Postojanost u vjeri
Postojanost u vjeri

Postojanost u vjeri

Sljedbenici strasti pod raznim izgovorima izazivaju sumnju i zbunjenost, odvraćaju ljude od nebeskih predvodnika te prave pometnju prilikom dostavljanja poslanice poslanika.

Upravo zbog toga Bog navodi da je borba protiv strasti I izbjegavanje slijeđenja sljedbenika strasti uvjet postojanosti u vjeri i širenja poslaničkog poziva te kaže: Zato ti pozivaj i budi istrajan, onako kako ti se naređuje, a ne povodi se za prohtjevima njihovim.

Prema tome, poslanici kao najbolji uzor čestitim ljudima ne samo da su sami bili oslobođeni strasti već su I izbjegavali sljedbenike strasti, kako je rečeno o Poslaniku islama, s.a.v.a.:
Reci: “Ja se ne povodim za željama vašim, jer bih tada zalutao i ne bih na Pravom putu bio.”

S obzirom na okolnost da je poziv poslanika bio suprotstavljen željama onih koji slijede strasti, oni su poricali i ubijali poslanike.

O tome nam Kur’an kaže: I kad god vam je koji poslanik donio ono što nije godilo strastima vašim, vi ste se oholili, pa ste jedne u laž utjerivali, a druge ubijali.

Na ovaj način postaje jasna čistota i nevinost poslanika i čestitih ljudi, kao i težina zločina onih koji slijede strasti.

Izvor: Ahmad Vaezi, Fondacija “Mulla Sadra”, str. 74.-75.