(CNN) – Nutricionisti već dugo promoviraju koristi ekstra djevičanskog maslinovog ulja po zdravlje srca.
Nedavno su istraživači otkrili da konzumiranje mediteranske prehrane, bogate maslinovim uljem, može pomoći u smanjenju nekih rizika po zdravlje srca. „Konzumiranje više od četiri kašike dnevno može značajno sniziti rizik od srčanog udara, moždanog udara ili smrti nastale usljed srčanih bolesti“, navodi se u nedavnom istraživanju objavljenom u časopisu New England Journal of Medicine.
Maslinovo ulje obiluje mononezasićenim masnim kiselinama koje pomožu pri snižavanju holesterola i kontroliraju nivo inzulina u tijelu. Osim u maslinovom ulju ove kiseline se nalaze i u avokadu, orasima i masnim ribama.
Naravno, to ne znači da maslinovo ulje možete koristiti prekomjerno. Iako sadrži “zdrave masti”, maslinovo ulje je i dalje visokokalorično i treba ga koristiti umjereno. Evo pet stvari koje možda ne znate o ovom mediteranskom proizvodu:
Dobrobiti od njegovog korištenja se ne odnose isključivo na srce. Maslinovo ulje je puno polifenola, vrste antioksidansa koji štiti vaše ćelije od oštećenja. Određeni polifenoli također posjeduju protuupalna svojstva.
Znanstvenici su istraživali učinke koje ovi polifenoli imaju na zdravlje koštanog i probavnog sistema, kao i u prevenciji kancera. Drugi istraživači su propitivali potencijal maslinovog ulja za unaprjeđenje kognitivnih funkcija i memorije.
Vaše maslinovo ulje možda nije ekstra djevičansko. U 2011, novinar Tom Mueller je objavio svoju knjigu Ekstra djevičansko: Uzvišeni i skandalozni svijet maslinovog ulja. U njoj, on otkriva svijet obmana u kojem se ulje slabe kvalitete te umjetno obojeno, predstavljalo američkoj javnosti kao ekstra djevičansko maslinovo ulje.
“Djevičansko, znači da je ulje napravljeno pomoću fizičkih procesa, a ne hemijskih”, kaže Mueller. “Pojednostavljeno, to je dobivanje ulja cijeđenjem maslina.”
Prema Muelleru, u Evropi postoje zakoni kojima se prati ispravnost upotrebe etikete “ekstra djevičansko”, ali Sjedinjene Države nemaju stroge propise po tom pitanju.
„A kada proizvođači onečiste ulje, potrošači gube taj prekrasan koktel antiinflamatorika i antioksidansa“, kaže Mueller.
Bitno je kako ga pohranjujete. „Kada kupujete tražite maslinovo ulje koje dolazi u bočici izrađenoj od tamno zelenog stakla ili drugog materijala koji ga štiti od svjetlosti“, kaže dr. John La Puma, osnivač ChefMD.com.
Toplina i svjetlost može oštetiti ulje razvijajući oksidacioni proces koji mijenja korisne hemijske spojeve. Maslinovo ulje držite u ormariću, na sobnoj temperaturi ili, pak, u frižideru kako bi ga održali hladnim.
Prema Stillwater Olive Oil Co, flaša ulja će trajati oko godinu dana na polici. “Nakon tog vremena, okus i prednosti po zdravlje, kao što su razine vitamina E, beta-karotena i drugih fenola smanjiti će se drastično,” tvrdi web sajt ove kompanije.
Amerikanci ga puno kupuju. Prema izvještaju Research and Markets, portala za međunarodna istraživanja tržišta, proizvodnja maslinovog ulja je jedan od najbrže rastućih svjetskih industrija. Španija i Italija su na vrhu liste i proizvođača i potrošača, dok se Amerikanci punom snagom priklanjaju mediteranskoj prehrani.
Sjedinjene Države zauzimaju treće mjesto na listi najvećih svjetskih potrošača maslinovog ulja. No, SAD neće biti na tom mjestu zadugo, navodi se u izvještaju.
“Očekuje se da će u bliskoj budućnosti, Indija i Kina biti na popisu najvećih potrošača maslinovog ulja, budući da su ljudi počeli prepoznavati zdravstvene prednosti maslinovog ulja, te su ga prihvatili i kao jestivo ulje”, iznosi se predviđanje na spomenutom portalu.
Ne morate ga samo jesti. Prema web stranici Olive Oil Source, kozmetički proizvodi na bazi maslinovog ulja su više milijardi dolara vrijedan biznis.
“Ono što mnogi potrošači ne shvataju je nešto što su ljudi koji su živjeli milenij prije u drevnoj Grčkoj uzimali zdravo za gotovo; da je ekstra djevičansko maslinovo ulje, sam po sebi, jedna od najvrednijih tajni ljepote”, kaže web stranica.
Isti antioksidansi koji liječe vaše unutrašnje ćelije mogu pomoći u zaštiti vanjskog sloja vaših ćelija od oštećenja. Maslinovo ulje nalazimo danas praktično u svemu, od hidratizirajućih proizvoda za njegu kože do setova za njegu noktiju.
Ako niste spremni za profesionalne proizvode ove vrste, možete koristiti maslinovo ulje kod kuće kao masku za kosu ili kao jeftini odstranjivač šminke.
Preuzeto sa: http://edition.cnn.com/2013/02/26/health/five-things-olive-oil/index.html?hpt=he_c2
Prevod: A. Kadrija