Alkaliziranje za dugovječnost i vitalnost
Alkaliziranje za dugovječnost i vitalnost

Alkaliziranje za dugovječnost i vitalnost

Autor: dr. Petar Radaković


Pravilnim izborom i kombinacijom namirnica, te životnim stilom pomažemo organizmu da lakše funkcionira i riješi se toksina, što je prepreka brojnim bolestima za koje je dokazano da se razvijaju u kiseloj okolini.

Prilikom sastavljanja dijeta, nutricionisti sve veću pažnju pridaju kiselosti (pH razina) organizma, koja se mijenja u zavisnosti od hrane koju jedemo, a brojne znanstvene studije pokazale su da suviše nizak pH (prevelika kiselost tijela) može dovesti do niza zdravstvenih poremećaja, pa i do preuranjenog starenja.

Dr. Filipo Ongaro, stručnjak za preventivnu medicinu, smatra da kod probave namirnice koje smo pojeli oslobađaju kiselinu ili bikarbonate u krv. Ribe, meso, perad, jaja, sir, mlijeko i žitarice namirnice su koje povećavaju nivo kiselosti u tijelu (pH je niži od 7), dok voće, povrće, krumpir i koštunjavo voće potiču alkalnost organizma (nivo pH je veći od 7). Teoretičari pH-dijeta smatraju da jelovnik treba sadržavati 80 posto alkalnih namirnica i samo 20 posto kiselih. To pravilo je suviše kruto. Tijelo ima prirodne, vrlo efikasne mehanizme reguliranja pH pa, ako pretjeramo s hranom koja povećava kiselost organizma, dovoljno je da ograničimo unos „kiselih“ namirnica i da ishranu obogatimo povrćem i voćem da bi se pH tijela stabilizirao.

Testovi za pH sline i urina

U nekim bolje snabdjevenim apotekama mogu se nabaviti jednostavni testovi za mjerenje pH nivoa pljuvačke i urina. Testiranje pljuvačke treba obaviti ujutro, prije jela. Za test urina treba koristiti drugu jutarnju mokraću.

1. Optimalna pH vrijednost pljuvačke je 6,4 – 6,8, a dva sata nakon jela pH bi trebao dostići 7,8 ili više. Jutarnji pH natašte manji od 6,4 ukazuje na pretjeranu kiselost.

2. Idealni pH urina (koji je inače fiziološki kiseo) kreće se između 6,1 – 6,8, a ako je niži, treba ga korigirati dijetom.

Kiselost tijela i životni stil

Osim slatke i masne hrane, kruha, tijesta, alkoholnih i gaziranih napitaka, kiselost organizma povećavaju i fizički napori, stres, cigarete, zagađenost zraka, a s druge strane dobre navike povoljno utječu na zdravlje.

1. Vježbajte, ali ne pretjerujte

Tjelesna aktivnost postiže eliminaciju toksina samo ako je umjerena, a pretjerano naprezanje ubrzava starenje jer potiče stvaranje slobodnih radikala i porast kiselosti organizma. Zbog pretjeranog naprezanja stvara se mliječna kiselina, koja izaziva bol u mišićima, a da bi se to izbjeglo, napor treba postepeno dozirati.

2. Ostavite cigarete

Duhanski dim, pretjerana doza alkohola i protuupalni lijekovi povećavaju nivo kiselosti krvi, zato smanjite, što je moguće više, upotrebu tih supstancija.

3. Dobar ritam i navike

Zdrave životne navike podrazumijevaju izbjegavanje stresnih situacija, najmanje 6 – 7 sati sna i odmor s vremena na vrijeme. Kada smo pod stresom, raste nivo kortizola u krvi, hormona koji narušava i znatno povećava nivo kiselosti krvi.

Korisne kisele namirnice

Plavu morsku ribu, iako spada u kisele namirnice, ne treba ograničavati jer je bogata visokokvalitetnim proteinima i polinezasićenim omega-3 -masnim kiselinama, neophodnim za normalno funkcioniranje i očuvanje zdravlja. Meso životinja koje se uzgajaju na farmama, gdje se slobodno kreću i pasu, najbolje je kvalitete, kao i jaja. Ishrana bogata alkalnim namirnicama važna je za očuvanje zdravlja, ali ne treba zaboraviti da je pH samo jedan od parametara koji se uzimaju u obzir prilikom sastavljanja dijeta.

Znaci upozorenja za nizak pH

1. Nadimanje trbuha

• Dr. Luka Bertini, talijanski stručnjak za ishranu i prirodnu medicinu, objašnjava da namirnice čiji je pH suviše nizak remete intestinalnu floru i izazivaju fermentaciju u crijevima, što dovodi do stvaranja plinova i nadimanja.

2. Kronični umor

• Kada je nivo kiselosti visok, organizam troši više energije na izbacivanje toksina i suvišne kiseline, a to s vremenom dovodi do pojave kroničnog umora, poremećaja sna i neraspoloženja.

3. Oticanje nogu

• Visoka koncentracija kiseline iritira tkiva, izaziva upale i zadržavanje tekućine, potiče stvaranje celulita i izaziva bolove u zglobovima i mišićima.

4. Koža bez sjaja

• Zbog povišenog pH koža postaje suha, brže stari i postaje izborana, a kiselina napada i oštećuje vlakna i kolagen.

5. Slabe kosti

• Kada je pH krvi kiseo, aktiviraju se mehanizmi kompenzacije – organizam izvlači kalcijev bikarbonat iz koštanoga tkiva, što na duži rok slabi kosti i dovodi do pojave osteoporoze.

Bez pretjerivanja

Kada pH držimo pod kontrolom, pravilnim izborom i kombinacijom namirnica, organizam bolje funkcionira jer mu na taj način pomažemo da se lakše oslobodi otrova i štetnih sastojaka. Tada se osjećamo lakše i poletnije, probavni sustav bolje funkcionira, trbuh je ravan, nema nadimanja i oticanja. Nestaje osjećaj kroničnog umora. Vrijeme oporavka poslije velikog fizičkog opterećenja ili stresa kraće je jer bazne rezerve odmah neutraliziraju pretjeranu kiselinu. Koža postaje sjajnija, voda se ne zadržava u tkivima, znojenje je lakše, a zube rjeđe napada karijes. Imunitet je jači i smanjuje se rizik od degenerativnih promjena kada je pH pod kontrolom. Kancerogene stanice lakše i brže se umnožavaju u kiseloj sredini, a to znači da je ishrana bogata alkalnim namirnicama efikasno oružje u prevenciji tumora. Uravnotežena pH-dijeta podrazumijeva da se u ishrani prednost daje namirnicama koje ne povećaju kiselost krvi, ali to ne znači da se potpuno lišavamo kiselih namirnica. Ako pretjeramo s baznom ishranom, postoji opasnost od alkaliziranja krvi, a simptomi su slični kiselosti: tijelo je iscrpljeno, bez energije, smanjuje se apsorpcija željeza, čiji se metabolizam odvija u kiseloj sredini. Suviše alkalna hrana bogata je kalijem i može štetiti osobama s bubrežnim i srčanim bolestima, kao i onima koji piju diuretike na bazi kalija, jer dovodi do predoziranosti tim mineralom.

Praktični savjeti

Kisele namirnice, kruh, mliječne proizvode, marmeladu jedite za doručak, jer su poslije buđenja mehanizmi za izbacivanje toksina najefikasniji. Kada jedete kisele namirnice, neutralizirajte ih alkalnim. Uz biftek obvezno jedite salatu, uz tjesteninu porciju povrća. Ako ste na proteinskoj dijeti, pazite da suviše ne „zakiselite“ tijelo. Uzimajte integratore poput magnezija i kalija jer smanjuju kiselost, i posavjetujte se s liječnikom.

 

Izvor: Narodni zdravstveni list, dvomjesečnik za unapređenje zdravstvene kulture, god. LIX, br. 690-691, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suradnji s HZJZ, Rijeka, srpanj-kolovoz 2017, str. 16-17.