Učimo Kur'an – sura Fil
Učimo Kur'an – sura Fil

Učimo Kur'an – sura Fil

Es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!

(Mir neka je nad vama i Allahova milost i blagoslov!)

Moje ime je Abdurrahman i ja sam iz Libanona. Libanon je malena zemlja na Bliskom istoku sa muslimanskim stanovništvom koje broji preko dva i po miliona ljudi. Mi imamo mnoga ukusna jela kao što su tabuli, kibbeh i libanonski hljeb. Libanon ima najstarije gradove na svijetu koji su još uvijek naseljeni. Vjeruje se da su osnovani 5000 godina p.n.e. U Libanonu govorimo arapski, jezik Kur'ana, pa nije tako teško naučiti učiti Kur'an. Jedan od mojih ciljeva u životu je da memorišem čitav Kur'an sa razumijevanjem, ako Bog da. Nedavno sam naučio suru Fil. Riječ fil na arapskom znači slon. Ova sura je objavljena poslaniku Muhammedu, s.a.v.s., u Mekki. Sada ću proučiti suru Fil.

Značenje ove sure je:

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog

Zar nisi čuo šta je sa vlasnicima slona Gospodar tvoj uradio! (1) Zar lukavstvo njihovo nije omeo (2) i protiv njih jata ptica poslao, (3) Koje su na njih grumenje od gline pečene bacale, (4) pa ih On kao lišće koje su crvi istočili učinio?(5)

Sura Fil objašnjava priču o Ebrehi i vojsci slonova koji su željeli uništiti Kabu. Ebreha i njegova vojska jašući na slonovima zaputili su se prema Mekki da unište Kabu. Svemoćni Allah je uništio vojsku pticama koje su ispuštale glinene kamenčiće dok su letjele. Iz ove divne sure naučio sam da je Allah najmoćniji i da ima moć da zaustavi veliku vojsku slonova sa nešto ptica i kamenčića. Subhanallah – to je vrijedno pažnje!

Subhanallah! Zadivljujuće je kako je Allah iskoristio ptice kako bi zaštitio Kabu od uništenja. U Kur'anu je tako mnogo divnih pripovijesti koje možemo čitati i učiti iz njih. Da li ste znali da za svako slovo proučeno iz Kur'ana imate 10 sevapa? Sevapi su ono čime nas Allah nagrađuje kada činimo dobra djela. Sura Fil ima 115 slova, pa tako učenjem samo ove sure dobivate nagradu od 1150 sevapa.