Vrbovica – najbolji prirodni lijek za prostatu i urinarni trakt
Vrbovica – najbolji prirodni lijek za prostatu i urinarni trakt

Vrbovica – najbolji prirodni lijek za prostatu i urinarni trakt


Vrbovica, Epilobium pariflorum, biljka iz obitelji pupoljica, prirodni je antiseptik, antibakterik, adstrigen, antiinflamatorik i antikarcinom. Primjenjuje se u liječenju upalnih stanja prostate ali svoju učinkovitost pokazuje i kod bolesti mjehura, bubrega i upornih bakterija u urinarnom traktu. Ova ljekovita biljka poznata je i po imenima: planinska vrbovica, svilovina i šumska vrbovica.

Raznorazni problemi sa prostatom česta su boljka modernog muškarca, a u narodnoj medicini kod navedenih tegoba tu je neizostavna vrbovica.

Vrbovica se koristi kao čaj, ekstrakt i tinktura. Danas se dosta preporučuju čajne mješavine za liječenje prostate pa se tako uz vrbovicu preporučuju list i korijen koprive, mrtva kopriva, gospina trava, kamilica, čestoslavica, zlatica, iđirot, zečja soca i neke druge.

Uz pomoć vrbovice oboljela prostata kod mnogih pacijenata u potpunosti ozdravi, tako da je moguće zaobići i operativne zahvate. Međutim, ukoliko je operacija već obavljena, čaj od vrbovice uklanja žarenje te druge tegobe koje se javljaju nakon operacije.

Osim u liječenju prostate, vrbovica je učinkovita i kod liječenja bolesti urinarnog trakta, infekcija mjehura, katara, karcinoma, upalnih bakterija u mjehuru i mokraćnim kanalima, ali i kod bolesti bubrega koje nastaju usljed infekcija, upala, bakterija i tumora.

Mladi listovi vrbovice su vrlo ukusna proljetna hrana pa se koriste i za pripremu proljetnih salata, variva i juha.

Čaj od vrbovice

1 čajnu kašičicu suhe vrbovice prelijemo s 2 dl vruće vode. Ostavimo da odstoji 5 minuta, procijedimo i pijemo 2 šoljice na dan. Čaj je najbolje piti ujutro natašte i navečer prije spavanja.

Preporučili bismo vam da, ukoliko niste vješti u prepoznavanju ljekovitog bilja, vrbovicu ne berete sami, već je nabavite u biljnim apotekama. Naime, dvije vrste vrbovice ne smijete brati. To su dlakava vrbovica (Epilobium hirsutum) i vrbolika (Epilobium angustifolium).