Skrušenost i strpljivost
Skrušenost i strpljivost

Skrušenost i strpljivost

Skrušenost i poniznost predstavljaju najvažniji činilac učvršćivanja društvenih odnosa i jačanja bratskih veza.

Za razliku od oholosti i kompleksa više vrijednosti, koji izazivaju udaljavanje, nezadovoljstvo i odbojnost kod drugih, skrušenost i poniznost dovode do zbližavanja s drugima i njihovog zadovoljstva.

Upravo zbog toga Uzvišeni Bog kaže Poslaniku, s.a.v.a.: A prema vjernicima blag budi!

Ova rečenica utjelovljuje najuzvišeniji prizor osjećajnosti nebeskog predvodnika i pokazatelj je saosjećajnosti i nastojanja Poslanika, s.a.v.a., da sačuva svoje sljedbenike od razdora i nasrtaja neprijatelja.

Tako, jedna od odlika ljubaznih Božijih robova jeste poniznost pred vjernicima, a strogoća I ponositost u odnosu na nevjernike: Prema vjernicima ponizne, a prema nevjernicima ponosite.

Čestiti ljudi, istovremeno dok su ponizni prema vjernicima, u odnosu sa neukim i neprijateljima su veoma strpljivi i mudri, tako da na njihovo ružno i grubo ponašanje odgovaraju dobrotom, a na njihove nevaljale i ružne riječi lijepim i argumentiranim riječima.

Njihova saosjećajnost i strpljivost je takva da ponekad strogi neprijatelji postaju njihovi iskreni prijatelji. Zlo dobrim uzvrati, pa će ti dušmanin tvoj odjednom prisni prijatelj postati.
Ovo je velika tajna uspjeha muslimana u širenju vjere I rasprostranjivanju mirnog suživota sa drugima.

Pored toga što muslimani na ovaj način postaju jedinstveniji, i drugi, također, u skupinama prilaze islamu: I vidiš ljude kako u skupinama u Allahovu vjeru ulaze.

Izvor: Ahmad Vaezi, Fondacija “Mulla Sadra”, str. 134.-135.