno uz pasivnu hipertermiju cijelog tijela i/ili kao samostalna terapija.

Pacijenti dobro podnose lokalnu hipertermiju, a metoda daje dobre rezultate i kod tumora i metastaza koje loše reagiraju na konvencionalne metode, poput većine tumora mozga, jetre, bubrega, dojke te metastaza na kostima.
Uspješnost lokalne hipertermije postiže se intenzivnom primjenom.

Postupak:
U periodu 2-3 tjedna svaki dan se provodi terapija u trajanju po 1-2 sata.  Terapija se, ovisno o intenzitetu bolesti, može ponavljati više puta.

Lokalna hipertermija prostate

Postoje dvije različite vrste lokalne hipertermije prostate.
Metode se razlikuju po  vrstama frekvencija koje izazivaju povišenu temperaturu u prostati.

Optimalnim su se pokazali radiofrekventni valovi jer ne uništavaju bjelančevine u ljudskom organizmu (mišićima).
Svi novi sustavi koji se danas proizvode koriste ovu tehnologiju.

U posljednjih 20 godina otkad se ova terapija primjenjuje pokazalo se da je potreban mali broj ponavljanja postupka. Terapija radiofrekventnim valovima daje odlične rezultate, a ozljede ovakvom terapijom su vrlo rijetke.

Određeni sustavi koriste mikrovalne (elektromagnetske) valove u terapiji, ali podaci o njihovoj učinkovitosti vrlo su kontroverzni. Poznato je što se događa u mikrovalnoj pećnici: mikrovalovi „kuhaju“ bjelančevine i nanose muškom tijelu trajne štete. Zbog toga ne preporučujemo korištenje mikrovalnih valova.

Temperature iznad 40°C dovode do razgradnje tumorskih stanica. U oboljeloj prostati tumorske stanice pucaju, razgrađuju se i izlučuju iz organizma. Ostaje samo jedna vrsta ožiljkastog tkiva.

Dodatno, nužno je poznavati najvjerojatniji UZROK karcinoma prostate, a to je oboljelo debelo crijevo! Kroz oboljele stijenke debelog crijeva difundiraju tvari iz stolice u okolno tkivo.

Stanice prostate ponajprije oslabe zbog toksina iz debelog crijeva, te postaju sklone raznim promjenama pa i tumoru. Stoga je neophodno prije i nakon hipertermije prostate intenzivno liječiti debelo crijevo.

Ova metoda može se primijeniti kod pacijenata s lokalnim karcinomom prostate, svim vrstama upala prostate, hipertrofijom prostate te svim simptomima uzrokovanim povećanom prostatom.

Postupak:
Postupak je vrlo jednostavan i dobro ga podnose stariji i slabiji pacijenti. Najčešće se rade dva postupka hipertermije unutar tjedan dana. Po potrebi se terapija ponavlja nakon par mjeseci.

Ovisno o intenzitetu oboljenja, uz hipertermiju mogu se primjenjivati i druge metode liječenja.

Terapija infuzijama

Terapija infuzijama je još jedna vrsta terapije koja se može koristiti u programu liječenja karcinoma i drugih teških oboljenja.

Liječnici i naturopati često koriste jednostavne i koktel-infuzije. Najčešće je kod ove terapije potreban velik broj ponavljanje, 15-45 u periodu od par mjeseci što ovisi o dijagnozi i pacijentovom stanju.

Jednostavne infuzije

 1. Vitamin C
  neutralizira toksine i pozitivno djeluje na stanje pacijenata nakon/pod konvencionalnom kemoterapijom, omekšava različita ožiljkasta tkiva npr. od upala pluća, operacija, opekotina od zračenja te jača imunitet.
   
 2. Vitamin A, B-kompleks, B17 (laetril)
  djeluju antikancerogeno, antiupalno i protiv bolova.
 3. Infuzije mineralima i elementima u tragovima (Mg, K, selen, cink i dr.)
  remineraliziraju organizam, nadopunjuju važne minerale i elektrolite.
   
 4. Infuzije homeopatskim, spagiričkim i drugim biljnim preparatima
  jačanje funkcionalnosti unutrašnjih organa i detoksikacija organizma, imaju antikancerogeno djelovanje.
 5. Infuzije 5-postotnom sodom bikarbonom
  postiže se normalizacija pH vrijednosti i snažno čišćenje organizma. Ove infuzije služe u prevenciji metastaza, a često dovode do prestanka napredovanja i povlačenja tumora, učinkovita su pomoć nakon kemoterapije. Vrlo dobro djeluju kod različitih upalnih procesa: reumatizma, artritisa i fibromialgije.
   
 6. Infuzije različitim kelatima
  EDTA kelat u 85% slučajeva pouzdano odstranjuje arteriosklerozu što znači da vrlo brzo djeluje na normaliziranje visokog tlaka uzrokovanog arteriosklerozom.
  Ove infuzije pomažu u liječenju angine pectoris te djeluju kao pomoć dijabetičarima kojima su ugrožene oči, bubrezi, prsti i stopala.
  Također, dovode do oporavka kapilarnog sustava nakon kemoterapije. Posebno su učinkovite kod svih vrsta kroničnih upala lokomotornog sustava i autoimunih bolesti.
   
 7. Infuzije ozonom
  učinkovito čiste organizam, a posebno često se primjenjuju kod virusnih opterećenja poput mononukleoze, virusa Herpes i HIV.
  Imaju antikancerogeno i regenerativno djelovanje i često se koriste kod neuroloških i krvožilnih bolesti.
    
 8. Infuzije aminokiselinama (u većim količinama)
  najjači poznati način čišćenja organizma. Neke aminokiseline standardno se primjenjuju kod Parkinsonove bolesti.

„Koktel“ infuzije

Koktel infuzije su posebno moćne mješavine u kojima se kombiniraju različiti preparati koji sinergetski djeluju i time znatno povećavaju svoje pojedinačno djelovanje.

Upravo stoga, u praksi se gotovo isključivo primjenjuju „koktel” infuzije. Sadržaj „koktela“ određuje alternativni liječnik prema individualnim potrebama pacijenta, no najčešće se primjenjuju standardizirane kombinacije preparata.

Terapije navedene u ovom članku koriste se samo pod nadzorom stručne osobe.

 

www.alternativa-za-vas