Krvna grupa bira jelovnik
Krvna grupa bira jelovnik

Krvna grupa bira jelovnik


Brojni su dokazi da prehrana ima čudesan utjecaj na zdravlje. Hrana je jedan od važnih faktora koji podstiču vitalnost, usporavaju starenje i čuvaju organizam od raznih oboljenja. Na genetiku ne možemo izravno utjecati, kao ni na opće zagađenje okoliša, ali na prehranu možemo i to je jedina važna odrednica zdravlja koja je potpuno pod našom kontrolom, jer sami određujemo šta ćemo unijeti u organizam, a šta ne.

Ne treba zanemariti ni činjenicu da je prehrana tijesno povezana sa prirodom i da tu ravnotežu čovjek ne smije poremetiti. Istražujući tu povezanost sa prirodom genetičari su došli do spoznaja da i prehrana usklađena sa krvnim grupama može snažno utjecati na zdravlje i produženje života.

Evo osnovnih pokazatelja o vezi prehrane i određene krvne grupe.

Krvna grupa 0

Temelj prehrane ljudi koji imaju krvnu grupu „0“ su bjelančevine životinjskog podrijetla. Zato se njima preporučuje konzumiranje goveđeg, telećeg i janjećeg mesa i to organski uzgojenog (bez upotrebe hemijskih sredstava i hormona), a od riba se preporučuju bakalar, štuka i list.

Od neutralnih namirnica životinjskog porijekla može se umjereno konzumirati pileće, pureće i kozije meso, a od riba losos i inćun.

Za osobe krvne grupe „0“ preporuka je izbjegavanje svinjskog mesa, kao i hobotnice, lignji i soma. Mlijeko i mliječni proizvodi su na listi „izbjegavajte“, jer se od njih deblja, a preporučuje se samo umjereno konzumiranje jaja.

Grahorice i mohunarke su za krvnu grupu „0“ neutralne, što znači da se preporučuje umjereno konzumiranje soje, sojinih pahuljica, crnog i bijelog graha. Izbjegavati treba leću. Preporučuje se konzumiranje tikvinih sjemenki, oraha i sjemenki lana, a izbjegavanje kestena, pistacija, kikirikija i maka. U neutralne namirnice spadaju bademi, lješnjaci, sezamove sjemenke.

Osobe krvne grupe „0“ ne podnose kukuruz, pšenicu, ječam i zob, a od žitarica neutralne su heljda, proso, raž, riža.

Što se povrća tiče izbjegavati treba krompir, gljive, prasu, masline, karfiol, krastavac; preporučuje se konzumiranje špinata, luka, hrena, đumbira, kelja, repe, brokula, blitve, bamije, artičoka, zelene salate, a neutralni su kupus, tikvice, celer, bijeli luk, paprika, patlidžan i mrkva.

Od voća se preporučuje konzumiranje trešanja, višanja, banana, ananasa, smokvi i šljiva, a izbjegavanje naranči, mandarina, kivija i dinje, dok su neutralne jabuke, kruške, limun, jagode, kupine, maline, ribizle, grožđe, breskve i brusnica.

Izbjegavajte kukuruzovo ulje, ulje od kikirikija, ricinusovo ulje, sojino ulje i ulje od pšeničnih klica. Preporučuju se kao jako dobro maslinovo i laneno ulje.

Krvna grupa A

Osnovu prehrane za krvnu grupu „A“ čini povrće, preporučuje se izbjegavanje crvenog mesa, a kao izvor bjelančevina svježa riba i soja te sojini proizvodi. Od riba i morskih plodova se preporučuje konzumiranje pastrve, lososa, grgeča i bakalara.

Izbjegavati treba dagnje, školjke kavijar, kamenice, jegulje, a umjereno konzumirati (2-3 nedeljno) tune, štuke, škarpinu. Valja dalje izbjegavati kravlje mlijeko, mlaćenicu, puter, zrele sireve, a umjereno konzumiranje kozjeg mlijeka, kefira, jogurta, mozzarella sira.

Uz kombinaciju sa bjelančevinama iz ribe, morskih plodova, bjelančevine iz grahorica i mahunarki su sasvim dovoljne za izgradnju mišićne mase, bez konzumiranja crvenog mesa kao izvora bjelančevina.

Konzumirajte sojino mlijeko, sojin, sir, sojin grah, slanutak, leću, mahune, miso. Preporučuju se kikiriki, orah, lanene sjemenke, ali ne i pistacije. Treba biti umjeren i sa kestenom, bademom, lješnjakom, suncokretovim sjemenkama.

Od žitarica preporučuju se heljda, zob, raž, sojino brašno. Izbjegavajte pšenicu, integralnu pšenicu, pšenične klice i mekinje, a umjereno konzumirajte kukuruz, ječam, proso.

Od povrća i voća preporučuju se kelj, blitva, brokula, đumbir, hren, špinat, luk mladi, repa bijela, gljiva. Treba izbjegavati krompir, krastavce kupus kiseli, patlidžan, paprike, a umjereno konzumirati grašak, cvjetaču, celer, tikvice. Od voća se preporučuju trešnja, višnja, limun, ananas, borovnice, brusnica, smokve, šljiva, umjereno-jagode, kivi, jabuke, breskve, avokado, lubenicu, šipak. Izbjegavajte banane, naranču, mandarine.

Konzumirajte maslinovo, orahovo i laneno ulje, izbjegavajte ulje od kokosa i kukuruza, a neutralna su suncokretovo ulje, ulje od uljane repice, sojino ulje, sezamovo ulje.

Krvna grupa B

Kao izvor bjelančevina preporučuju se kozje meso, ovčetina, janjetina, meso divljači, škarpina, kavijar, list, oslić i losos, te kravlje mlijeko, jogurt, kozije mlijeko, koziji sir, kefir, feta sir. Izbjegavajte piletinu, svinjetinu, školjke, dagnje, inćune, jegulje, kamenice, lubin, sladoled, plavi sir, vlaknasti sir, guščija jaja, prepreličija jaja. Umjereno konzumirajte puretinu, teletinu i govedinu, puter, kokošija jaja.

Konzumirajte i grah a izbjegavajte leću, sojine pahuljice, tofu, sojino mlijeko. Umjereno konzumirajte zelene mahune.

Od povrća i voća konzumirajte mrkvu, repu, patlidžan, brokulu, kelj, papriku, cvjetaču, ananas, lubenicu, šljive, brusnice, banane. Izbjegavajte paradajz, rotkvice, masline zelene, smokvu, šipak, avokado. Umjereno konzumirajte blitvu, bijeli luk, celer, bundevu, bamiju, borovnice, breskve, maline, kupine, limun, mandarine, naranče, nektarine.

Od koštunjavog voća i sjemenki konzumirajte orah, a izbjegavajte kikiriki, suncokretove sjemenice, mak, lješnjak. Umjereno konzumirajte badem, kesten, lanene sjemenke.

Među žitaricama preporučuju se riža, proso, zob, zobena kaša i mekinje. Izbjegavajte kukuruz, heljdinu kašu, pšenicu, pšenične klice i mekinje. Umjereno konzumirajte ječam, kruh bez glutena, sojin kruh.

Od masnoća preporučuje se samo maslinovo ulje.

Krvna grupa AB

Ova grupa nastala je najkasnije, miješanjem grupa A i B. Njima se preporučuje: pureće meso, kozije mlijeko, koziji sir, jogurt, kefir, mozzarella sir, feta sir, losos, skuše, srdele, tune, bakalar, soja, tofu, leća, kikiriki, kikirikijev puter, kesten.

Izbjegavajte piletinu, svinjetinu, govedinu, meso divljači, kozice, morske rakove, pastrvu (sve vrste), kamenice i inćune, sladoled, parmezan sir, maslac, mlaćenicu, grah, lješnak, mak, sjemenke sezama i tikve.

Umjereno konzumirajte ovčetinu, jagnjetinu i meso noja, sojin sir, sojino mlijeko, mahune, bijeli orah, kravlje mlijeko, kokošja jaja, edamer sir, švicarski sir, grahorice i mahunarke, pistacije, badem, lanene sjemenke.

Od povrća i voća konzumirajte brokulu, cvjetaču, kelj, repu, celer, kupus, mrkvu, patlidžan, te ananas, grejpfrut, kivi, višnje, trešnje, šljive, lubenice, smokve, limun, brusnice. Izbjegavajte papriku, kisele krastavce, rotkvice, artičoke, kupine, šipak, naranču, banane, dunju, avokado, mango. Umjereno konzumirajte kelj, hren, grašak, đumbir, celer, bamiju, breskve, borovnice, nektarine, jabuke, jagode, kruške, maline.

Od žitarica konzumirajte proso, rižu, zobene pahuljice, pšenični kruh od proklijalog zrna, raževo brašno, maslinovo i orahovo ulje. Izbjegavajte heljdu, heljdinu kašu, kukuruz, suncokretovo, sezamovo i kukuruzno ulje. Umjereno konzumirajte ječam, pšenicu integralnu, pšenične klice, pšenične mekinje.

 

Izvor: Zdravlje u kući, Avaz porodična revija, Sarajevo, april/travanj 2005, god. IV, br. 29, str. 51-53.