Profesor odgovorio na vječito đačko pitanje: Šta će mi matematika u životu?
Profesor odgovorio na vječito đačko pitanje: Šta će mi matematika u životu?

Profesor odgovorio na vječito đačko pitanje: Šta će mi matematika u životu?

Džeremiju Kanu, profesoru matematike su postavili pitanje koje muči generacije učenika – kad ću i gdje koristiti sve te sinuse, kosinuse, integrale i ostatak iz algebre i geometrije.

Za razliku od njegovih kolega, Kan nije bio zbunjen ili revoltiran pitanjem i naveo je pet razloga zbog kojih je matematika važna.

1. Matematika te uči da priznaš kada nisi u pravu.

Pitajte bilo kog profesora šta da uradite ako zadatak ne može da se riješi, i odgovor će biti jednostavan: “Počni iz početka i pokušaj da ga riješiš drugačije. I ne brini zbog greške koju si napravio jer te je to odvelo na pravi put.”

2. Matematika te uči da koristiš precizne i ispravne riječi.

Preciznost je odlika matematičara. Svaki termin i fenomen kod njih ima preciznu i jasnu definiciju.

Znate kako su vas nastavnici tjerali da učite napamet svaku definiciju geometrijskih figura ili Pitagorinu teoremu? Niste imali pojma kada i gdje ćete moći da koristite to nabubano znanje. Razmislite – da li uvijek izgovaramo riječi bez trenutka oklijevanja, baš u kontekstu njihovog značenja? Da li biste mogli u djeliću sekunde da odgovorite šta su sreća ili ljubav? Da li bi te iste riječi upotrijebio i neko vama jako drag, najbliži? I još važnije – da li biste mogli da imenujete stvar koja nema preciznu definiciju?

3. Matematika te uči da razmišljaš nekoliko koraka unaprijed.

Rješavanje matematičkih problema je kao igranje šaha. Svaki pogrešan ili nepažljiv potez može imati užasne posljedice.

Koliko često ste kada ste radili zadatak iz algebre završili u ćorsokaku jer ste negdje stavili minus umjesto plusa? Čak i najmanja greška može da uništi sve i postane velika prepreka u vašoj namjeri da što prije završite domaći. Matematika nas uči da budemo koncentrisani i odgovorni za ono što radimo. To nije mala stvar, zar ne?

4. Matematika te uči da ne razmišljaš kao drugi, već na svoj način.

Mnogo je teorema, pravila i aksioma za koje se smatralo da su ispravni, a zapravo nisu. To znači da ne treba slijepo da vjerujemo čak ni ljudima s najvećim autoritetom, bar dok ne provjerimo sami da li je tako kako kažu. Naučnici to zovu “odgovorni skepticizam”, a matematika nas tome uči na odličan način.

5. Matematika te uči da nikada ne odustaneš.

Jer ako ti ne rešiš zadatak, neko drugi će to uraditi sigurno. Zato, zašto baš ti ne bi bio prvi?

 

Izvor: skolski.ba