Tri leptira
Tri leptira

Tri leptira

Njemačka  narodna  priča

Jednog sunčanog ljetnog popodneva letjela su iznad zelene livade tri leptira: bijeli, crveni i  žuti. Spuštali su se razigrano čas na jedan, čas na drugi cvjetić.

Iznenada nebo pokriše tamni oblaci. Zatim poče padati  kiša. Leptiri žurno poletješe svom  domu, ali nađoše vrata zatvorena. Ostadoše na kiši. Njihova krilca bila su sve teža i teža.

Kad u vrtu ugledaše velike cvjetove ljiljana, poletješe onamo. Zamoliše: „Ljiljane bijeli, otvori nam svoje latice da se sklonimo od kiše!“ Ljiljan odgovori: „Bijelog leptira mogu  primiti. Crvenog i žutog ne mogu.“ Bijeli leptir tada reče: „Ako nećeš primiti i moja dva  prijatelja, hvala ti na gostoprimstvu!“ I sva trojica odletješe.

Kiša je padala sve jače. Leptirići primijetiše krupan crveni tulipan. Pohitaše k njemu i  ljubazno ga zamoliše: „Dobri tulipane, dopusti nam da se sklonimo u tvoju kućicu! Kiša će  nas upropastiti…“ 

„Neka uđu crveni i žuti. Bijelog leptira ne primam“, reče tulipan. „Tvoja nam zaštita ne treba ako ne primiš svu trojicu. Radije ćemo zajedno  umrijeti nego da svoga prijatelja ostavimo“,  rekoše uvrijeđeno crveni i žuti i odletješe.

Taj razgovor čulo je sunce. Odmah  je rastjeralo oblake. Zasjalo je toplo i osušilo krilca  leptirićima. Oni su ponovno poletjeli na livadu. Igrali su se sve do večeri. Kada se sunce  smrklo, vratili su se kući i, umorni, slatko zaspali.