Trudnoća i porođaj
Trudnoća i porođaj

Trudnoća i porođaj


Trudnoća je veoma osjetljiv period u životu bebe. Majčine navike u ishrani zajedno sa njenim aktivnostima i psihološkim ponašanjem su značajne za nju samu, kao i za život bebe u njenoj utrobi.

Bebino zdravlje ili bolest, snaga ili slabost, ružan izgled ili ljepota, njeno dobro ili loše ponašanje, kao i dijelom intelekt i razboritost, utemeljeni se u majčinoj utrobi. Jedan od stručnjaka je napisao: „Roditelji novorođenčeta su u stanju da ga odgajaju ili u tvrđavi zdravlja ili u ruševinama bolesti. Očigledno je da ovo  posljednje nije pogodno mjesto u kojem bi vječna duša ili ljudsko biće trebalo da živi. Zbog toga se vjeruje da bi roditelji trebalo da preuzmu najveću odgovornost u odnosu na sva stvorenja.“

Stoga period trudnoće se ne može smatrati ili tretirati kao obično stanje. Čim trudnoća započne, roditelji preuzimaju ogromnu odgovornost.

Roditelji nesvjesno mogu prouzrokovati brojne poteškoće, od kojih se mnoge mogu veoma teško ispraviti zbog male nepažnje pri izvršavanju svojih dužnosti.

 

U nastavku vam iznosimo nekoliko činjenica koje bi trebalo da upamtite: 

a.) Hrana: Fetus u majčinoj utrobi, hrani se i razvija hranom iz njene krvi. Stoga, majčina hrana mora biti dovoljna kvalitetna, da bi obezbijedila sastojke potrebne bebi kao i zdravlju majke. Prema tome svaki nedostatak vitamina, proteina, masti, šećera ili ugljikohidrata u majčinoj ishrani prouzrokovat će štetu po bebino zdravlje.

Hazreti Sadik a.s. je izjavio: „Hrana za plod se obezbjeđuje preko hrane koju majka uzima.“[1]

Glavni problem s kojim se suočava većina nosećih žena je taj što za vrijeme trudnoće ili njenog najvećeg dijela nemaju uravnotežen  apetit, za nekom hranom žude, a neka im izaziva gađenje. Trudnice, uglavnom, u ovom  periodu jedu manje. Trebalo bi osigurati da hrana ne bude teška i da je pri tome dovoljno hranljiva da zadovolji osnovne potrebe bebe.

Veoma je teško pridržavati se programa ishrane tokom trudnoće, naročito za one koje imaju  manja primanja i za one koje nisu svjesne prehrambene vrijednosti raznih namirnica.

Velika odgovornost leži na ocu koji bi trebao da da sve od sebe, kako bi obezbijedio kvalitetnu prehranu za svoju ženu. Nemarnost s očeve strane biće štetna za razvoj bebe, zbog čega će on snositi odgovornost i na Ovom i na Onom svijetu.

 

b.) Menalno stanje: Majci za vrijeme trudnoće treba obezbjediti spokoj kako bi osjećala ljubav prema životu. To je korisno i za majku i za bebu. Otac, koji je odgovoran da obezbijedi mirnu i prijatnu atmosferu, trebalo bi još više da se potrudi  tokom njene trudnoće. Muž, uz pažnju i ljubav, trebao bi se ponašati tako da se njegova supruga osjeti ponosnom i sretnom što je trudna, a ona bi trebala da osjeti ponos, što drugi život zavisi o njoj i što je ona odgovorna za njegov napredak.

 

c.) Uzdržavajte se od iznenadnih pokreta. Trudna žena trebalo bi da izbjegava naporne poslove i trebalo bi što više da se odmara. Dizanje teških predmeta ili nagle kretnje tijela mogu uzrokovati neponovljive štete i majci i bebe ili oboma. Trudne žene trebalo bi da se uzdržavaju od napornog posla, a njihovi muževi trebalo bi dobrovoljno da obavljaju takve poslove.

 

d.) Strah od porođaja: Porođaj nije uvijek jednostavan. Porođajni bolovi, ponekad mogu biti veoma jaki.

Trudne žene obično brinu zbog bolova i mogućeg rizika pri rođenju djeteta i svoga oporavka. Iako bi žene trebalo da budu u stanju da se nose sa trudnoćom, porodom i dojenjem bebe, muškarci bi također, trebalo da podijele odgovornost za podizanje djece.

Iako se embrion začinje u utrobi majke, postoji također, otac djeteta koji igra važnu ulogu u njegovom začeću. Prema tome, muškarci trebaju da stvore uslove za komfor svojim ženama za vrijeme porođaja i da budu pri ruci ako treba uraditi nešto bitno.

Islamska i ljudska dužnost muževa ja da daju svojim ženama sve od sebe, da svojim trudnim suprugama, obezbijede medicinsku njegu i mogućnost za što lakši porođaj. Muškarac bi trebao da bude uz svoju suprugu nakon rođenja djeteta, ali ako nije u mogućnosti, trebao bi joj telefonirati ili poslati rođake da budu s njom. On mora naći vremena da je sam doveze kući i  da joj pomogne u kućnim poslovima, kako bi imala dovoljno odmora da povrati izgubljenu energiju. Allah će nagraditi muškarca koji se dobro odnosi prema svojoj supruzi.

Allahov Poslanik s.a.v.a. je izjavio: „Najbolji od muškaraca je onaj koji se dobro ophodi prema svojoj supruzi, a ja sam među vama, najbolji čovjek u pogledu dobrog ophođenja prema supruzi.“[2]

Muškarac koji se dobro ophodi prema svojoj supruzi, učiniće porodičnu atmosferu toplijom i osnažiće temelje braka.

Njegova žena, zauzvrat nikad neće zaboraviti ljubav i nježnost svog supruga. Kao rezultat toga, bračna veza će postati snažnija.[3]

 

 

IZVOR: Allamah Ajatollah Ibrahima Amini, BRAČNA ETIKA (Family Ethics Principles of Mariage), PP „Ehlul bejt a.s.“, Zenica, juni 1996. godine.

 

[1] Bihar al-Anwar, 60, poglavlje, str. 342.

[2] Wasa’ il-al Shi’ ah.14. poglavlje, str. 122.

[3] Amini, I., 1996., str. 176.