12 savjeta danskih pedagoga za produktivniju igru djeteta
12 savjeta danskih pedagoga za produktivniju igru djeteta

12 savjeta danskih pedagoga za produktivniju igru djeteta

1. Isključite televizor i sve elektronske uređaje – mašta se najbolje razvija bez intenzivnih podražaja i sadržaja koje nude ekrani i elektronski uređaji.

2. Stvorite senzorno poticajno okruženje – istraživanja su dokazala da okruženja bogata različitim teksturama te stimulacija čula u takvim okruženjima čini igru produktivnijom. Uz adekvatno poticajno okruženje razvoj mozga se odvija brže, posebno razvoj moždane kore koja je odgovorna za razvoj percepcije, pamćenja, sjećanja, jezika i svijesti.

3. Omogućite djeci pristup kreativnim materijalima poput bojica, pijeska, plastelina ili drugih dostupnih materijala te im dozvolite da se sami izraze posredstvom ponuđenih sredstava.

4. Omogućite im da se igraju i istražuju na otvorenom – Igre u parku, u blizini rijeke, jezera ili na plaži omogućavaju djeci brži motorički razvoj kroz upoznavanje sa prirodom te se time smanjuje strah i anksioznost koja se javlja kod djece koja ne provode dovoljno vremena na otvorenom.

5. Pustite ih da se slobodno igraju – igra ne mora uvijek biti savršeno organizirana da bila dobra. Naprotiv, potrebno je dopustiti djeci da se slobodno i neorganizovano igraju bez stalnog nadzora kako bi sama naučila organizirati igru i poštovati pravila te kako bi se djeca naučila opstanku u hijerarhiji među vršnjacima.

6. Dozvolite im igranje i druženje sa djecom različitih uzrasta
Savršen način sticanja socijalnih vještina, pregovaranja, samokontrole i vođenja igre ali i međusobnog učenja različitih vještina.

7. Prepustite se igri – ako se želite igrati sa djetetom spustite se na njihov nivo i prepustite da dijete vodi igru. To je savršena antistres terapija i za vas a bit će i iznimno vrijedna uspomena za vaše dijete.

8. Pustite ih da se igraju nasamo – Dok se dijete igra samo ono procesuira u svom umu sva prethodno doživljena iskustva u toku dana te je vrijeme samovanja veoma važno za pravilan mentalni razvoj i upoznavaje sa samim sobom.

9. Osmislite teren sa preprekama – omogućite prostor djeci za slobodno igranje i upotrebu mašte kroz složene motoričke izazove kao što su: penjanje, skakanje, igre sa loptom. Prostor možete organizirati koristeći stolice, penjalice, jastuke i sl. Ako dođe do manjeg pada ili povrede imajte na umu da su padovi također veoma važni za razvijanje motoričkih sposobnosti i opći razvoj mozga i kognitivnih vještina kod djece.

10. Sarađujte se drugim roditeljima– dozvolite sebi da čujete i primjenite metode i iskustva drugih roditelja, razmjenite svoja iskustva sa drugima posebno kada je u pitanju slobodna igra djeteta koja često, za većinu roditelja, predstavlja izvor straha i stresa.

11. Ne uplićite se pretjerano i prebrzo u dječije konflikte – Izbjegavajte uplitanje u konflikte kako biste zaštitili svoje dijete osim kada je to krajnje nužno. Izlaženje na kraj sa teškim situacijama je veoma značajno za razvoj samopouzdanja kod djeteta.

12. Pustite ih da sami obavljaju stvari – ako poželite da im olakšate ili da ih spasite suzdržite se i imajte na umu da baš dok se muče savladavaju prijeko potrebnu životnu vještinu na putu do samostalnosti.

Izvor: https://roditelji.story.hr/Odgoj/Jaslice/a22141/12-znacajki-danskog-odgoja-djece.html
Prema knjizi „Danski odgoj djece“
autora Jessica Joelle Alexander, Iben Dissing Sandahl