Tegobe u mišićima i zglobovima
Tegobe u mišićima i zglobovima

Tegobe u mišićima i zglobovima

Autor: Borislav Ostojić


Bolovi u mišićima i zglobovima redovito su posljedica raznih bolesti, ali i neopreznosti i pretjerivanja u određenim postupcima, a uzrok može biti i okoliš u kojemu se živi ili radi te, općenito, način ukupnoga života. Razumije se, da bi se čovjek oslobodio tegoba, valja otkriti i riješiti uzrok. Tegobe u mišićima i zglobovima mogu se, u dosta slučajeva, ublažiti ili posve ukloniti pripravcima farmaceutske industrije ili ljekovitim sredstvima iz prirode. Pomaže i terapija u ljekovitim toplicama. Razumljivo, lijek za navedene tegobe valja potražiti, ponajprije, kod liječnika i s njim se posavjetovati kako bi se odabrao najbolji način liječenja.

Kako ublažiti krutost zglobova nakon bolesti ili dužeg pješačenja

Tko zbog neke bolesti duže leži u postelji, kad ozdravi, osovi se na noge i počne hodati, osjetit će ukočenost zglobova. Mnogi tada kažu da su im zglobovi zahrđali kao pokretni dijelovi u vozilu koje duže vrijeme stoji nepokretno.

Krutost i bolove u zglobovima (naročito u kukovima i koljenima) osjetit će i osobe (bez kondicije) za dužeg i napornog pješačenja. Dakako, radi se o privremenoj tegobi koju liječi protok vremena, ali i primjena prirodnih ili farmaceutskih pripravaka. Ako se liječenje zapusti, mogu nastati komplikacije i prelazak iz trenutnog u kroničan problem.

Za navedene tegobe prirodna medicina preporučuje mažuran (Majorana hortensis Moench, odnosno Origanum majorana L.) kao vrlo djelotvornu biljku od koje se pripravlja ulje ili mast.

Dobro je znati da je mažuran najdjelotvorniji u vrijeme cvatnje – u srpnju i kolovozu.

Ulje od mažurana pripravlja se tako da se 5 dekagrama svježeg mažurana u cvatu (uz listiće i cvijet) stavi u pola litre maslinova ulja i drži (2 do 3 tjedna) na suncu.

Mažuranovo ulje može se dobiti i destilacijom čitave biljke u cvatu, poput dobivanja lavandina ili ružmarinova ulja.

Mažuranova mast – i protiv hunjavice

Mažuranovim uljem masiraju se mišići nakon napornog pješačenja ili zglobovi kod reumatizma, gihta ili ukočenih zglobova nakon dužeg ležanja zbog neke bolesti.

Kod grčeva u mišićima ili njihova prolaznog otvrdnuća zbog napora također pomaže masaža mažuranovim uljem.

U našem je narodu od davnine poznato pripravljanje mažuranove masti koja služi za ublažavanja jake hunjavice i začepljenosti nosa. Pripravljanje je jednostavno: iscijedi se 5–6  grama soka svježe biljke i dobro izmiješa s 20 grama nezasoljena maslaca. Za otklanjanje navedenih tegoba mažuranova mast se, u tankom sloju, nanosi na unutrašnjost nosa.

Tom mašću mogu se masirati i bolna mjesta na mišićima i zglobovima.

Voće i povrće – protiv upale zglobova

Kod upale zglobova vrlo dobro pomaže svježe voće i povrće. Od voća se preporuča jesti trešnje, grožđe, šumske jagode i višnje – tijekom deset dana, po dva do tri obroka, u količini od 20 do 30 dekagrama. Može se uzimati samo jedna vrsta voća ili miješano.

Kod upale zglobova također je dobro jesti salatu od kiselog kupusa (s dosta crvenog luka), u sva tri glavna obroka – tijekom deset dana.

Također se mogu primijeniti oblozi od listova svježeg bijelog kupusa. Listove izglačamo vrućim glačalom da budu topli, a rebra smekšana. Tako pripremljena tri do četiri lista kupusa položimo na upaljeni zglob i zamotamo pamučnom ili lanenom krpom. Taj oblog držimo sat vremena, a onda ponovimo proces s novim listovima kupusa.

Prirodnim sredstvima protiv reumatizma

Reumatizam je neugodna bolest od koje pati sve veći broj starijih osoba. U bilinarskim knjigama i pučkoj medicini možemo naći korisne savjete za ublažavanje tegoba izazvanih reumatizmom. Evo nekih od njih:

–  reumatičari i oni koji boluju od gihta trebaju piti (dnevno) po dvije šalice (od 2 decilitra) svježe istiještenog soka mrkve. Svježi sok mrkve mora se popiti odmah nakon tiještenja jer nije prikladan za spremanje – čak ni u hladnjaku;

–  čaj od bazginih cvjetova izaziva intenzivno znojenje i tako ublažava reumatična oboljenja;

–  čaj od osušenih komušaka graha vrlo dobro je sredstvo kod kroničnog reumatizma i gihta; priprema čaja nije teška: jedna jušna žlica osušenih komušaka graha kratko se kuha u dva i pol decilitra vode, zatim ocijedi i pije, nezaslađeno, u gutljajima;

–  salata od svježih listova maslačka, začinjena samo jabučnim octom i maslinovim uljem, dobro je sredstvo za ublažavanje reumatskih tegoba;

–  kod reumatizma dobro je primijeniti ulje od gospine trave.

 

Izvor: Narodni zdravstveni list, dvomjesečnik za unapređenje zdravstvene kulture, god. LIII, br. 612-613, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suradnji s HZJZ, Rijeka, siječanj-veljača 2011, str. 31.