10 namirnica koje će vam pomoći da sagorite tjelesnu masnoću
10 namirnica koje će vam pomoći da sagorite tjelesnu masnoću

10 namirnica koje će vam pomoći da sagorite tjelesnu masnoću


Suviše dobro da bi bilo istinito?

Možda tako zvuči, ali uistinu postoje namirnice čijim unosom utičete na metabolizam i otklanjate otrove koji vam otežavaju oslobađanje od neželjenih kilograma. Međutim, neka bude jasno da ukoliko želite da ove namirnice odrade svoj čudesni dio posla, tada treba da se oslobodite nezdrave hrane i slijedite plan zdrave ishrane. Tako je. Ne očekujte da će ove čudesne namirnice sagoriti vašu masnoću ako ih konzumirate uporedo sa nezdravom hranom.

Kelj

Ovaj kralj povrća ne samo da obiluje esencijalnim nutrijenatima, on također pomaže u suzbijanju apetita i čisti toksine iz tijela. Četiri šolje kelja sadrže 10 grama vlakana i dovoljno hranjivih tvari za detoksikaciju vaše jetre tokom 48 sati! Čistije tijelo znači manje želje za šećerom i prženom hranom – najvećim saveznicima vaših masnih ćelija.

Brokula

Ko bi znao da hrana može pričati sa vašim masnim ćelijma? Upravo to radi fitonutrijent sulforafan u brokuli. On potiče enzime koji poručuju masnim ćelijama da sagore masnoću.

Avokado

Oklevetana masnoća u avokadu zapravo je trostruki sagorjevač masti. Njegova mononezasićena masnoća ispunjava ćelijske membrane, omogućujući ćelijama bolje sporazumijevanje sa  hormonima koji sagorijevaju masnoće. Ona takođe isključuje hormone odgovorne za pohranu tjelesne masnoće. Dodajmo da avokado jača metabolizam tako što dijelove ćelija zadužene za proizvodnju energije štiti od štete koju nanose slobodni radikali.

Brazilski oraščići

Sljedeći put kad poželite one velike oraščiće ukloniti iz mješavine oraščića, nemojte. Oni su zapravo mali sagorjevači masnoća. Brazilski oraščići doprinose jačanju metabolizma tako što pretvaraju hormon štitnjače u njegov aktivan oblik. Oni također sputavaju toksine koji bi se inače pohranili u masne ćelije i doprinjeli stvaranju celulita.

Chia sjemenke

S svojim omega-3 masnim kiselinama, vlaknima i proteinima, ove sitne sjemenke pomažu u suzbijanju apetita, podižu metabolizam, i uključuju glukagon, jedan od hormona koji sagorijeva tjelesne masnoće. Želite li iskoristiti njihov potencijal potopite ih 15 minuta u vodu, tako da svoju veličinu povećaju za 10 puta. Baš kao i kod zobene kaše, što su sjemenke veće  vaš stomak će brže osloboditi one hormone koji vas obavještavaju da ste siti.

Divlji losos

U skidanju abdominalne masti pomoći će vam divlji losos. Omega-3 masne kiseline u divljem lososu poboljšavaju osjetljivost na inzulin, što reducira masne naslage oko vašeg struka. Divlji losos također aktivira hormon štitnjače za brži metabolizam.

Ostrige

Kamenice (ostrige) pravi su spas kada ste na dijeti. Pored toga što su niskokalorične – svega 50 kalorija na šest kamenica – one su ujedno i najbogatiji prehrambeni izvor cinka, minerala koji pored svojih mnogobrojnih kvaliteta doprinosi i smanjenju apetita.

Kokosovo ulje

Nisu sve masti jednake. Kokosovo ulje je bogato srednje lančanim trigliceridima (MCTs), koje tijelo koristi za energiju, te ih, kao takve, teže pohranjuje kao masti. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition pokazala je veći gubitak abdominalne masti tokom razdoblja od 16 sedmica, u kojem se umjesto maslinovog ulja upotrebljavalo MCTs. Ova studija ne potkopava značaj maslinovog ulja budući da ono ima svojih drugih prednosti. Stoga, koristite kokosovo ulje pri kuhanju, a maslinovo ulje za salatu.

Cimet

Ovaj aromatični začin potpomaže brže kretanje glukoze te time zapošljava inzulin, hormon odgovoran za regulaciju šećera u krvi, ali i za metabolizam masti. Napomena: To što ćete pojesti zemičku sa cimetom se ne računa. Morate konzumirati barem četvrtinu kašičice cimeta kako bi požnjeli koristi cimeta po pitanju sagorijevanja masnoća.  

Kafa

Kafa stimulira adrenalin, koji šalje poruku masnim naslagama o sagorijevanju masti. Kada popijete kafu 20 minuta prije treninga, ona će imati i ergogensku učinak, omogućujući vam intezivniji trening. Ključ je u crnoj kafi sa kofeinom, budući da mlijeko dodano kafi umanjuje njenu sposobnost sagorijevanja masti.Izvor: healthyliving.msn.com

Prevod: A. Kadrija