Zacinsko i ljekovito bilje
Zacinsko i ljekovito bilje

Zacinsko i ljekovito bilje


Danas ćemo vam predstaviti nekoliko biljaka koje svakako zavrijeđuju da se nađu u vašem vrtu.

BORAČ
Borač (Borago officinalis) je izuzetno lijepa i dekorativna biljka.Cvjeta nježnim plavim cvjetićima.Kao začin služe listići i cvjetovi.Miris borača podsjeća na luk,a po ukusu je sličan krastavcu.Mladi listovi se koriste kao dodatak salatama i supama,a takođe za pravljenje umaka i variva.U narodnoj medicini služi kao sredstvo za jačanje srca i živaca.
Velika zrna ove biljke siju se od početka marta pa sve do ljeta.Voli osunčana mjesta i velika je poslastica za pčele.
 
BOSILJAK
Bosiljak (Ocimum bacilicum) je po čitavoj Evropi rasprostranjena biljka iz porodice usnatica.Njeno svježe i osušeno lišće služi kao kuhinjski začin.Koristi se kao dodatak salatama,siru,soku od paradajza i raznim vrstama mesa.U narodnoj medicini koristi se za umirenje.
Ovo je jednogodišnja biljka,osjetljiva na hladnoću i za nju se pravi rasad u toploj lijehi ili saksijama.Napolje se iznosi u drugoj polovini aprila i sadi na rastojanje od 25 cm.
Najviše eteričnog ulja ima pred i u vrijeme cvjetanja.
 
 
VRATIĆ
Vratić (Tanacetum vulgare) je vrlo lijepa zeljasta biljka koja može da naraste do 1,5 m visine.Ima žute,sitne,u štitove sakupljene glavice.Cvjeta preko ljeta.Raste po livadama,pored rijeka i potoka.U narodnoj medicini se upotrebljava za liječenje raznih bolesti ali njegova ljekovita svojstva još nisu dovoljno ispitana.
U vrtu se od njega pravi sredstvo za prskanje lisnih ušiju,lisnih osa,gusjenica,mrava,pepelnice i gljivičnih oboljenja.
Da bismo uvijek imali pri ruci vratić možemo ga presaditi u jedan dio bašte.

 
GLOG
Glog (Crataegus oxuacontha) je izuzetno cijenjen grm i njegovo lišće,cvjetovi i plodovi se sakupljaju za potrebe farmaceutske industrije.U vrtu ga možemo saditi kao živu ogradu.Od cvijeta i osušenog crvenog ploda prave se ljekoviti čajevi(protiv visokog krvnog pritiska,za jačanje srca kod starijih osoba).
Za uzgoj u vrtu presađujemo mladice.
 
 
DIVLJA RUŽA
Divlja ruža (Rosa canina) je ukrasan i i trnovit žbun visok do 2 m.Raste svuda, a najčešće po obodima šuma i kao živa ograda pored puteva i njiva.Koristi se plod,šipak,za pripremanje vitaminskih čajeva i džemova.Čaj je ljekovit za bubrege i dobar je diuretik.