Voliš Poslanika? Slijedi ga!
Voliš Poslanika? Slijedi ga!

Voliš Poslanika? Slijedi ga!

Ljubav je divan osjećaj. Ona obuhvata sve najljepše stvari na svijetu. Svaka veza i povezanost postaje jača i izdržljivija kad u njoj postoji doza pripadnosti i ljubavi. Još od ljubavi prema majci iz djetinjstva do odabira nekoga s kim želimo provesti ostatak života, ljubav je ono zbog čega vrijedi živjeti. I kao sve dragocjene stvari na svijetu, ovo neprocjenjivo blago će nastaviti cvjetati uz pažnju.

Kad volite nekoga, te osobe  imaju jak utjecaj na vaš um i postaju pokretači i vodiči u vašem životu. Kad volite, pratite voljene osobe, poslušni ste im, činite sve što je u vašoj moći kako biste im udovoljili i dajete sve od sebe kako biste izbjegli sve ono što im se neće dopasti. S njima dijelite svoje probleme i od njih tražite najbolji savjet. Njihovo ime vas umiruje, a druženje s njima je najdragocjeniji dio dana. Njihova riječ nikad neće biti zanemarena. Svi oko vas primjećuju vašu promjenu kad vas obuzme ovaj divni osjećaj, bez obzira da li je tome uzrok ljubav prema drugoj osobi, vašoj misiji, karijeri, ili jednostavnije, autu ili nekom uređaju. Ljubav mijenja vaše prioritete i utjecaj ovog osjećaja bit će evidentan na vašem licu, u vašim emocijama, riječima i djelima.

Milost ljudskom rodu

Svi volimo Poslanika Muhammeda, a.s., čiju su veličinu priznali imuslimanski i nemuslimanski učenjaci i mislioci. Bio je srdačan prijatelj i vodič svojim ashabima, posvećen i brižan suprug svojim ženama, utočište za svoje kćerke, pravedan vođa Ummeta, uzoran političar i onaj koji je transformisao većinu necivilizovanih beduinskih plemena u najdisciplinovaniju silu koja je poznata u historiji.

Njegova objava koja počinje Božijom jednoćom daje rješenja za probleme u svim aspektima života u svakom vremenu. Ali koliko nas je zaista istražilo objavu koju je on donio? Da li zaista znamo koja je poruka te objave? Kur’anski kod života koji je došao preko Allahovog miljenika i dalje je netaknut i svodi se na “učenje” Kur’ana kad smo u tegobi ili kad nas oskudica pogodi ili je dio luksuznog paketa koji ide uz mladu. Koliko nas konsultuje njegov pristup u svojim životima kad se susretnemo s radošću ili nesrećom?

Poslanik, a.s., nikad nije izrekao laž, prevario čovjeka, čak ni životinju, niti je prekršio dogovor ili obećanje. Praštao je i molio za poglavare Taifa koji su ga ponižavali i za oprost ljudima koji su ga kamenovali. Odbio je društvenu nejednakost i sve vrste rasne prevlasti, a na svojoj posljednjoj hutbi, utvrdio je osnovna ljudska prava.

“Arap nema nikakve prevlasti nad nearapom, niti nearap ima prevlast nad Arapom; niti bijelac ima prevlast nad crncem, niti crnac ima prevlast na bijelcem, osim u pobožnosti i dobročinstvu.”

Postavio je najbolje primjere pravednosti i upozorio na to da su prethodne nacije uništene zbog toga što su kažnajvale samo slabe i siromašne za njihove zločine. Naučio nas je da se vodimo najljepšim ponašanjem i ahlakom u odnosu s našim komšijama (muslimanima i nemuslimanima) do te mjere da je u jednom trenutku posmislio da bi komšije mogle imati udjela u raspodjeli naslijeđa (zbog akcenta koji je Allah stavio na njihova prava). Plakao je tražeći oprost od Allaha za nas i naglasio nam da budemo ujedinjeni i da se ne razdvajamo zbog jezika, kasti, sekti ili nacija.

“Shvati da je svaki musliman brat svim muslimanima i da muslimani čine jedinstveno bratstvo. Muslimanu nije dozvoljeno ništa što pripada drugom muslimanu, osim ako to nije dato bez prisile. Zato, ne činite nepravdu jedni drugima.”

Nemuslimanske manjine živjele su u miru tokom njegove vladavine. Pravda je služena neovisno o vjeri, statusu ili pripadnosti. Podigao je status žene od onog kad je bila ukopavana živa odmah nakon rođenja do zagarantovane najveće nagrade koja se može postići kroz služenje i pokornost majci, brigu o supruzi i odgajanju kćerke s ljubavlju. Donio je poruku koja obećava nagradu za dobročinstvo i udjeljivanje od onog što nam je najdraže, udomljavanje siročeta i pomaganje udovici da preživi.

Niko nema pravo da sumnja u iskrenost nečije “ljubavi prema Poslaniku”, ali ono što svima nama treba jeste jedna ozbiljna evaluacija svog stanja. Kad tvrdimo da slijedimo njegov put, to nas automatski čini njegovim ambasadorima i predstavnicima u bilo kojoj ulozi i odgovornosti koju smo preuzeli. Da li se savjetujemo s Poslanikom, a.s., o svakojakim pitanjima iz naših života?

Slijedimo Poslanika, a.s., kako bismo dokazali da ga volimo! Sjetimo ga se svaki dan! Kroz svoja djela primijenimo sve one divne priče iz njegovog života koja pamtimo i prepričavamo! Provjerimo da li su naša djela u skladu s našim tvrdnjama o ljubavi prema njemu! Tajna Allahove ljubavi, milosti i oprosta za nas leži u slijeđenju Poslanika, a.s.

Reci: ”Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe oprostiti” – A Allah prašta i samilostan je.  (Kur’an, III:31)

 

Autorica: Aisha Aijaz

Prevela i prilagodila: Samira Baručija

Preuzeto sa: divithana.com/muslimmatters.org/poslanikmuhammed.info