8 prirodnih metoda za liječenje tegoba dišnih puteva
8 prirodnih metoda za liječenje tegoba dišnih puteva

8 prirodnih metoda za liječenje tegoba dišnih puteva


Hladno doba je vrijeme kada češće obolijevate od raznih viroza. Razlog tome može biti boravak u zatvorenom i nedovoljno prozračenom prostoru ili nedostatak sunčevih ultravioletnih zraka koje ubijaju viruse. Snižena tjelesna temperatura također pogoduje razvoju virusa. Koji god bio razlog, kada ste bolesni ono što vam najviše treba jest učinkovita pomoć. Umjesto da posegnete za komercijalnim sredstvima za ublažavanje simptoma (koja mogu imati štetne nuspojave) najbolja rješenja su uvijek ona najjednostavnija. To su prirodna sredstva koja se koriste od davnina.

1. Voda

Izuzetno je važno da vaše tijelo bude dobro hidratizirano, pogotovo ako su dišni putevi jako začepljeni i ne možete disati na nos. Pijte puno vode i konzumirajte bistre juhe, što će pomoći da se sluz iz dišnih kanala brže izluči van. Obavezno izbjegavajte supstance poput alkohola, kofeina i zaslađenih sokova koji će vas dodatno dehidrirati.

2. Začini i jabučni ocat

Jedan od načina kojim ćete ubrzati izbacivanje sluzi iz organizma je konzumiranje hrena, đumbira i ljute paprike – namirnica koje ujedno djeluju i antibakterijski. Jabučni ocat također može pomoći u čišćenju začepljenog nosa i sinusa.

3. Inhalacija

Ovo je najugodniji način za čišćenje dišnih puteva. Uz klasičnu inhalaciju, možete je napraviti i uz pomoć vruće kupke ili ovlaživača prostora. Istovremeno će vam pružiti dobar osjećaj i dobar miris, posebice ako dodate nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa ili paprene metvice.

4. Masaža

Brzinska masaža lica ponudit će istinsko i trenutno olakšanje od simptoma gripe i prehlade. Kružnim pokretima 10 sekundi masirajte nosnice. Zatim 20 sekundi to isto radite pri korijenu nosa i onda još 10 sekundi masirajte jagodice na obrazu. Na kraju 20 sekundi lagano masirajte korijen ušnih resica.

5. Ispiranje slanom vodom

Nabavite popularni Neti pot koji izgledom podsjeća na mali čajnik i koji je namijenjen upravo ispiranju nosne šupljine. Njime ulijte slanu vodu u nosnu šupljinu i tako pročistite neželjenu sluz i ostale toksine.

6. Ekstrakt sjemenki grejpa

Ekstrakt sjemenki grejpa je prirodni antibiotik koji se može razrijediti i koristiti kao sprej za nos. Uz to što pomaže očistiti sluz također prevenira utjecaje mikroba i njihov daljnji razvoj u upaljenom tkivu.

7. Kurkuma

Prisutna u mnogim indijskim i nekim europskim jelima, kurkuma je prirodno protuupalno sredstvo i antioksidans. Čisti dišne puteve i djeluje kao prirodni antibiotik. Možete je koristi kao oblog kojeg ćete staviti na nosni otvor i preko njega udisati zrak.

8. Đumbir

Ako kurkumu u kombinaciji s pikantnim korijenom đumbira stavite u vrući čaj, dobit ćete vrhunsko sredstvo za čišćenje sinusa. Takav čaj umanjuje pritisak u sinusima i otvara zatvorene kanale. Korijen đumbira je istovremeno odličan i za ublažavanje želučanih tegoba koje mogu nastati uslijed želučane gripe.

 

Izvor: www.alternativa-za-vas.com