Potrebni sastojci:
20 dkg riže,
oko 1 litar vode,
4 klinčića,
malo šafrana,
10 dkg meda (ili pola meda, pola šećera),
10 dkg isjeckanih ili mljevenih badema,
malo grožđica i
cimeta.
Priprema:
Riža se kuha u vodi u koju su stavljeni klinčići i šafran. Pred kraj kuhanja dodaje se med (šećer). Kuhano zerde se sipa u zdjelice, pospe cimetom, bademima i grožđicama. Servira se hladno.
Da li ste znali?
Šafran je izuzetno ljekovita biljka. Od davnina se koristi u liječenju bolesti bubrega, poremećaja u radu srca, grčeva, a u skorije vrijeme dokazano je i njegovo dejstvo na ćelije kancera. Također se može koristiti kao antidepresiv za blage i umjerene oblike depresije. Šafran jača imunitet, poboljšava cirkulaciju i regulira razinu holesterola i triglicerida u krvi. Premda su istraživanja pokazala veliku ljekovitost šafrana, preporučuje ga se uzimati samo u malim količinama.