Uzgoj začinskog bilja u zatvorenom
Uzgoj začinskog bilja u zatvorenom

Uzgoj začinskog bilja u zatvorenom


Većina aromatičnih i začinskih biljaka može se uzgajati u posudama u zatvorenom, te istodobno koristiti kao začin pri pripremi jela i kao lijek.

Kada se začinsko i aromatično bilje, ali i ljekovito bilje, uzgaja unutar kuće, ono daje posebno obilježje prostoru u kojem se nalazi. Bilje koje se uzgaja u zatvorenom mnogo je osjetljivije od bilja posađenog na otvorenom, te zahtjeva više njege. Ali, uzgajane unutar kuće, biljke duže traju, jer su zaštićene od vremenskih nepogoda. Osim toga one svojim mirisom osvježavaju prostor, a budući da su nam pri ruci, potiču nas da ih koristimo kao začin i kao lijek.

Vještina uzgoja začinskog, aromatičnog i ljekovitog bilja najčešće ovisi o pažljivom promatranju i pravovremenom reagiranju na potrebe bilja. Ono što bilju treba je sunčan ili svijetao prostor, voda i vlaga u zraku, te zaštita od propuha i nepovoljnih temperatura. Većina bilja bolje raste i izgleda privlačnije u skupinama, a mnogo lakše ih je tako i zalijevati. Osim toga, biljkama je važna i vlaga zraka, a grupiranje bilja omogućuje stvaranje vlažnog okoliša.

Svjetlost

Bilje traži najmanje šest sati sunca da bi uspijevalo, a nedostatak svjetla najčešće je uzrok propadanja bilja u kući. Uz neodgovarajuće svjetlo, biljke postaju slabe i izdužene te stvaraju manje listove, a aromatično bilje i slabiju aromu.

Osim toga, pri odabiru mjesta za uzgoj bilja u kući treba znati da staklo reflektira svjetlo i da ga reducira na 30-50%. Veliki bijeli zid ili staklena površina nasuprot prozoru djeluje kao zrcalo i vraća biljkama svjetlo.

Osim toga, čak i naoko osunčani prozor može gubiti svjetlo zbog duboke strehe ili zida.

Temperatura

Većina biljaka voli ugodnu toplinu od 15- 21°C s padom od 5 stupnjeva noću. One uglavnom toleriraju tempreature od 7 do 24 °C, ali ne uspijevaju dobro na nižim temperaturama. Na njihov rast i preživljavanje loše utječe propuh. Svaki nagli pad temperature znači stres za biljku i slabi je, stoga sobni biljni vrt treba postaviti onamo gdje je mogućnost stresa minimalna.

Iako ne vole propuh, biljke vole malo svježeg zraka svakog dana. To uklanja ustajali zrak, sprječava razvoj bolesti u zraku i pomaže uklanjanju plinova koji se razvijaju zimi pri zagrijavanju prostorije.

Zalijevanje

Biljke koje se uzgajaju u posudama treba zalijevati često, ali pomalo. Najbolje mlakom vodom ujutro, tako da suvišna vlaga ishlapi tokom dana. Biljke nije dobro previše zalijevati. Korijenove dlačice trebaju zraka te ako su zagušene pretjeranim zalijevanjem, stvaraju se uvjeti za razvoj gljivica koje uzrokuju truljenje korijena.

Kada se zemlja osuši, nastane praznina između posude i zemlje. Tada posudu treba do ruba uroniti u vodu i ostaviti tako oko 30 min. Na taj način zemlja će se natopiti vodom. Ako se voda samo nalije, ona prođe kroz zemlju i napuni prazninu na dnu, a zemlja upije vrlo malu količinu vode.

Uzgoj na prozoru

Najpogodinje mjesto za uzgoj sobnog biljnog vrta je prozorski okvir ili polica ispred prozora. Iako će bilje grupirano oko prozora dobiti dovoljno svjetla i potrebnu vlagu, posude sa biljem treba svakodnevno pomalo zakretati, kako bi svi dijelovi dobili istu količinu sunca i svjetla.

Svjetlost se može iskoristiti i stavljanjem polica ili posuda na okolne zidove, visećim košarama iznad prozora, penjačicama na policama sa strane, te posudama sa biljem ili koritom punim bilja ispod prozora. Na taj način se združenom sadnjom može uzgojiti vrlo mnogo biljaka na malom prozorskom prostoru.

 

Izvor: themajka.com