Zdravstvene dobrobiti crnog papra
Zdravstvene dobrobiti crnog papra

Zdravstvene dobrobiti crnog papra


Papar se već stoljećima koristi za obogaćivanje mnogih kulinarskih delicija. No, poznato je da aroma nije jedino oružje ovih malenih zrnaca.

Crni papar u sebi krije pravo bogatstvo značajnih nutritivnih tvari. Sadrži vitamine A, C i K. Od minerala tu su kalcij, magnezij, kalij, mangan, željezo i natrij. Dobar je izvor ugljikohidrata i bjelančevina.

Vrlo važan sastojak sadržan u zrnima crnog papra su eterična ulja felandren, kariofilen i seskviterpen. Tu su i alkaloidi piperin, piperetin, piperilin i kavicin koji su “krivci” za njegov pikantan okus.

Crni papar ima antibakterijska, antioksidantna i anti-upalna svojstva, što ga čini snažnim saveznikom u borbi protiv mnogih zdravstvenih tegoba.

1. Štiti od bakterija i virusa

Crni papar ima karakteristike prirodnog antibiotika, prvenstveno zahvaljujući vitaminu C u svom sastavu.

Istraživanja su potvrdila da je ovaj začin učinkovit protiv velikog broja različitih vrsta bakterija, virusa i gljivica. Svojim djelovanjem može značajno doprinijeti prevenciji infekcija te jačanju imuniteta.

2. Potiče probavu

Crni papar je vrlo dobar prijatelj probave. Alkaloidi piperin kavicin, prisutni u zrncima papra, potiču lučenje sline i želučanih sokova što je od velike koristi za zdravu probavu. Papar doprinosi opuštanju crijeva te inhibira rast bakterija koje uzrokuju plinove.

3. Čisti tijelo od toksina

Ovaj začin pokazuje diuretska i dijaforetična svojstva. Pospješuje znojenje i mokrenje što doprinosi eliminaciji neželjenih i opasnih toksina iz organizma.

4. Sprječava rak

Crni papar sadrži vitamin C, vitamin A, flavonoide, karotenoide i druge antioksidanse. Oni pomažu ublažiti štetno djelovanje slobodnih radikala i tako štite tijelo od raka i drugih degenerativnih bolesti.

Piperin sadržan u crnom papru također ima značajnu ulogu u prevenciji raka. Znanstvene studije su pokazale da crni papar ima još bolje djelovanje ako se koristi u kombinaciji s kurkumom.

5. Pomaže kod kašlja i prehlade

Zbog svojih antibakterijskih svojstva crni papar se upotrebljava za liječenje raznih respiratornih poremećaja. Posebno je poznat kao moćan saveznik protiv prehlade i kašlja. U narodnoj medicini koristi se za izbacivanje sluzi i sekreta iz dišnih puteva. 

Sredstvo protiv gripe i prehlade

Jednu šalicu vode i zrno papra prokuhajte nekoliko minuta. Tekućini dodajte klinčić, med i limun. Kod prvih simptoma prehlade popijte nekoliko šalica ovog napitka.

Još jedan stari narodni lijek za ove tegobe je čajna žlica meda pomiješana s prstohvatom svježe mljevenog papra.

6. Pospješuje mršavljenje

Crni papar je vrlo učinkovit u borbi protiv pretilosti. Pospješuje metabolizam, sagorijeva suvišne kalorije i pomaže u smanjenju masnih naslaga na predjelu trbuhu.

7. Čisti i liječi kožu

Upotreba crnog papra u prehrani doprinosi zdravom i lijepom izgledu kože. Istraživanja su potvrdila da je učinkovit u ublažavanju i liječenju vitiliga.

Vanjskim apliciranjem na kožu doprinosi smirivanju kožnih iritacija, ekcema i svrbeža.

Pilingom od papra na prirodan način možete očistiti kožu od mrtvih stanica i ostalih nečistoća, pojačati cirkulaciju te doprinijeti ljepoti, mekoći i svježini kože.

Piling za čišćenje kože

Za pripremu pilinga pomiješajte pola šalice ulja za bebe, 6 kapi eteričnog ulja naranče, šalicu sitne morske soli i žličicu papra.

8. Brine o zdravlju zubi

Ovaj začin je koristan u očuvanju zdravlja zubi. Osim što pomaže u borbi protiv karijesa, on je vrlo učinkovit prirodan lijek protiv zubobolje.

9. Ublažava depresiju

Alkaloid piperin prisutan u crnom papru djeluje kao antidepresiv. Istovremeno stimulira živčani sustav što u konačnici pozitivno djeluje na raspoloženje, ali i na poboljšanje kognitivnih funkcija.

Papar stimulira mozak, potiče ga na aktivnost i pomaže mu da funkcionira ispravno.

10. Pomaže kod reume i upalnih bolesti

Crni papar je vrlo djelotvoran borac protiv upalnih bolesti. Vanjska primjena ovog začina u obliku obloga doprinosi smanjenju bolova i tegoba koji se javljaju kod upalnih oboljenja. Za liječenje reumatizma posebno se preporučuje korištenje melema na bazi eteričnog ulja papra. Melem utrljajte na bolna mjesta dva do tri puta dnevno.

Ostale dobrobiti crnog papra:

 • stimulira cirkulaciju
 • potiče apetit
 • snižava povišenu tjelesnu temperaturu
 • pospješuje iskašljavanje
 • ublažava tegobe probavnog sustava
 • čuva zdravlje jetre
 • stimulira rad želuca
 • brine o zdravlju bubrega
 • prevenira osteoporozu
 • suzbija simptome reume i artritisa
 • pomaže kod impotencije
 • djeluje kao afrodizijak
 • poboljšava koncentraciju i pamćenje

 

Izvor: alternativa-za-vas.com