10 opasnih E-sastojaka koje morate izbjegavati
10 opasnih E-sastojaka koje morate izbjegavati

10 opasnih E-sastojaka koje morate izbjegavati


Neki E-sastojci su potpuno prirodni i sigurni za konzumaciju. Najpoznatiji od njih je kurkumin čiji je broj E100. Ali, postoje i oni sastojci koje bi svakako trebalo izbjegavati. To su umjetno dobiveni aditivi koji imaju toksično djelovanje, a koriste se da bi produžili rok trajanja namirnica i smanjili cijenu njihove proizvodnje.

O vrstama E-sastojka i njihovoj zdravstvenoj prihvatljivosti na globalnoj razini odlučuju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UN. Na europskoj razini njihova je kontrola pod nadzorom Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA). Odredbe ove agencije moraju se poštivati i provoditi u svim zemljama Europske unije.

10 aditiva koje obavezno treba izbjegavati

E102 – tartrazin

Ovaj aditiv se povezuje s hiperaktivnošću kod djece. Može izazvati alergijske reakcije, a kod onih koji pate od astme, rinitisa i urtikarija može pojačati simptome bolesti. Sadrže ga proizvodi poput gorušice, marmelada, želea, marcipana, gaziranih pića, krema u prahu, juha, sladoleda, žvakaćih guma.

E122 – azorubin

Ovo je još jedan sastojak koji može uzrokovati hiperaktivnost kod djece, ali i alergijske reakcije kod mlađih naraštaja i odraslih. Sadrže ga proizvodi kao što su slatkiši, jogurti, gotove juhe, marmelade, džemovi, želei.

E129 – allura crveno AC

Ovo crveno bojilo je također potencijalni uzročnik hiperaktivnosti i alergija. Naširoko se koristi kao boja za hranu, u grickalicama, umacima, juhama, sokovima, dekoracijama i preljevima za torte i kolače.

E621 – natrijev glutamat

Ovaj aditiv se koristi kao umjetno sladilo te za pojačavanje arome u širokom spektru proizvoda. Može uzrokovati simptome kao što su umor, glavobolja, mučnina, vrtoglavica, grčevi, bol u mišićima, lupanje srca, bol u prsima, osip.

E951 – aspartam

Osnovna uloga ove tvari je zaslađivanje namirnica. Često je prisutan u dijabetičkim proizvodima kao što su deserti, proizvodi sa smanjenim udjelom masnoća i šećera te u grickalicama i slatkišima. Utvrđeno je da doprinosi pogoršanju simptoma kod osoba koje pate od PKU (fenilketonurija). Kod zdravih osoba može izazvati mučninu i glavobolju.

E211 – natrijev benzoat

E211 se nalazi u proizvodima kao što su umak od soje, preljevi za salatu, slatkiši i bezalkoholna pića. Studije su otkrile da je povezan s hiperaktivnošću kod djece, a dokazano je i da može izazvati reakcije kod ljudi koji imaju alergijske bolesti ili astmu.

E151 – briljant crno BN

E151 je oblik crne sintetičke boje koja se koristi kao boja za hranu u nekim proizvodima. Kao i brojni drugi aditivi i on se dovodi u vezu s alergijskim reakcijama.

E213 – kalcijev benzoat

Ovaj proizvod se koristi kao konzervans za produljenje roka trajanja hrane i pića. Kod osoba koje boluju od astme, urtikarije te kod osoba osjetljivih na aspirin može uzrokovati alergijske reakcije. Postoji sumnja da ima kancerogena svojstva.

E952 – ciklamat

Koristi se kao umjetni zaslađivač hrane i pića, a posebno je zastupljen u proizvodima za dijabetičare. Ovaj spoj je potencijalni uzročnik bolesti testisa, a povezuje se i s pojavom raka, osobito raka mjehura.

E240 – formaldehid

E240 je bezbojni plin, koji se koristi u obliku vodenog rastvora – formalina. Upotrebljava se u proizvodnji sireva, želea, marmelada, slatkiša i mliječnih proizvoda. Dovodi se u vezu s tegobama kao što su umor, glavobolja, krvarenje iz nosa te s pojavom malignih tumora.

Jesu li svi E-sastojci opasni?

Za sve one koji strahuju od E-brojeva, odnosno od prisutnosti aditiva u hrani, treba naglasiti činjenicu da nisu svi aditivi štetni. Neki od njih su sigurni i potpuno bezopasni za zdravlje čovjeka. To su u prvom redu aditivi prirodnog porijekla koji mogu biti biljni, aditivi iz mikroorganizama i mineralni aditivi.

Prema mišljenju nutricionista i drugih stručnjaka za korištenje su sigurni: pektin, lecitin, vitamini, minerali, limunska kiselina, mliječna kiselina, alginati, prirodne arome, prirodne boje, kazein, laktoza, prirodni vanilin.

 

Izvor: alternativa-za-vas.com