Tjelesna slabost
Tjelesna slabost

Tjelesna slabost

Autor: Imam Džafer es – Sadik


 Muhammed ibn Musa al-Sudayfi prenio je od Ibn Mahbuba i Harun ibn Abu al-Džahma, od Ismail ibn Muslima, od Abu Abdillaha, od Al-Baqira – mir neka je na nj – da je Allahov Poslanik, mir i blagoslov Allahov neka su na nj i njegovu porodicu, rekao:

“Nuh – mir neka je na nj – požalio se Allahu Uzvišenom na tjelesnu slabost. Allah Svemoćni mu je objavio: ‘Prokuhaj meso i mlijeko i pij to, jer u tome sam stvorio snagu, i blagoslovio oboje.””

Ibrahim ibn Hizam al-Hariz prenio je od Muhammeda ibn Nasra, od Taghlama, od Abd al-Rahima ibn Abd al-Medžida al-Quasayra, od Džafera es-Sadiqa – mir neka je na nj – koji je rekao: “Koga god snađe slabost u srcu ili u tijelu, neka jede ovčetinu s mlijekom. To će istjerati svaku bolest i opasnost iz njegovih udova i ojačati njegovo tijelo kao i njegove desni. Neka takav kaže: Nema boga osim Allaha, Jedinoga. On nema druga, On daje život i on donosi smrt. (Kur'an, 7:158) On je Živi, i Besmrtni. Ponavljaj to deset puta prije spavanja, slavi Allaha Fatiminim tespihom, mir neka je na nju, i uči ajete o Aršu (Kur'an, 2:255) i suru Al- Ihlas.”

 

Uobičajena prehlada

 

Said ibn Mensur prenio je od Zekeriyya ibn Yahyaa al-Muznija, od Ibrahim ibn Abu Yahya, od Abu Abdillaha – mir neka je na nj – da je Ibrahim rekao:

“Požalio sam se Imamu na uobičajenu prehladu, a on je rekao: ‘To je jedno od Allahovih davanja i jedno od Allahovih oružja. Allah ju je poslao vašim bolešćinama u vašim tijelima da ih ukloni. Kada budu uklonjene, tada morate uzeti jedan cvijet crniku (divlji crni kumin) i kundus (sneezewort) u težini pola daniqa. Izmeljite to i udišite paru od toga! To će vas osloboditi prehlade. Ako je moguće da prehladu ne liječite nečim drugim, tada se uzdržite od toga jer su u njoj (prehladi) mnoge koristi.’”

Prehlada u stomaku i grčevi u stomaku (kolika)

 

Harun ibn Šuajb prenio je od Davuda ibn Abdullaha, od Ibrahima ibn Abu Yahyaa, od Muhammeda ibn Ismaila ibn Abu Zejneb, od Al-Džufija, od Džabira, od Abu Džafera Muhammeda ibn Alija – mir neka je na nj – da je (Džabir) rekao:

“Čovjek se požalio Abu Džaferu na prehladu u stomaku i na vjetar od kolike. On mu je odgovorio: ‘Što se tiče kolike, za nju zapiši prvu suru Kur'ana (Al-Fatiha), dvije sure u kojima se utječeš Bogu (Al-Feleq i Al-Nas), kao i suru Al-Ihlas. Ispod napiši: Tražim utočište u licu Allahovom, moći i snazi Njegovoj, koje su beskrajne, od nevolje ove patnje i od nevolje onoga što je u njoj i od nevolje onoga od čega se ja plašim u tome. Zapiši to na lopatici, tableti ili čašici sa miskom i šafranom, onda to isperi kišnicom i pij prije doručka ili prije spavanja.’”

Hasan ibn Abdullah prenio je od Faddala ibn Ejjuba, od Muhammeda ibn Muslima ibn Jezida al-Sakunija, od Abdillaha, od njegova oca, od Ali ibn Ebu Taliba – mir neka je na nj – sljedeće kazivanje: “Ko god jede ‘ajvu (određene vrste datula iz Medine) sedam puta prije spavanja, ubit će gliste u svom stomaku.”

Od njega se prenosi da je rekao: “Dajte mu da pije sirće, jer ono ubija gliste i druge parazite u stomaku.”

Od Emir al-mu'minina se prenosi da je rekao: “Jedite ‘ajvu, jer će osušene datule iz ‘ajve uzrokovati smrt nepoželjnih parazita u stomaku – i jedite je na prazan stomak.”

 

Izvor: Imam Džafer es-Sadik, Mudrosti islamske medicine, s engleskog preveo Ibrahim Avdić, Fondacija Mulla Sadra, Sarajevo, 2004.str. 86-88.