Uzemljenje – tehnika smirivanja
Uzemljenje – tehnika smirivanja

Uzemljenje – tehnika smirivanja


Uzemljenje je moćan i jednostavan način da natjerate mozak da se smiri i usredotoči na ovdje i sad. Uzemljiti se možete bilo gdje – vozeći automobil, perući suđe, hodajući hodnikom, vodeći ljubav. Evo kako se to radi.

Zašto ne biste pokušali odmah, dok ovo čitate. Započnite tako što ćete primjetiti „unutarnje senzacije“ vlastitog tijela – osjećaj u mišićima, osjećaj u vašoj utrobi. Samo ih zamijetite, bez obzira koliko su slabašne. I bez obzira koliko su nejasne, usredotočite se na njih. Zatim počnite primjećivati što dodirujete – vaše ruke na ovoj knjizi (jesu li vam ramena opuštena?), stolac koji vam pritišće leđa, način na koji vam odjeća prianja uz kožu. Samo primjetite i pojačajte osjete koji već postoje.

Nakon nekog vremena, usredotočite se na izvanjsko. Osvrnite se oko sebe, omirišite i poslušajte što vas okružuje. U dubini sebe postanite svjesni vaše okoline. Doslovno, „vratite se ćutilima“.

Primjetit ćete tri različite razine iskustva: vašu unutrašnjost (osjete unutar vašeg tijela) – da li ste puni energije, umorni, opušteni, trebate li promijeniti položaj?; vaše rubove – ono što dodirujete, ruke na ovoj knjizi, zrak na vašem licu; i vašu okolinu – ono što se događa oko vas, kakve su boje, zvukovi ili djela oko vas?

I kako budete primjećivali ove tri zone svijesti bez ikakvih očekivanja ili sudova, postat ćete svjesni nekoliko učinaka.

Vaš će um usporiti.

Pojačat ćete sadašnji trenutak – njegovu ljepotu i bogatstvo.

Vaši tjelesni signali probijat će se snažnije, govoreći vam da nešto trebate učiniti – protegnuti noge, otići mokriti, nešto pojesti! I tako dalje.

Ponekad nas muči previše aktivan mozak. Najbolji način kako ga možete smiriti jest dati mu nešto čemu se može posvetiti, nešto što je stvarno i prisutno. Ukoliko vozite automobil, osjetite kakav je to osjećaj držati upravljač; ako slažete posuđe u perilicu, zamijetite kako držite tanjure; ako sjedite sa svojim djetetom, osjetite dodir i toplinu njegovog tijela uz vaše.

Za razliku od opuštanja, uzemljenje se može u nekoliko sekundi učiniti bilo gdje. Korištenje uzemljenja zahtijeva vježbu i obazrivost, ali je prirodno kao i disanje. Radite li to, posve pouzdano ćete primjetiti napredak u poboljšanju stanja vašeg uma.

Mala djeca su obično već uzemljena. Ljudi koji su veoma prirodni, ritmični i praktični, uzemljeni su i već samim boravkom u njihovoj blizini i vi možete naučiti biti takvi. Kad naučite biti uzemljeni, sve manje će vas zanimati kako bi to bilo da je drukčije. Primjetit ćete kad postanete užurbani, uzrujani, potišteni ili zadubljeni u vlastite misli. Bit ćete kadri glatko se vratiti u zadovoljstvo ovoga ovdje i sada.

 

Izvor: Steve i Shaaron Biddulph, Nove tajne sretne djece, II izdanje, Mozaik knjiga, Zagreb, 2008, str. 34-35.