Tri praktična savjeta za izgradnju dubljeg odnosa s djecom
Tri praktična savjeta za izgradnju dubljeg odnosa s djecom

Tri praktična savjeta za izgradnju dubljeg odnosa s djecom


Željeli bi znati kako komunicirati s djecom na dubljem nivou i povezati se s njima bolje? Tri praktična savjeta koja slijede će vam pomoći da to i postignete.

1. savjet – Fokusirajte se na dijete

Ovo je jedan od savjeta koji se često čuje, ali ne i primjenjuje. Na dječije poticaje kao što su: „Tata, napravila sam cvijet!“, „Pogledaj, ja sam leptir!“ – veoma često roditelji ne odgovaraju sa potrebnim žarom. Ovakvi dječiji poticaji ili se ignorišu ili su popraćeni izvještačenim odgovorima kao što su: „Uredu.“, „A-ha.“ i tome slično. Ovo su, pak, odgovori koje mi ne bi željeli dobiti od svoje djece…

Iako roditelji ne poklanjaju punu pažnju onome što im djeca govore, od djece očekuju da posvete punu pažnju onome što im oni govore, te ako to ne čine, roditelji će to jasno naglasiti. „Gledaj me dok ti govorim!“ je jedna od fraza koje se često koristi. Međutim, komunikacija se ne uči slijedeći tek puke instrukcije. Djeca uče komunicirati i kroz posmatranje i oponašanje. Za primjer uzmimo naglasak. Kada se neka osoba preseli u mjesto gdje ljudi govore drugačijim naglaskom, ukoliko ostane dovoljno dugo, počet će pričati tim naglaskom, a da to i ne primjeti. Ovo je podsvjestan uticaj drugih na komunikaciju što psiholozi označavaju terminom ‘modeliranje’.

Stoga, ukoliko želimo da djeca pokažu poštovanje i potrebnu pažnju onome što govorimo, tad i mi trebamo pokloniti pažnju njima.

2. savjet – Aktivno slušajte

Aktivno slušanje je slušanje i razgovor sa namjerom da bolje razumijemo osobu koja nam se obraća. To nije tek puko slušanje potaknuto ljubaznošću ili produkt ‘dobrog odgoja’. Dublje je od toga… To je slušanje dubljih značenja dječijih rečenica, postavljanje pitanja i sumiranje onoga što je rečeno sopstvenim riječima kako bi bilo jasno da ste ih pravilno razumjeli. Ovo je poprilično teško ukoliko vas ne interesuje šta djeca govore, stoga da bi dosegli ovaj dublji nivo slušanja, prvo morate naučiti postati više zainteresirani za ono što vam djeca imaju za reći. Jednom kada se istinski zainteresirate, shvatit ćete da će dublje slušanje doći samo po sebi.

3. savjet – Pružajte pozitivnu pažnju

Pozitivna pažnja nije isto što i pažnja sama po sebi, budući da pažnja može biti negativna i pozitivna. Negativna pažnja je pažnja koju djeca ne vole, kao na primjer grdnja ili kažnjavanje. Pozitivna pažnja, s druge strane, je pažnja koju djeca vole. Međutim, psihološka je činjenica da ukoliko djeca ne primaju pozitivnu pažnju, da će tragati za negativnom pažnjom jer u njihovim umovima dobijanje bilo kakve pažnje je bolje nego nikakve.

Preporučuje se provesti najmanje 10 minuta kvalitetnog vremena sa svakim djetetom na dan, i ovo desetominutno pravilo može umnogome reducirati neprikladno ponašanje. Pozitivna pažnja se može pružati na razne načine. To možete učiniti na sljedeći način:

– razgovarajući s djetetom o nečemu što ono voli,

– radeći s djetetom nešto što ono voli,

– gledajući dijete dok radi nešto što ono voli.

Načini vođenja razgovora s djecom spomenuti su u 1. i 2. savjetu.

Radeći s djecom nešto što ona vole može se odnositi na neku igru po njihovom izboru ili, ukoliko su u pitanju tinejdžeri, zajednički odlazak u kupovinu ili zajedničko gledanje filma.

Posmatranje djeteta dok radi nešto što voli je često potcijenjeno, ali djeca zaista vole ovaj tip pažnje. Malenu djecu možete gledati dok se igraju autića ili lutkica, pri tome im stavljajući do znanja da ih posmatrate. Pokazujući im da ih posmatrate je vrlo bitan dio, budući da djeca zaista uživaju kad vide da ste fokusirani na njihovu igru. Dobar način da to pokažete je da glumite ‘sportskog komentatora’. To podrazumjeva da glasno opisujete ono što dijete radi ubacujući tu i tamo malu dozu uzbuđenja. Tako, na primjer, ukoliko se dijete igra lego kockicama praveći toranj, vi možete reći: „Toranj je tako veliki! Vau! Kockice i dalje lagano pristižu…“ Djeca to vole. Izbjegavajte govoriti djetetu šta da radi jer će to poremetiti njihovu igru. Tinejdžeri vole da ih roditelji gledaju dok igraju, na primjer, fudbalsku utakmicu, sviraju, plešu. Za razliku od male djece oni nikako ne bi željeli da se ponašate kao ‘sportski komentator’. Njima je dovoljno da znaju da ste došli i da ih gledate. Ovakvi postupci će stvoriti prostora izgradnji dublje veze između vas i vaše djece.

 

Izvor: effectiveislamicparenting.com

Prevod: A. Kadrija