Spavanje na boku je dobro za mozak
Spavanje na boku je dobro za mozak

Spavanje na boku je dobro za mozak


Studija koju su radili istraživači sa Medicinskog univerziteta „Stoni Bruk“ pokazala je kako je najbolje spavati na boku. Naime, u ovom položaju mozak lakše obnavlja ćelije, a rizik od oboljevanja od Alchajmera i drugih neuroloških bolesti je manji u odnosu na one koji ovako ne spavaju.

Kako bi utvrdili na koji način likvor doprinosi odbacivanju loših ćelija koja mogu oštetiti mozak, istraživači su radili testove na glodarima i posmatrali njihov položaj spavanja. Tokom studije, naučnici su putem magnetne rezonance posmatrali procese koji se događaju u mozgu glodara tokom sna. Glodari su spavali u tri pozicije: bočno, na stomaku i na leđima.

Zaključili su da je spavanje u bočnom položaju najefikasnije za odmaranje mozga i izbacivanje metaboličkih otpadnih proizvoda koji se stvaraju u njemu dok je tijelo budno.

Pored toga, istraživači navode da ovaj položaj spavanja značajno može smanjiti neurološke poremećaje. Neke ranije studije pokazale su da osobe koje spavaju na boku lakše zaspu, s obzirom na to da su mnoge vrste demencije povezane sa poremećajem spavanja. Stručnjaci savjetuju ovaj položaj kao idealan za dobro zdravlje mozga.

Isto tako je značajno šta nauka kaže o spavanju na desnoj strani i to spuštene glave na desni dlan. Prilikom spuštanja desnog obraza na dlan desne ruke dešavaju se zanimljivi i čudesni procesi. Naime, naučnici kažu da se tada dešava niz vibracija koje pomažu mozgu da se oslobodi raznoraznih štetnih naboja i pritisaka, što opet dovodi do smirenog i odmarajućeg sna u pravom smislu te riječi.

Nakon dužih istraživanja, britanski naučnici objavili su podugačak izvještaj u poznatom listu „The Times“. Oni su u svojim istaživanjima pokušali da nađu mnoge odgovore na pitanja o psihofizičkom stanju čovjeka tokom sna. Između ostalog, u izvještaju se spominje idealni položaj ljudskoga tijela za vrijeme spavanja.

U izvještaju se navodi:

„Znanstvenici su došli do saznanja da je spavanje na desnoj strani položaj koji je najbolji i najzdraviji za ljudsko tijelo i duh, obzirom da je lijevo plućno krilo manje od desnog i na taj način tijelo stvara manji pritisak na srce. Također, jetra je u tom položaju stabilna i ne visi, za razliku od slučaja kada je tijelo okrenuto na drugu stranu. Želudac je tako neopterećen i naslonjen na jetru, što doprinosi lakšoj probavi i efikasnijem pražnjenju za 2,5 do 4,5 sati. Pogledamo li lijevi bronhi, vidjet ćemo da ovaj položaj tijela potiče fenomenalni proces pražnjenja primarnih bronhija od sekreti, dok se desni primarni bronhi lagano podiže i blago naginje što prouzrokuje lakše čišćenje od sekreti putem trepetljika. Na taj način osoba koja spava na desnom boku ima manje vjerovatnoće da oboli od nekih plućnih i bubrežnih bolesti.“

I tako se 14 stoljeća, nakon što je plemeniti Poslanik, s.a.v.s., otišao svome Gospodaru, po ko zna koji put ispostavilo da je sve ono što nam je preporučio mudrost i mu`džiza koju trebamo slijediti, makar i ne našli željeno objašnjenje za određeni postupak.

Stoga, nije potrebno da neku od Poslanikovih uputa naučno potvrdimo da bi se uvjerili u njenu istinitost, već je trebamo praktikovati uvjereni da je ona najbolja za nas.

 

Izvor: dzematrahic.ba