Reci mi, gdje te boli?
Reci mi, gdje te boli?

Reci mi, gdje te boli?

Autor: prim. mr. sc. dr. Ružica Duplančić-Šimunjak, pedijatar


Suočiti se s rasplakanim djetetom, a ne znati što je razlog plača, za roditelja može biti vrlo uznemiravajuća, gotovo stresna situacija, tim više što je dijete mlađe. Osjećaj bespomoćnosti i zbunjenosti u roditelja je vrlo čest. Pitate se u strahu: boli li ga nešto, je li gladno, pospano, dosadno mu je, a odgovora nema. Do pred koje desetljeće vladalo je uvjerenje među liječnicima da vrlo mala djeca u prvim mjesecima života ne osjećaju bol jednako intenzivno kao starija djeca i odrasle osobe, što je netočno. Štoviše, istraživanja su pokazala da je osjetljivost na bol u vrlo malih beba itekako nazočna. Primjerice ozljeda kože u toj ranoj dobi dovodi do pojačane osjetljivosti tog dijela kože čak i nakon što rana potpuno zacijeli.

Kako prepoznati što beba govori plačem?

Dojenčad plaču iz niza razloga jer je to jedini način komunikacije s okolinom kojim raspolažu, no plač zbog boli različit je od plača zbog nekog drugog razloga, npr. gladi, pospanosti itd.

Plač zbog boli je visokih tonova, javlja se iznenada i traje. Danas se boli posvećuje sve više pozornosti, vrši se niz istraživanja o pristupu i liječenju boli u odraslih, ali i djece. Plač zbog boli je vrlo glasan plač! Psiholozi u Italiji ispitivali su plač i ustanovili da se onaj uslijed boli čuje na znatno veće udaljenosti nego plač zbog bilo kojeg drugog razloga. Jedino izrazita glad, ukoliko nije djetetu udovoljeno kada je počelo tražiti hranu, može se usporediti donekle s plačem od boli. Otuda i pomisao koju pedijatri ponekad ističu, da male bebe glad osjećaju kao bol, no početak plača zbog gladi različit je od onog iznenadnog koji se javlja zbog boli. I stručnjaci Nacionalnog centra za bol u Londonu navode da je plač koji se javlja zbog boli drugačiji od plača iz drugih razloga. Plač zbog boli je iznenadan, ima više karakteristika vriska zbog visokih tonova i ne prestaje.

Razlog plača može se najlakše ustanoviti tako da se otklone svi mogući uzroci što znači: glad, žeđ, pospanost, mokre ili prljave pelene, umor, dosada, pretjerana ekscitacija (preintenzivna igra i stimuliranje djeteta). Ako nijedan od spomenutih razloga nije uzrok plaču i sve njegove osnovne potrebe su zadovoljene, treba misliti na bol. Govor tijela i ponašanje djeteta također upućuju na bol. Postoje neki znaci uz plač koji upućuju na nazočnost boli, a to su:

–  dijete se mršti, stišće oči, prostor između obrva se izboči

–  čvrsto zatvara oči

–  povlači usta horizontalno i vertiklano tako da duboki nabodi idu od rubova nosnica do usta.

Neka su djeca tako uznemirena da nehotično pokreću noge i ruke. Kako dijete raste, ono će ukazati na mjesto boli dodirujući bolno područje ili se povlači kada ga želimo dotaknuti na bolnom mjestu.

Kako utješiti dijete?

To prije svega ovisi o uzroku boli. Evo nekoliko načina da ga utješite:

–  Jako uznemireno dijete ne može kontrolirati svoje pokrete kada jednom počne zabacivati ruke i noge. Ako ga nježno zagrlite i prihvatite njegove ruke i noge, to će ga donekle smiriti. Istraživanja pokazuju da znatno pomaže ako ga držite tako da su mu ruke zajedno na njegovom grudnom košu, a prsti blizu ustiju.

–  Ljuljate ga – što majke često instinktivno čine – kada dijete počne plakati. No, pokreti ljuljanja moraju biti nježni, ritmički, bez potresanja. Čini se da ljuljanje podražuje posebne stanice u unutarnjem uhu i djeluje umirujuće.

–  Stavite ga na prsa, što majke većinom nagonski učine iako beba nije gladna. Ako je na umjetnoj prehrani, dajte mu bočicu. Izgleda da pokreti ustiju kada beba siše potiču oslobađanje prirodnih biokemijskih spojeva endorfina u mozgu, koji ublažavaju bol. Već sam čin sisanja odvraća djetetu pozornost od boli i može biti vrlo dobar način utjehe što većina majki zna i osjeća.

Ovakvi načini će pomoći bebi koja ima npr. bolove u trbuhu. No, ako dijete ima jake bolove, svi spomenuti postupci ga ne smiruju, nego mu pogoršavaju stanje. Dijete je mirnije kada ga se ne dira. Ako je u pitanju jaka bol, svaki pokret kojim ga nastojite smiriti samo ju pogoršava, znak je da morate odvesti dijete liječniku. Jedna od ozbiljnih bolesti kada dijete odbija utjehu i bolje mu je kada ga se ostavi na miru može biti meningitis jer uz glavobolju bolno je cijelo tijelo, posebice leđa.

Uzroci boli u dojenčadi

1.  Kolike

Simptomi: Javljaju se najčešće u dojenčadi do trećeg mjeseca života („dojenačke kolike“), no bolni grčevi mogu se javiti iz niza drugih razloga. Dojenče savija leđa u luku, zabacuje noge ispred sebe, koljena privlači prema grudnom košu. Ovakvi bolni grčevi najčešći su u večernjim satima.

Što učiniti? Položite dijete na trbuh preko vašeg koljena, na svoju lijevu podlakticu i nježno ga gladite po leđima i trbuhu desnom rukom. Posavjetujte se s pedijatrom koji prati vaše dijete radi eventualnog lijeka za ublaženje kolika.

2.  Obstipacija (zatvor)

Simptomi: Dojenče koje majka doji rijetko ima zatvor iako nema stolice dva do tri dana. Dojenčad na umjetnoj prehrani sklonija je tvrđoj stolici većeg volumena. Dok kaka, beba plače, zacrveni se u licu.

Što učiniti? Dajte djetetu veću količinu tekućine, a kada započnete s dohranom, više voćne kašice, ali ne bananu.

3.  Bol u uhu

Simptomi: Uzrok boli je upala srednjeg uha, jedna od najčešćih bolesti u ranoj dječjoj dobi. Dijete se hvata za uho, temperatura je često povišena, stolice su često proljevaste, može se javiti i povraćanje.

Što učiniti? Prva pomoć je svakako ublažiti bol lijekovima na bazi paracetamola, a doza ovisi o dobi i težini. Liječnik će nakon pregleda odlučiti treba li dati antibiotik ili ne.

4.  Pelenski osip

Simptomi: Može se očitovati kao crvenilo kože u pelenskoj regiji pa sve do teške upale s bolnim napuknućima (ragade) na koži te ranica. Kada dijete mokri ili kaka, bol se pojača.

Što učiniti? Što češće mijenjati pelene i stavljati zaštitnu kremu pri svakom premetanju. Skinite pelene kroz nekoliko sati i dozvolite pristup zraka bolnoj koži kada je to moguće (vanjska temperatura). Ukoliko se stanje ne smiri ili pogorša, odvedite dijete liječniku.

5.  Nicanje zubi

Simptomi: Crvene i natečene desni, pojačano slinjenje koje dodatno može nadražiti kožu oko usta, dijete stavlja prste u usta, razdražljivo je i cendravo. No, svako stavljanje prstiju u usta ne znači i nicanje zubi.

Što učiniti? U uporabi su posebni koluti koji se prethodno rashlade u hladnjaku (ne u zamrzivaču!) smiruju podraženo zubno meso. Postoje i gelovi te tekućine za ublaženje simptoma teške denticije – pitajte u ljekarni.

6.  Vjetrovi (nadutost)

Simptomi: Plač i nemir za vrijeme i nakon hranjenja.

Što učiniti? Držati dojenče uspravno naslonjeno na vaše rame ili u krilu uz nježno tapšanje po leđima dok ne podrigne. Ukoliko nije na prsima, rabiti dude koje imaju „Air system“ jer tako beba proguta manje zraka.

Ovo su najčešći uzroci plača zbog boli u djece tijekom prve godine života, no treba znati da je svako dijete drugačije i da simptomi od dojenčeta do dojenčeta mogu znatno varirati.

Kada potražiti pomoć?

Veoma je važno da mlada majka nauči prepoznavati neke simptome i na vrijeme potražiti pomoć, ali i znati opisati liječniku kako se dijete ponaša jer je to važno za postavljanje dijagnoze:

–  povišena temperatura iznad 38,5 stupnjeva Celzijusa mjereno u guzi, a vaše dojenče je mlađe od šest mjeseci

–  iznenadna pojava osipa uz temperaturu

–  dojenče je odbilo obrok tijekom četiri sata i više

–  vrlo je mirno i ne želi da ga uzmete u naručje

–  ima krvi u stolici ili u mokraći

–  povraća i ima proljev duže od 12 sati

–  mirno je i mlohavo

–  ima izbočenu ili jako upalu fontanelu (meko mjesto na glavi)

Ako dijete ima jedan od spomenutih simptoma, nazovite pedijatra ili ga odmah odnesite u hitnu službu.

 

Izvor: Bebe, mjesečnik za trudnice i roditelje, broj 133, Zagreb, svibanj 2003., str.76-77.