Trigliceridi su vam visoki? Kako ih sniziti?
Trigliceridi su vam visoki? Kako ih sniziti?

Trigliceridi su vam visoki? Kako ih sniziti?


Vrijednosti masnoća u krvi pokazuju visok nivo triglicerida. Ove masti su važan izvor energije u vašem tijelu, ali njihov visok nivo može uzrokovati opasne promjene na vašim srčanim krvnim žilama. Kao i kod povišenog nivoa holesterola, i problem povećanih triglicerida može dovesti do začepljenja arterije/a i eventualno do srčanog ili moždanog udara. Srećom, postoji mnogo načina da smanjite nivo triglicerida u krvi.

Zašto su važni trigliceridi?

Visoki trigliceridi često su dio stanja koje se naziva metabolički sindrom. Ova bolest se sastoji od:

 • Niskog HDL-a (“dobrog” kolesterola)
 • Visokog krvnog pritiska
 • Trbušne gojaznosti
 • Visokog šećera u krvi

Metabolički sindrom uvelike povećava šanse za razvoj srčane bolesti, moždanog udara i šečerne bolesti.

(Konačno) primjetite ŠTA jedete?

Kremasta jela, sendvič sa pohovanim sirom, ili kugla sladoleda prije spavanja mogu dovesti do visokih triglicerida. Ako često unosite više kalorija nego što ih „trošite” (kao što rade mnogi od nas) – nivo triglicerida počinje da se povećava. Najgori izbor hrane je slatka hrana (visokokoncentrirani – bijeli-šećeri), hrana sa visokim sadržajem zasićenih masti (kao što su punomasni sirevi, punomasno mlijeko i zrelo crveno meso).

Recite „NE” šećeru

Ako imate visoke trigliceride, preduzmite mjere za kontrolu unosa šećera. Jednostavno šećeri, posebno fruktoza (šećer koji se često nalazi u voću) vode ka povećanju nivoa triglicerida u krvi. Pazite na hranu koja je napravljena sa dodatkom šećera, uključujući sokove, pečene slatkiše, bombone, potom na većinu žitarica koje jedete za doručak, jogurte raznih okusa i sladoled.

Otkrijte „SAKRIVENI” šećer

Saznajte kako prepoznati dodatke šećera na etiketama koje dolaze na pakovanjima hrane. Riječi koje tražite uključuju:

smeđi šećer, kukuruzni sirup, sve riječi koje se završavaju na “OZA” (dekstroza, fruktoza, glukoza, laktoza, maltoza, saharoza), koncentrate voćnih sokova, sirupe i šećere od šećerne trske, med, slad šećera, melasu i sirovi šećer.

Fokusirajte se na vlaknaste materije

Zamijenite hranu koja je napravljena sa rafiniranim bijelim brašnom, i pređite na integralne žitarice. Tako jedete više vlakana i smanjujete nivo triglicerida.

Za doručak , uzmite posudu zobenih pahuljica sa obranim mlijekom umjesto peciva ili slatkih pahuljica. U vrijeme ručka, pokušajte salatu sa raznim povrćem i eventualno grahom. Za večeru odaberite smeđu rižu umjesto krompira ili tjestenine.

Jedite ispravne masnoće

Uzimati (po) malo masti je dobro, obzirom da o tome ovisi i vitaminski status (tzv. liposolubilni vitamini tj. vitamini A, D, E, K). Odaberite namirnice koje prirodno sadrže mono – i polinezasićenih masti npr: avokado, orasi, piletina bez kože, ulje uljane repice i maslinovo ulje. Izbjegavajte „trans” masti, koje se nalaze u mnogim poluobrađenim proizvodima kao npr: pomfritu, krekerima, kolačima, čipsu i margarinu. Nemojte jesti puno zasićenih masti, koje se nalaze u crvenom mesu, sladoledu, sirevima i pecivima sa puterom.

Odaberite ribu umjesto crvenog mesa

Omega – 3 masne kiseline koje su dobre za vaše srce mogu pomoći u smanjenju nivoa triglicerida. Sljedeći put kad jedete vani uzmite ribu umjesto hamburgera ili odreska. Jedite ribu barem dva puta sedmično. Losos, skuša, haringa, jezerska pastrmka, tuna i sardine imaju visoke procente omega-3 masnih kiselina.

Jedite orašasto voće i zelen!

Drugi dobri izvori omega-3 :

 • Orasi
 • Grah
 • Sjemenke lana, tikve i sl.
 • Špinat
 • Kelj
 • Brokuli
 • Salata
 • Zelje

Od namirnica posebno izdvajamo:

 • Svježe voće koje je puno vitamina i celuloze (npr. svježe kisele jabuke)
 • Grah (pun vlakana i dugo zadržava osjećaj sitosti)
 • Špinat (izvor alfa lipoinske kiseline) koji može sniziti holesterol i za 60% od početnih vrijednosti.
 • Maslinovo ulje (2-3 kašikice dnevno) pouzdano snižava trigliceride i zdrava je zamjena za suncokretovo ulje i puter.

Da li vam je potreban Omega-3 Suplement?

Pitajte svog doktora. Kapsule Omega 3 daju koncentriranu količinu omega-3 masnih kiselina. Visoke doze omega-3 mogu dovesti do nepoželjnih krvarenja u nekih ljudi. Trigliceride možemo smanjiti i zdravijim načinom života. Ali ako vaš doktor procijeni da je suplement omega 3 potreban, potražite kapsule s EPA i DHA, dvije poželjne vrste omege- 3.

Smanjite alkohol

Opuštate se uz vino, pivo ili neki koktel? Potrebno je da počnete piti mineralnu vodu, gaziranu vodu sa dodatkom limete. Pokušajte i biljne ledene čajeve bez dodatka šećera. Alkoholna pića su jedan od uzroka visokih vrijednsoti triglicerida. U ovom trenutku medicinskog poimanja, to znači da ne uzimate više od jednog pića dnevno za žene i dva pića dnevno za muškarce. Ovaj trend uzimanja alkohola će se sigurno u budućnosti i smanjivati obzirom da su kod nekih ljudi, čak i male količine alkohola dovoljne da podignu nivo triglicerida (Poseban Oprez! Alkohol povećava apetit!).

Izbacite slatka pića

Jedna od najlakših stvari koju možete učiniti kako bi smanjiti trigliceride je izostaviti zaslađena pića. Sokovi i druga slatka pića su prepuna fruktoze, a ona je poznati uzročnik povećanja triglicerida. Preporučuje se da ne pijete više od 1 litar zaslađenog pića nedjeljno.

Smršajte

Povećana težina, pogotovo povećani obim struka (trbušna debljina), znak su mogućih povećanih vrijednosti triglicerida. Jedna od najvećih stvari koje možete učiniti jeste da mjerite obim struka i mjerite tjelesne težine. Izgubite li samo 3.5 – 7 kg može doći do dramatičnog pada triglicerida.

Počnite vježbati

Ako imate nekoliko kilograma viška, počnite sa redovnim treninzima, pa možete smanjiti i težinu, dobiti figuru, ali istovremeno smanjiti i vaše trigliceride. Cilj vježbanja je 30 min. vježbe, pet dana u sedmici i budite sigurni da se trebate oznojiti, kako bi poboljšali srčanu funkciju. Na ovaj način trigliceride možete smanjiti za 20 % do 30 %. Ako tek počinjete sa vježbanjem uvodite se polako, pokušajte sa časovima plesa, idite na plivanje, ili upražnjavajte žustru šetnju svaki dan.

Idite na kontrolne preglede!

Jednostavan test krvi može uočiti visoke vrijednosti triglicerida. Vaš doktor može predložiti pretrage za slične zdravstvene probleme, kao npr. bolesti bubrega, štitnjače, dijabetes i pretilost. Evo vrijednosti triglicerida izraženih brojevno:

 • Normalno – manje od 150 mg/dl
 • Granično – 150-199 mg/dl
 • Visoko – 200-499 mg/dl
 • Vrlo visoko – 500mg/dl i više

Ako promjena životnih navika nije dovoljna?

Ako promjene načina života nisu dovoljno pomogle, doktor Vam može predložiti dodavanje lijekova za sniženje triglicerida. To su lijekovi iz grupa: fibrata, niacin, statini (primjetite da su statini za medikamentozni tretman povišenih triglicerida tek na trećem mjestu!), ali i visoke doze ribljeg ulja koje su jedna od opcija. Nakon pregledanih krvnih analiza vaših masnoća, odabraće se najbolji tretman koji će smanjiti holesterol i trigliceride i zaštiti vaše srce. Niti tada ne prestaje potreba da istrajete na promjenama životnog stila koje smo ranije objasnili.

 

Izvor: www.kecs.ba