Ramazan kao inspirator
Ramazan kao inspirator

Ramazan kao inspirator

Autor: dr. Senad Agić

Jedan od najvećih i najutjecajnijih umova današnjice Seyyed Hossein Nasr je u jednom svom eseju rekao sljedeće:

“Bez elementa samoprijegora i asketizma ni jedna religija, pa prema tome, ni kultura nisu mogući.”

Iz ove misli proizlazi da koji god čovjek želi da zadrži dobru čulnu percepciju, on se povremeno mora povlačiti iz punine života kako bi svojim čulima omogućio potreban odmor. Jedna mudra izreka veli da “prazan prostor u točku čini točak.” “Prazan prostor K'abe čini K'abu,” vele alimi. A prazan stomak otvara i oslobađa prostor duhovnom uzletu. Još kada se ostvaruje islamskim postom i drugim preporučenim vrstama ibadeta koje prakticiramo za vrijeme ramazana, onda je uspjeh zagarantovan.

Postiti znači izabrati Božiju stranu i kazati svojim čulima i materijalnim izazovima NE u ime višeg cilja – u ime novog duhovnog rađanja, snažnoga duhovnog uzleta ka Svevišnjem. Eto, zašto je naš dragi Poslanik, a.s., toliko volio post – ništa nije njegovoj duši osiguravalo izvor energije i inspiracije tokom čitave godine sve do sljedećeg ramazana, kao ramazanski post.

Hazreti Lukman je ovako savjetovao svoga sina: “Kad ti je stomak pun, inteligencija ti spava i zaboravlja na mudrost, a udovi ti postaju lijeni za ibadet.”

Hazreti Aiša, majka pravovjernih, je savjetovala: “Pokušajte otvoriti vrata duhovnoga svijeta (melekuut).” Upitali su, kako? “Putem gladovanja i žednjenja.”

Stoga, učinimo maksimum da ramazan što bolje iskoristimo kako bismo na Ahiretu imali post i druge ibadete kao svjedoke u našu korist. Nismo sigurni da će nam se dogodine pružiti prilika da dočekamo radosti ramazana, jer smrt može doći iznenada. A vrijeme ramazansko je toliko blagoslovljeno da je Poslanik, a.s., govorio: “Da znate kakve se čari kriju u ramazanu, poželjeli biste da traje čitavu godinu.”

Izvor: Ramazanske blagodati i ibadeti, tekstovi bosanskih imama i alima, bosnamuslimmedia.files.wordpress.com, pdf. izdanje, str. 46.