Razumijevanje zdrave ishrane
Razumijevanje zdrave ishrane

Razumijevanje zdrave ishrane


U Musnedu je zabilježeno, kao i u drugim djelima, da je Božiji Poslanik, s.a.v.s., rekao:

Čovjek nije nikad napunio gori spremnik, nego svoj stomak. Zbog toga, bit će dovoljno za sinove Ademove da zadovolje glad sa par zalogaja da bi povratili čvrstoću. Ako mora jesti da bi se najeo, onda bi trebao rezervirati jednu trećinu (želuca) za hranu, jednu trećinu za vodu i jednu trećinu za normalno disanje.[1]

Postoje dvije vrste bolesti – bolest srca i fizička bolest. Fizička bolest je posljedica ulaska sup­stance čije djelovanje oštećuje prirodne funkcije i ravnotežu tijela, i ovo je vrsta opće bolesti što pogađa većinu ljudi. Ovakva je bolest uglavnom uzrokovana:

– pretjeranim jedenjem;

– uzimanjem hrane prije nego što se završilo varenje prethodnog obroka;

– jedenjem hrane koja je deficijentna po svojim sastojcima;

– jedenjem hrane koja se sporo vari uslijed miješanja suprotnih vrsta hrane ili

– jedenjem zasebno pripremljenih poslastica za isti obrok.

Kada se tijelo navikne na ovakvu ishranu, ono će isto tako naslijediti razno­like vrste bolesti. Neke od njih mogu se prevazići brže nego druge. Zato kažemo, umjerenost je staza dobrog zdravlja.

Tijelo može biti naviknuto na tri stupnja zadovoljavanja jelom:

– potrebno jelo;

– dovoljno jelo;

– i dodatno jelo.

Božiji Poslanik, s.a.v.s., je na potrebno jelo ukazao riječima: „ …par zalogaja da bi povratili čvrstoću“. Ovakav tretman štiti tijelo i ne dopušta da oslabi ili izgubi snagu. Ako je neko doveden u kušnju da prekorači ovaj elementarni nivo zdravstvene zaštite, onda bi trebao

da „ … rezerviše jednu trećinu za hranu, jednu trećinu za vodu i jednu trećinu za normalno disanje“, a ovo je najbolja od općih dijeta.

Kada je stomak zasićen hranom, on neće biti u mogućnosti da primi vodu, a kad hrana i voda prekorače svoj propisani (preporučeni) nivo, može se patiti od plućnih teškoća, a sve se to ispoljava kroz stres i iscrpljenost tako što pluća nisu u mogućnosti da lagahno isporuče oksidovanu krv. Osjetit će uostalom i teškoće u tijelu, srcu, a duša će iskusiti klonulost i tromost, dok će udovi zanemariti poslušnost u ispunjavanju temeljnih vjerskih dužnosti. Ovakav će položaj također pospješiti određene strasti duše. Dakle, pun stomak oštećuje tijelo, srce i dušu. Slučaj je bolniji i teži kada to postane navika.

Tjelesno zdravlje i snaga dolaze od kvalitete hrane koja se apsorbira, a ne iz kvantiteta koji se unosi, a budući da je ljudsko biće sazdano od tri elementa – zemlje, vode i zraka, Božiji Poslanik, s.a.v.s., razdijelio je podjednako njegovu ishranu na ove tri kategorije.

 

 

Izvor: Ibn Kajjim el-Dževzi, Poslanikova medicina, Libris, Sarajevo, 2001., str. 29-30., prevod: Muhidin Hadžiahmetović

[1] Ahmed, 4/ 132; Tirmizi, 1381; lbn-Madždže 3349; sahih sened