Zaštita od krpelja
Zaštita od krpelja

Zaštita od krpelja


U ljetnom periodu vrijeme najčešće provodimo na otvorenom bilo da šetamo ili obavljamo neki posao. Često ne razmišljamo o mogućnosti uboda krpelja, malih životinjica koje imaju sezonsku aktivnost. U većem broju javljaju se u proljeće i rano ljeto, a najaktivniji su u maju i junu. Svojim ubodom mogu na ljude prenijeti neke zaraze, od kojih je najopasnija virusni krpeljni meningoencefalitis (KME).

 

Kako se zaštiti od krpelja?

Ako želite izbjeći ubod krpelja, prije svega birajte široke staze i izbjegavajte šetnju kroz grmlje i nisko rastinje do visine oko jednog metra odakle vrebaju žrtve. Prilikom šetnje ili radova u šumi i vrtu najbolje je obući glatku odjeću u koju će se krpelj teže uvući. Po povratku kući dobro je pregledati cijelo tijelo, čak i kosu (naročito kod djece),  posebno mjesta na kojima je koža najnježnija – pazuh, dio ispod dojke, oko pupka, prepone, na glavi i iza uha. Krpelja je najbolje što prije odstraniti jer će dovoljnu količinu virusa za izazivanje bolesti moći prenijeti tek 10 sati nakon što se prihvati za kožu. Sredstva za odbijanje komaraca (repelenti) djelimično djeluju i na krpelje pa se mogu nanijeti na kožu ili čak odjeću.

 

Kako skinuti krpelja sa tijela?

Ako ste otkrili da se krpelj već uhvatio na kožu, obavezno ga skinite, nemojte odgađati za drugi dan. Ukoliko uklanjanje ide teško, obavezno posjetite ljekara. Doktori preporučuju da se na krpelje ne stavljaju nikakva sredstva – ulje, mast, lak za nokte i sl. jer ona mogu izazvati grčenje krpelja i izbacivanje većih količina zaraznog materijala u ubodnu ranu.

Ukoliko baš morate, pokrijte ga alkoholom natopljenom vatom pet minuta, a potom skinite dezinficiranom pincetom. Pokušajte ga uhvatiti što bliže glavi i vući na razne strane sve dok ne popusti. Nakon odstranjivanja krpelja dobro operite sapunom mjesto uboda i ruke.

 

Simptomi uboda krpelja

Prvi simptomi virusnog meningoencefalitisa su visoka temperatura, glavobolja, mučnina i kočenje vrata, a javljaju se od četiri do 30 dana nakon uboda. U tom slučaju hitno se treba javiti liječniku.
Budući da krpelji mogu prenijeti i bakterijsku bolest lajmska borelioza, koja najčešće započinje kožnim crvenilom do mjesec dana nakon uboda, potrebno je pratiti to mjesto. U slučaju pojave crvene kožne promjene od nekoliko centimetara treba otići liječniku koji će propisati odgovarajuću terapiju.

 

Izvor: tuzlanskikanton.ba