Zerde
Zerde

Zerde


Potrebni sastojci:

20 dkg riže,

oko 1 litar vode,

4 klinčića,

malo šafrana,

10 dkg meda (ili pola meda, pola šećera),

10 dkg isjeckanih ili mljevenih badema,

malo grožđica i

cimeta.

Priprema:

Riža se kuha u vodi u koju su stavljeni klinčići i šafran. Pred kraj kuhanja dodaje se med (šećer). Kuhano zerde se sipa u zdjelice, pospe cimetom, bademima i grožđicama. Servira se hladno.

Da li ste znali?

Šafran je izuzetno ljekovita biljka. Od davnina se koristi u liječenju bolesti bubrega, poremećaja u radu srca, grčeva, a u skorije vrijeme dokazano je i njegovo dejstvo na ćelije kancera. Također se može koristiti kao antidepresiv za blage i umjerene oblike depresije. Šafran jača imunitet, poboljšava cirkulaciju i regulira razinu holesterola i triglicerida u krvi. Premda su istraživanja pokazala veliku ljekovitost šafrana, preporučuje ga se uzimati samo u malim količinama.