Zašto djeca lažu ili prešućuju istinu roditeljima?
Zašto djeca lažu ili prešućuju istinu roditeljima?

Zašto djeca lažu ili prešućuju istinu roditeljima?


Zašto djeca lažu? Zašto često skrivaju istinu i prešućuju je? Zašto rade razne stvari iza vaših leđa? Jedinstven odgovor na ova pitanja je nedostatak povjerenja.

Roditelji i djeca svoj odnos grade od djetetovog rođenja. Kada su maleni, odgovaranje na njihove potrebe utječe na stvaranje odnosa. Svakom roditelju je bitno da mu dijete vjeruje, odnosno da u njega ima povjerenja. Samo tako će se moći otvoriti roditelju, tražiti od roditelja pomoć, savjet.

Dijete će odnos pun povjerenja stvarati s roditeljem samo ako ga roditelj prihvaća takvim kakav jeste, samo ako ga roditelj ne kritikuje, samo ako ga roditelj nikada ne povrijedi.

Povjerenje se stvara pažljivošću, pravilnom i obazrivom komunikacijom s djetetom, održavanjem obećanja, držanjem dogovora, slušanjem, brigom za dijete, priznavanjem pogrešaka i pružanjem prilika da se pogreške ispravljaju.

Ako djeca ne mogu vjerovati svojim roditeljima, skrivat će od njih svoje pogreške, svoje neprihvatljivo ponašanje, neće tražiti od roditelja savjete niti pomoć u bilo kojoj situaciji. Tako da niti roditelj neće više moći vjerovati svojem djetetu.

Dijete koje raste u nepovjerljivom odnosu postaje nesigurno, teško stvara kvalitetne odnose s okolinom i teško gradi odnose s povjerenjem. Dijete koje raste u zajednici punoj povjerenja, postaje sigurno u sebe, nije nepovjerljivo prema okolini, lako priznaje pogreške te ih s lakoćom i ispravlja.

Stoga budite roditelj kojem dijete vjeruje jer ćete ga vi najbolje zaštititi u teškim situacijama. Ukoliko vam djeca ne budu vjerovala za teške situacije nećete niti saznati. Ako želite vjerovati svom djetetu, potrudite se da u svakom trenutku ono vjeruje vama.

 

Izvor: pcskolarac-novosti.blogspot.ba