Smjernice kako pomoći djetetu u pronalasku prijatelja
Smjernice kako pomoći djetetu u pronalasku prijatelja

Smjernice kako pomoći djetetu u pronalasku prijatelja

Autor: Dora Jelaković


Na početku svake školske godine, nakon dugog toplog ljeta, djeca se ponovo susreću sa svojim školskim prijateljima i kolegama s kojima provode većinu svakodnevnice. Poneka će djeca preseliti u novi razred ili školu, poneka će započeti osnovnoškolsko ili srednjoškolsko obrazovanje i školovanje. Vraćanjem u školske klupe djeci često puta najveći stres predstavlja upravo stjecanje novih prijatelja i prilagodba na novu sredinu i okolinu.

Mlađoj su djeci vaše smjernice gotovo neophodne, međutim, starije nije potrebno podcjenjivati jer i oni ponekada trebaju vaš savjet bez obzira traže li ga ili ne. Svojim iskustvom, pristupačnošću i otvorenošću prema temi prijateljstva, uvelike im možete olakšati tranzicijsko razdoblje ili im ponuditi drukčiji pogled na određenu situaciju i dosadašnja prijateljstva.

Djeca su sklona birati prijatelje prema onome tko je najpopularniji, tko ima najbolje i najljepše stvari i zbog toga često znaju patiti kada nisu prihvaćeni u takvom društvu. Naučite ih da su takva prijateljstva površna i prolazna i da je važnije imati dva-tri prava prijatelja, nego biti dio cjeline koja ih ne cijeni niti ih doživljava kao prijatelje. Postoje djeca kojima nije potrebna ovakva vrsta smjernice jer već od najranijeg djetinjstva znaju što žele i s kime se žele družiti.

Introvertirana djeca teško pronalaze svoje mjesto u društvu, ali često ga i nisu niti željni, možda tek osjećaju pritisak okoline kako bi se trebali družiti s više djece i kolega. Ako je vaše dijete introvertirano, ne prisiljavajte i ne očekujte od njega da se uklopi u svako društvo niti ga ne prisiljavajte na druženje u općenitom smislu. Introvertirano će dijete samo osjetiti kada i s kime se želi družiti.

Kada se radi o promjeni sredine, škole i razreda ili ako je dijete u prethodnom vremenu imalo problema u odnosu s prijateljima, potaknite ga razgovorom da u novoj školskoj godini promijeni pristup prema prijateljstvima i da pokuša ne ponavljati pogreške koje su se prije događale.

Potaknite dijete da se ponekada druži i s vršnjacima s kojima nema sve zajedničke interese i zanimacije jer poželjno je uvijek dati priliku i onima koji im na prvu ne djeluju kao djeca s kojima bi mogli biti prijatelji. Također, potaknite dijete da se približi djeci koja možda nemaju prijatelja i osjećaju se usamljeno. Na taj način naučit ćete ga jednom od najvažnijeg temelja pravog i iskrenog prijateljstva.

Upoznajte se s roditeljima djece s kojima se vaše dijete druži kako biste stvorili međusobno povjerenje i sigurnost. Svaki će se roditelj osjećati sigurnije i mirnije ako poznaje roditelje drugog djeteta u slučaju kada se djeca požele igrati jedni kod drugih, ako dozvolite djetetu da prespava kod prijatelja, a posebno je važno kod tinejdžera ako požele otići na put ili ljetovanje zajedno sa svojim prijateljem i njegovom obitelji.

Poželjno je otvoreno i iskreno razgovarati s tinejdžerima o svakodnevnim opasnostima s kojima se mogu susresti prilikom uspostavljanja novih prijateljstava i poznanstava. Upozorite ih da ne ulaze u društva u kojima se koristi alkohol i droge, u kojima postoji opasnost od vršnjačkog nasilja kao i vršnjačkog kiberzlostavljanja. Posljedice takvih „prijateljstava“ su dugotrajne i vaš tinejdžer treba znati koliko loše to može utjecati na njega, njegovo školovanje i obrazovanje, ali i na daljnji razvoj.

Izvor: skole.hr