SLABOKRVNOST, čest uzrok umora
SLABOKRVNOST, čest uzrok umora

SLABOKRVNOST, čest uzrok umora

Autor: dr. Ivo Belanhr


Anemija je bolest kod koje postoji ili manjak crvenih krvnih stanica (eritrocita) ili manjak hemoglobina u njima. Hemoglobin je tvar koja sadrži željezo i koja daje eritrocitima crvenu boju.

Simptomi anemije mogu biti prilično neodređeni, osim ako stanje nije ozbiljno i ako je koncentracija hemoglobina jako smanjena, recimo na polovicu svoje normalne vrijednosti. Bolesnik se osjeća umorno, gubi dah i kod najmanjih napora, blijed je (posebno nokti i unutrašnja strana kapaka), može patiti od glavobolje i opće tjelesne slabosti. Da bi se utvrdili blagi slučajevi anemije, potrebno je obaviti laboratorijski pregled krvi.

Važno je naći uzrok

Anemija može biti uzrokovana ili gubitkom hemoglobina, ili njegovim oštećenim stvaranjem. Abdominalni gubitak može biti posljedica krvarenja koje je stalno i polagano, ili je to ponavljano krvarenje koje se događa brže nego što izgubljena krv može biti nadomještena novim krvnim stanicama stvorenim u koštanoj srži. Kod žena takav gubitak krvi može nastati u slučajevima jakih menstrualnih krvarenja ili krvarenja iz maternice u neredovitim vremenskim razmacima. Međutim, u slučajevima ozbiljnih anemija potrebno je uzeti u obzir i druge moguće uzroke. Naprimjer, krvarenje se može pojaviti u probavnom sustavu na mjestu čira (ulkusa) na želucu ili dvanaesniku, iz hemoroida ili iz zloćudnih tumora na debelom crijevu itd.

Drugi je mogući uzrok nedostatnog hemoglobina, kao što smo naveli, njegovo oštećeno stvaranje. Njegovo nedovoljno stvaranje može biti rezultat nedostatne količine željeza u organizmu. Danas nisu rijetki slučajevi da ljudi konzumiraju hranu koja ne sadrži dovoljno željeza. Ako su istovremeno prisutni i gubici krvi (kao kod žena), onda je vjerojatnost nastanka anemije veća. Postoje posebni rizici od nedostatka željeza u određenoj dobi (npr. dijete u razvoju, djevojčice u pubertetu, trudnoća, dojenje), naročito ako osoba nema dovoljno rezervnog željeza u organizmu. Postoje i slučajevi da čovjek dobiva hranom dovoljno željeza, ali je oštećena sposobnost organizma da ga resorbira iz hrane.

Važnost vitamina B12 i folne kiseline

Dobar je izvor željeza hrana životinjskoga podrijetla, (jetra, bubrezi), a vitamin C poboljšava resorpciju željeza iz hrane. Osim toga, željeza ima dosta u sušenom voću (grožđice, marelice) i zelenom lisnatom povrću. Raznovrsna i dobro izbalansirana prehrana zadovoljava normalne potrebe, ali kad su rezerve željeza u organizmu smanjene, potrebno je dodatno željezo u obliku farmakoloških preparata.

Anemija može biti i simptom raznih oblika nepravilne prehrane, jer većina komponenata dobre prehrane igra određenu ulogu u stvaranju krvi. Tu su posebno važna dva vitamina: vitamin B12 i folna kiselina. Nedovoljne količine tih vitamina zaustavljaju razvoj crvenih krvnih stanica.

Postoje još neki faktori koji mogu dovesti do stanja anemije: primjerice, razne kronične infekcije, zloćudni tumori, uznapredovale bubrežne bolesti, neki otrovi, oštećenja koštane srži zračenjem, neki lijekovi itd.

 

Izvor: Narodni zdravstveni list, dvomjesečnik za unapređenje zdravstvene kulture, god. LIX, br. 690-691, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suradnji s HZJZ, Rijeka, srpanj-kolovoz 2017, str. 23.