10 eko savjeta
10 eko savjeta

10 eko savjeta

1. Gasi svjetlo kada izlaziš iz prostorije. Tako štediš dragocjenu energiju.

2. Nagovori roditelje da kupe štedne sijalice. One troše mnogo manje energije od običnih sijalica.

3. Svaki put kad pereš ruke ili zube, sjeti se zatvoriti slavinu u periodu prije samog ispiranja. Ovako ćeš svaki put uštedjeti oko 18 čaša vode.

4. Sjeti se koristiti obje strane papira. Kada bismo to svi činili, posjeklo bi se mnogo manje stabala za izradu papira.

5. Nemoj bacati otpatke po cesti i oko sebe. Sjeti se uvijek ih odložiti u kantu za otpatke. Tako će svijet oko tebe biti čišći i ljepši.

6. Podsjeti roditelje da televizor i ostale uređaje za koje je to moguće isključe iz napona kada ih ne koriste. Naime, električna energija se troši i kada su uređaji pod naponom (stand-by), a nisu u upotrebi.

7. Razvijaj kreativnost i od starog papira, plastičnih čaša, i ostalog što bi inače završilo u smeću, izradi nove igračke, poklone za najmilije za praznike i rođendane. Ovako će se smanjiti količina otpada odbačenog u prirodu.

8. Kad god možeš pješači do škole, prodavnice ili kuda god ideš. Pametno je koristiti i bicikl. Ovako se smanjuje zagađenje automobilima, zrak je čišći, a osim toga, šetnja je zdrava za tvoje noge.

9. Nagovori roditelje na razvrstavanje otpada i odnosite ga u za to predviđene kontejnere. Naime, za recikliranje materijala potrebno je mnogo manje energije nego za proizvodnju novog. Imate li mogućnost, odvojite u dvorištu kutak za pravljenje komposta.

10. Kada slaviš rođendan ili imaš bilo koje drugo slavlje, nemoj kupovati plastične tanjire, čaše, viljuške, kašike i ostali pribor. Zamoli roditelje da ti posude svoj pribor ili pripremi grickalice koje se jednostavno uzimaju čačkalicom i na salveti. Ne možeš li ipak bez toga, nagovori roditelje da ti kupe papirne tanjire i čaše jer se lakše razgrađuju u prirodi. Zamisli samo koliko se smeća napravi ako koristiš plastičnu ambalažu, a sve samo za par sati zabave, a na smetljištu se razgrađuje hiljadama godina!

 

Izvor: Vesela sveska – Sveznalica, god II, br. 12, „Dječija štampa“, oktobar/listopad 2016, str. 24-25.