Svemirski lift
Svemirski lift

Svemirski lift


Kanadska kompanija je osmislila 20 kilometara visok toranj u kome bi se nalazio ogroman lift koji će moći nositi astronaute u svemir. Planove za ‘svemirski lift’ odobrio je Patentni zavod SAD-a, čime je omogućeno da kompanija Thoth Technology sa sjedištem u Ontariju nastavi sa ovim gigantskim projektom. Toranj bi bio 20 puta viši od dosadašnje najviše građevine na svijetu Burj Khalifa, koja se nalazi u Dubaiju, a visoka je 830 m.

Kompanija Thoth Technology je izjavila da bi ova samostojeća građevina omogućila jedan nov pristup svemiru koji bi zahtijevao 30% manje goriva nego konvencionalna raketa lansirana sa zemlje. Pored te primarne funkcije ovom tornju su namijenjene i sekundarne funkcije kao što je iskorištavanje energije vjetra, komunikacije i turizam.

„Astronauti bi se penjali 20 kilometara električnim liftom“, rekao je izumitelj tornja, dr. Brendan Quine. „Sa vrha tornja svemirske letjelice bi se lansirale u orbitu, vraćajući se na vrh kako bi dopunile gorivo i ponovno poletjele.”

Premda putnici u liftu nakon tih 20 km ne bi striktno bili u svemiru, za koji se vjeruje da počinje na visini od oko 100 km, to bi ipak bila visina iznad tzv. Armstrongove granice koja se nalazi na visini od 19 km. Na ovoj tački atmosferski pritisak je tako nizak da voda unutar ljudskog tijela počinje ključati.

Drugi izazov sa kojim bi se toranj susreo je prevladavanje utjecaja vjetra. Thoth Technology je kao rješenje predložio odjeljke koji se mogu ispuniti zrakom te zamašnjake koji bi omogućili, kako je to opisano u patentskoj aplikaciji, ‘aktivnu stabilizaciju primjenom strategije usklađene kontrole’.

Caroline Roberts, predsjednica kompanije Thoth Technology i CEO, vjeruje da bi svemirski toranj, zajedno sa tehnologijama za samostalno slijetanje raketa, mogao najaviti novu eru svemirskog transporta.

 

Izvor: www.independent.co.uk

Prevod: A. Kadrija