10 savjeta kako se pripremiti za trudnoću?
10 savjeta kako se pripremiti za trudnoću?

10 savjeta kako se pripremiti za trudnoću?

Autor: dr. sc. Milan Kos, spec. ginekologije i opstetricije


Devet mjeseci trudnoće predstavlja veliki napor za majčin organizam. Zbog toga je dobro dosegnuti vrhunac tjelesne sposobnosti prilikom pripreme za to vrijeme. To se može učiniti odbacivanjem loših životnih navika i usvajanjem zdravog načina života.

Kada odlučite imati dijete, započinite se više brinuti o sebi samoj. Potrebno je riješiti se mogućih sitnih tegoba, poput križobolje i poteškoća sa zubima, kako se to ne bi rješavalo tijekom trudnoće. Potrebno je otići na ginekološki pregled kako bise utvrdilo je li sve u redu kao i da se posavjetuejte trebate li uzimati preparate folne kiseline i željeza.

1. Oslobodite se napornih obaveza

Planirati trudnoću prvenstveno znači izabrati pravi trenutak u svom životu koji će biti oslobođen napornih obveza, bilo da se radi o obiteljskim ili poslovnim obvezama. Tijekom devet mjeseci trudnoće bilo bi se najbolje koncentrirati samo na novonastalo stanje i na dijete koje će se roditi, bez utjecaja stresnih obaveza. Čak i nazočnost budućeg oca igra veliku ulogu u trudnoći: on supruzi treba pružiti odgovarajuću podršku, i to u svakom trenutku. Ukoliko vam u bliskoj budućnosti slijedi dugotrajnija odvojenost od paartnera, bolje je trudnoću odgoditi.

2. Posjetite ginekologa

Žena koja želi ostati u drugom stanju trebala bi obaviti kontrolni pregled kod ginekologa. Svaka žena koja živi spolno aktivnim životom u opasnosti je od spolno prenosivih bolesti. Osim ginekološke pretrage trebalo bi učiniti i PAPA test (pretragu kojom se pregledavaju stanice iz područja vrata maternice i rodnice, a pritom se vidi i nazočnost upale, odnosno nekih vrsta uzročnika), i to barem jednom godišnje, a svakako prije planirane trudnoće. Neke infekcije, naime, mogu ugroziti tijek i ishod trudnoće te ih stoga treba otkriti i izliječiti prije.

3. Prekontrolirajte tjelesnu težinu

Buduća bi majka trebala u trudnoću krenuti s normalnom tjelesnom težinom. Na taj način se tijelo nalazi u najboljem mogućem stanju i lakše će podnijeti devet mjeseci povećanog opterećenja. Ako je vaša tjelesna težina prevelika, trebalo bi se obratiti liječniku kako biste, bez žurbe, mogli provesti uravnoteženu i zdravu dijetu, te izgubili suvišne kilograme. Na taj način se na kraju trudnoće nećete naći s ogromnim viškom kilograma. Naime, ukoliko se tijekom trudnoće organizam ne optereti s previše kilograma, manje će se zamarati i lakše će obavljati pojačane napore koje od njega zahtijeva trudnoća. Treba izbjegavati mršavljenje na vlastitu ruku, bez nadzora liječnika, jer tako mogu nastati ozbiljni nedostaci pojedinih hranljivih tvari, što može biti štetno kako za trudnicu, tako i za dijete.

4. Cijepite se protiv rubeole

Ukoliko se dobije u trudnoći, ova zarazna bolest koja je prilično raširena, može izazvati teške poremetnje fetusa, osobito ako do zaraze dođe u prvih 16 tjedana trudnoće. Virus koji uzrokuje bolest dolazi putem majčine krvi do posteljice, prolazi kroz nju i dospijeva do fetusa gdje ometa razvoj pojedinih njegovih organa, a osobito središnjeg živčanog sustava, srca, vida i sluha. Ako dakle žena nije imuna (nije već prije cijepljena ili nije prebolila rubeolu), trebala bi se cijepiti kada odlučuje o budućoj trudnoći. Za vrijeme samo trudnoće cijepljenje je zabranjeno, a općenito se savjetuje pričekati sa začećem barem tri mjeseca nakon cijepljenja.

5. Uzimajte folnu kiselinu

Mnogi ginekolozi savjetuju uzimanje preparata na osnovi folne kiseline (to je jedan vitamin iz skupine B vitamina) tijekom tri mjeseca koji prehode trudnoći te u prva tri mjeseca trudnoće. Manjak folne kiseline povezan je s povećanom opasnošću od određenih nakaznosti središnjeg živčanog sustava.

6. Riješite se manjih zdravstvenih tegoba

Najbolje je ostati u drugom stanju kada je tijelo u izvrsnom zdravstvenom stanju. Zbog toga se treba obratiti liječniku kako bi se kontrolirale manje zdravstvene tegobe koje inače zanemarujete. U trudnoći koja se razvija u oslabljenom organizmu, čak i mali zdravstveni problemi mogu se pojačati. Osobito treba kontrolirati zdravlje zuba i desni, te održavati dobru higijenu usne šupljine jer se problemi s te strane u trudnoći obično pojavljuju ili pojačavaju. Liječniku se treba obratiti i ako patite od boli u križima. Specijalist može otkriti postojanje hernije diska, a to je teži zdravstveni problem koji se prije trudnoće mora razriješiti. Težina povećanog trbuha i maternice predstavlja povećani napor koji podnosi kralješnica te joj to treba olakšati.

7. Hranite se zdravo

Dobro je uključiti u prehranu puno svježeg voća i povrća, kako biste obnovili zalihe vitamina i minerala. Količinu masti, osobito onih životinjskog podrijetla, treba u hrani ograničiti. Bolje je jelo začiniti maslinovim uljem, dok konzumaciju margarina i maslaca valja smanjiti. U prehranu treba uključiti sirovo povrće i namirnice bogate vlaknima, kako bi se postiglo (ukoliko to nemate) redovito pražnjenje crijeva. Na taj način ćete spriječiti i pojavu zatvora stolice, koji se u trudnoći pojavljuje čak i kod žena kod kojih to nikad prije nije bio slučaj.

8. Razvijte pomalo svoje tijelo

U trudnoću je najbolje krenuti s ojačanimj mišićima koji će moći podržavati stalno povećavajuću težinu maternice. Među sportovima koji se najviše savjetuju najčešće je plivanje: ono omogućuje razvoj svih mišića, osobito onih uz kralješnicu, čime se olakšava teret sljedećih devet mjeseci. Ukoliko trudnoća napreduje bez komplikacija, trudnica se plivanjem može baviti gotovo cijelu trudnoću. Dobre su i duge šetnje ili gimnastika (kod kuće ili u dvorani). Dobar rad srca i pravilno disanje za vrijeme trudnoće će se pokazati vrlo korisnim jer se tada rad srca ionako povećava kao i izmjena plinova disanjem.

9. Prestanite pušiti!

Pušenje šteti zdravlju djeteta u maternici, dakle, od trenutka kada žena odluči ostati u drugom stanju, trebala bi drastično smanjiti broj popušenih cigareta, a najbolje bi bilo da ih se potpuno odrekne. Trebala bi izbjegavati i pasivno pušenje, odnosno boravak u zadimljenim prostorijama ili kraj osobe koja puši. Djeca rođena od majki koje puše obično su manje tjelesne težine u odnosu na djecu majki koje ne puše. Ipak, ona kasnije nadoknade taj manjak. No, smatra se da je čak i sazrijevanje pluća sporije kod djece čije majke puše.

10. Borite se protiv slabokrvnosti (anemije)

Ako patite od slabokrvnosti, treba započeti s liječenjem već prije trudnoće. Tijekom trudnoće sigurno će nastupiti blagi manjak željeza. Ovaj mineral, koji se nalazi u hemoglobinu i daje boju krvi nalazi se u crvenim krvnim stanicama te prenosi kisik tkivima kako majke, tako i djeteta. Anemija je poremećaj koji pogađa velik broj trudnica. Zbog toga je još važnije utvrditi postoji li ona i prije trudnoće, kako se stanje ne bi još više pogoršalo.

 

Izvor: Bebe, mjesečnik za trudnice i roditelje, broj 129, „Bebe“ d.o.o., Zagreb, siječanj 2003, str. 50-52.