10 načina podizanja djetetova samopouzdanja
10 načina podizanja djetetova samopouzdanja

10 načina podizanja djetetova samopouzdanja


1. Omogućite djetetu da osjeća kako je posebno

Možete pomoći u podizanju samopouzdanja ako pokažete zanimanje za ono što dijete radi, ako mu pokažete koliko ste zadovoljni njegovim napredovanjem, te ako provodite vrijeme s njim kad god možete i što više možete.

2. Naglašavajte djetetove jake strane

Kad god djetetovo samopouzdanje padne, jer ono misli da nije doraslo nekom izazovu koliko bi htjelo biti, podsjetite ga na sve njegove pozitivne karakteristike, kao npr. na njegov dobar karakter, dobar smisao za humor i sl.

3. Hrabrite ga

Djetetu nije lako ustrajati u aktivnosti koja mu je teška i ne ide mu baš od ruke, zato ga pokušavajte neprimjetno usmjeravati k uspjehu. Vaša podrška može biti upravo ono što mu je potrebno kako bi podiglo samopouzdanje u sebe.

4. Veliki izazov pretvorite u niz manjih izazova

Dijete će mnogo lakše razviti samopouzdanje i vjeru u sebe ako može veliki izazov i zadatak pretvoriti u niz manjih koraka k uspjehu, kao npr. samostalno obuvanje cipela velik je izazov i lakše je naučiti, prvo, koja cipela ide na koju nogu, pa ugurati nogu u cipelu, pa kako vezati vezice.

5. Ponašajte se prema djetetu s poštovanjem

Izazov s kojim se dijete susreće vama se može učiniti jednostavnim, jer ste odrasla osoba s mnogo iskustva, ali tako ne izgleda i vašem djetetu. Obratite pozornost na djetetove sumnje i poteškoće, shvatite ih ozbiljno i pružite djetetu puno podrške.

6. Vodite dijete prema uspjehu

Ako se dijete nalazi u fazi preispitivanja i sumnji u sebe, možda zato što se bori da nauči ili savlada neki novi izazov ili situaciju, potaknite ga da izvrši neki zadatak za koji ste sigurni da će ga uspješno izvršiti. Njegov će mu uspjeh pomoći da ponovno zauzme stav o sebi „ja to mogu“.

7. Imajte stalna pravila u odnosu na disciplinu kod kuće

Psihološka istraživanja pokazala su da dijete razvija viši stupanj samopouzdanja ako raste u domu koji je struktuiran i u kojemu su uravnotežene situacije pohvaljivanja i nagrađivanja i kažnjavanja.

8. Budite dobar primjer

Za dijete je važno da vidi vas kako postižete neke rezultate uz pozitivan stav i pristup. Pokažite i objasnite djetetu kako se vi nosite s izazovima – kao npr. kako nekamo stići na vrijeme, a svima se žuri, uz pomoć razmišljanja o situaciji i rješavanja na optimističan način.

9. Predlažite rješenja

Ponudite djetetu nove ideje kada je nesigurno u to što da radi. Ne radi se o rješavanju problema umjesto njega, već o vođenju djeteta k rješenju o kojem nikada dosad nije razmišljalo.

10. Obilato nagrađujte dijete

Vaša odobravanja i pohvaljivanja za napore koje ulaže i njegova postignuća ohrabrit će dijete da ustraje. Velik zagrljaj kada se samo obuče, pridonijet će da se dijete dobro osjeća i da dobro misli o sebi.

 

Izvor: Bebe, mjesečnik za trudnice i roditelje, broj 133, Zagreb, svibanj 2003., str. 100.