Ramazanski fenjer
Ramazanski fenjer

Ramazanski fenjer

Svaki Egipćanin će vam vrlo rado ispričati svoju priču iz djetinjstva o potrazi za savršenim ramazanskim fenjerom. Nekoliko dan pred početak ramazana roditelji obavljaju svoje posljednje pripreme sa djecom i jedno od tradicionalnih zaustavljanja na tom putu je tezga puna blještave raznobojne robe koja naprosto plijeni dječije poglede. I za tren oka u rukama je nov novcat fenjer.

Fenjer je tradicionalni simbol mjeseca ramazana. O porijeklu ove tradicije kruži nekoliko predanja. Međutim, svi se slažu u tome da se prvi fenjer pojavio za vrijeme Fatimida i da je to u potpunosti egipatska tradicija koja se raširila i u druge zemlje arapskog svijeta.

Jedno od predanja odnosi se na doček fatimidskog halife Al-Moez u Kairu 362. (972.) godine u vrijeme ramazana. Po tom predanju Egipćani su izašli van kako bi proslavili njegov dolazak, a kako je bila noć, držali su baklje i fenjere. Od tada se ramazan uvijek povezivao sa fenjerima.

Po drugom predanju dok je halifa šetao gradom, tokom jedne ramazanske noći, djeca su mu svojim fenjerima osvjetljavala put, pri tome pjevajući pjesme kojima su slavili dolazak svetog mjeseca.

U danima pred ramazan egipatske ulice su preplavljene štandovima sa fenjerima različitih oblika i veličina. Najmanji se obično kupuju djeci, dok oni veći kako bi se ukrasili ulazi u domove, terase ili da bi se koristili kao izvor svjetlosti u kući tokom ramazanskih noći. Bilo da se radi o najjeftinijem fenjeru izrađenom u Kini ili ručno izrađenom metalnom fenjeru, ramazan u Egiptu teško je zamisliti bez svjetlosti koja dopire iz njega.

 

Izvor: dailynewsegypt.com

Prevod: A. Kadrija