Zdravi izbori za zdravlje vašega srca
Zdravi izbori za zdravlje vašega srca

Zdravi izbori za zdravlje vašega srca


Da li znate koliko je vaše okruženje zdravo za vaše srce? Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrtnosti u svijetu. Trenutno su odgovorne za 17,3 milijuna smrti godišnje te se do 2030. godine predviđa rast i do 23 milijuna smrtnih slučajeva.

Međutim, ako se pozornost obrati na rizične faktore, poput korištenja duhana, nezdrave prehrane i tjelesne neaktivnosti, većinu kardiovaskularnih bolesti moguće je prevenirati.

Okruženje utječe na zdravlje

Vrlo često, za nastanak kardiovaskularnih bolesti društvo krivi pojedinca i njegove nezdrave životne navike. Međutim, okruženje u kojem živimo, radimo i zabavljamo se ima velik utjecaj na našu sposobnost da donesemo prave odluke za zdravlje našega srca. Svatko od nas, bez obzira na okruženje u kojemu živimo, ima pravo na donošenje ispravnih odluka u korist zdravlja svoga srca. Stoga je dobro informirati se o potrebnim aktivnostima koje nama i našoj obitelji omogućuju smanjenje rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti s obzirom na okruženje u kojem živimo, radimo ili se zabavljamo.

Zdravi izbori za zdravlje srca s obzirom na mjesto boravka

Osvrnite se na svoj dom te pokušajte vidjeti što možete promijeniti kako biste ga učinili podobnijim za zdravlje vašega srca. Uvođenjem i najmanjih promjena, vama i vašoj obitelji možete pomoći u smanjenju rizika od bolesti srca i srčanog udara.

1. Zdravi izbori za zdravlje srca u svom domu

– Opskrbite vaš dom zdravim namirnicama

– Limitirajte konzerviranu hranu, koja je često prezasićena šećerima, mastima i solju.

– Uključite u svoje obroke svježe voće i povrće ili zamijenite poslastice svježim voćem.

– Kod kuće pripremajte zdrave obroke za školu ili posao.

– Zabranite pušenje u vašem domu.

– Prestanak pušenja u vašem domu neće poboljšati samo vaše zdravlje, već i zdravlje vaše djece.

– Prestanak pušenja također je odličan način da budete pozitivan primjer vašoj djeci.

– Budite aktivni.

– Limitirajte gledanje televizije u vašem domu.

– Organizirajte aktivnosti na otvorenom, poput vožnje biciklom, planinarenja ili igranja u vrtu.

– Prepoznajte svoje rizike za nastanak kardiovaskularnih bolesti.

– Posjetite zdravstvenog djelatnika koji će vam izmjeriti tlak, razinu kolesterola i šećera u krvi, utvrditi tjelesnu težinu i indeks tjelesne mase (BMI) te vas posavjetovati u vezi s vašim osobnim rizikom.

– Kad utvrdite svoj rizik od kardiovaskularnih bolesti, možete napraviti ciljani plan za poboljšanje zdravlja vašega srca, a od medicinskog stručnjaka, ako je to potrebno, možete zatražiti savjet o prikladnim oblicima liječenja.

2. Zdravi izbori za zdravlje srca na radnome mjestu

Sva radna okruženja, škole i bolnice trebale bi omogućiti pozitivno okruženje u kojemu ljudi mogu stvoriti zdrave navike za zdravlje njihova srca. Nekoliko jednostavnih načina kako učiniti vaše radno mjesto ili školsko okruženje vašeg djeteta prikladnim za zdravije srce:

– Recite ne pušenju.

– Zahtijevajte zabranu pušenja na radnome mjestu te predložite svom poslodavcu da osigura pomoć zaposlenicima koji žele prestati pušiti.

– Provjerite da li se vaše kolege slažu sa zabranom pušenja.

– Uložite prigovor ako vidite da se područja gdje je pušenje dopušteno nalaze u blizini igrališta ili škola, bolnica ili ulaza za poslovnih zgrada.

– Uključite vježbu u posao.

– Vozite bicikl, pješačite na posao, siđite s autobusa jednu ili dvije stanice ranije.

– Koristite stepenice te potičite i druge da to čine.

– Potičite zaposlenike da koriste pedometar ili mobilne aplikacije koje omogućuju praćenje koraka te ih uputite na zabavna natjecanja u hodanju.

– Ustanite kada razgovarate telefonom ili kada ste predugo za radnim stolom.

– Pazite što jedete.

– Pozivajte škole, radna okruženja, bolnice i klinike da osiguraju zdravu hranu koja je cjenovno pristupačna.

– Smanjite stres.

– Iako nije dokazano da stres predstavlja direktan faktor rizika u nastanku kardiovaskularnih bolesti, usko je povezan s pušenjem, pretjeranim ispijanjem alkoholnih pića te nezdravom prehranom – koji spadaju u faktore rizika.

– Uzmite si vremena za ručak izvan radnog mjesta, kako biste uhvatili svježeg zraka te si omogućili laganu tjelovježbu.

– Radite redovne pauze – istežite se ili radite lagane vježbe u trajanju od pet minuta, u redovnim intervalima unutar dana.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji / Svjetskom ekonomskom forumu, biti zdraviji na poslu ne pridonosi samo pojedincu, već i cjelokupnom poslu, na način da potiče porast produktivnosti i smanjuje izostanke s posla.

3. Zdravi izbori za zdravlje srca u okruženju gdje se zabavljate

Fizička neaktivnost ne samo da pridonosi nastanku bolesti srca, već utječe i na porast težine, dijabetes te visoki krvni tlak. Stoga uzmite kontrolu nad zdravljem svoga srca i postanite aktivniji.

Potaknite svoju djecu da budu aktivna

– Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, djeca u dobi od 5 do 17 godina trebaju imati minimalno 60 minuta umjerene ili pojačane fizičke aktivnosti dnevno.

– Budite aktivni s vašom djecom, zajedno hodajte ili vozite bicikl do škole.

– Zapamtite: nije važan samo sport – i ples, odlazak u šetnju, pomagajte oko kućanskih poslova – sve se to broji kao zdrava aktivnost.

– Limitirajte vrijeme gledanja televizije ili igranja kompjutorskih igrica na maskimalno dva sata dnevno.

– Uključite se u kampanje i peticije koje potiču vladu da osigura više sigurnih šetnica, staza za bicikle te zelenih površina na kojima bi se djeca igrala.

Sami postanite aktivni

– Nikada nije kasno početi! Počnite lagano, povećavajući intenzitet kako biste postigli 50 minuta umjerene aerobne vježbe kroz tjedan.

– Uvijek se savjetujte sa svojim doktorom prije početka bilo kakvog programa vježbanja.

– Čak i ako imate određenu invalidnost, probajte biti što aktivniji, onoliko koliko vam vaše stanje to dopušta – i malo aktivnosti bolje je nego ništa.

Najbolja vrsta aktivnosti

– Za vaše srce najbolje su aerobne vježbe, poput brzog hodanja, trčanja, plivanja i vožnje bicikla.

– Vježbe za jačanje muskulature također su odlične za trošenje kalorija, kako bi se održala zdrava tjelesna težina – probajte penjanje stepenicama, hodanje uzbrdo te kopanje u vrtu.

– Vježbe jačanja, poput Tai chi-a i joge, pomažu u poboljšanju fleksibilnosti.

                            Svjetsko kardiološko društvo (World Heart Federation)

 

Izvor: Narodni zdravstveni list, dvomjesečnik za unapređenje zdravstvene kulture, god. LVII, broj 668-669, Nastavni zavod za JZ PGŽ u saradnji sa Hrvatskim zavodom za JZ, Rijeka, rujan-listopad 2015, str. 28-29.