Ah, taj kvasac!
Ah, taj kvasac!

Ah, taj kvasac!


Kad bi priroda dodjeljivala Oscara za vitamnine, kvasac bi ga sigurno dobio!

Puna žlica kvasca nije samo izvanredan izvor bjelančevina (36%) i vitamnina B kompleksa, nego i prava riznica minerala, minerala u tragovima i aminokiselina te jedan od najbogatijih izvora organskog željeza.

Kvasac je i najbolji prehrambeni izvor kroma, koji se u pivskome kvascu nalazi kao organski sastojak poznati pod imenom GTF (faktor tolerancije glukoze). GTF je bitan za proizvodnju inzulina, a on je prijeko potreban za proizvodnju našega glavnog goriva glukoze. Kvasac možete umiješati u juhu, sok, umak i slično i tako neopazice – i slasno – obogatiti djetetovu prehranu. Predlažem vam recept koji sam nazvao Školski dinamit.

Malo kvasca umiješajte u maslac od kikirikija (ta se dva okusa lijepo dopunjuju). Napravite sendvič s kriškama banane i tim domaćim obogaćenim maslacem. Možete biti sigurni da će tijekom dugog poslijepodneva u školi dijete imati dovoljno energije.

Kvasac se može nabaviti u različitim oblicima i dobri su svi osim jednog – živog pekarskog kvasca! Izbjegavajte ga! Stanice živoga kvasca uništavaju B vitamine, a možda i druge. Zato biste morali uzimati prehrambeni kvasac. U njemu su žive stanice uništene toplinom kako ne bi organizmu oduzimale važne hranljive sastojke.

Pivski kvasac (proizvodi se od hmelja, nusproizvoda piva), koji se često naziva prehrambenim kvascem.

Tortula kvasac (uzgaja se na drvnoj pulpi koja se upotrebljava za proizvodnju papira ili potječe iz crne melase), koji se katkada dodaje tvorničkoj dječjoj hrani kao pojačivač okusa.

Surutka (nusproizvod mlijeka i sira) vjerovatno je najukusniji i najmoćniji oblik kvasca.

Tekući kvasac uzgaja se na travama, sladnom sirupu od meda i narančama ili grejpu. Kvasac koji se može kupiti u obliku preparata obično je obogaćen kalcijem (provjerite sastav). Ako nije, pripazite da dijete dobiva dodatni kalcij jer je kvasac, kao i druga proteinska hrana, bogat fosforom, koji organizmu može oduzimati kalcij.

Izvor: Earl Mindell, Biblija zdravog djetinjstva, Prehrambeni vodič za roditelje, Mozaik knjiga, Zagreb, 2001, str. 96-97.

Napomena: Prema Agenciji za certificiranje halal kvalitete (www.halal.ba) sljedeći kvasci domaćih proizvođača su halal: Suhi kvasac 5+1 gratis – Vispak dd Visoko, Sirovi kvasac, za pekare i domaćinstva – Velvet Trade doo Sarajevo i Suhi kvasac, po 500, 125 i 10 g – Velvet Trade doo Sarajevo.