Alternativno liječenje laringitisa
Alternativno liječenje laringitisa

Alternativno liječenje laringitisa

Autor: Maja Žalac, fitoterapeut


Izliječite laringitis prirodnim putem i pomozite djeci da lakše dišu

Sezona je virusa i prehlada, a jedna od najčešćih bolesti u jesenskom i zimskom periodu je – laringitis.  Upala grla, točnije grkljana  (larynx=grkljan, – itis = upala) neugodna je zarazna bolest koja je jednako teška i za djecu, ali i roditelje.  U većini slučajeva riječ je o akutnoj bolesti, koja prolazi za nekoliko dana. Najgori simptomi traju oko 2-3 dana, a bolest se povlači u roku od jednog tjedna.  Kronični laringitis teže je stanje i nastaje uslijed neliječenja akutnog laringitisa, ali i pušenja, uzimanja alkohola, zagađenog zraka, GERB-a i pretjerane upotrebe glasnica. Duže traje i duže se liječi.


Kako nastaje laringitis

Larynx tj. grkljan je organ dišnog sustava smješten u prednjem dijelu vrata,  koji služi za disanje, gutanje, ali i proizvodnju zvukova. Uslijed infekcije virusima (što je češće) ili bakterijama, grkljan koji je prekriven sluznicom upali se i otekne.  Dolazi i do upale glasnica, pri čemu se javlja promuklost.  Sužava se dišni put i otežava disanje, pa je laringitis prepoznatljiv i po simptomima kao što su promuklost i onaj strašan kašalj kojeg roditelji poistovjećuju s lavežom psa.


Najvažniji korak – smirite dijete  

Kada dijete boluje od laringitisa, svaki roditelj boji se noći. Simptomi su tada izraženiji, osobito strašan kašalj.  Djeca se često bude u snu. Ne mogu disati, probudi ih kašalj, uplaši i tada počinje začarani krug iz kojeg treba što prije izaći.  Najvažnije je smiriti dijete.  Uplašeno dijete pokušat će doći do zraka, što neće biti lako. Grlo je upaljeno i bolno, glasnice su upaljene i svaki novi udah je borba.  Svaki put kada ne uspije normalno udahnuti,  uhvatit će ga novi kašalj, koji će ga dodatno prestrašiti i samo pogoršavati cijelu situaciju.   Zato je nužno da ste vi kao roditelj smireni, da znate što treba činiti.  Prvo smirite svog uplašenog mališana.  Postavite dijete u položaj s povišenim gornjim dijelom tijela. Možete ga staviti u krilo i nježno mu pričati, ljuljuškati ga.   Iskoristite svaki način za koji znate da će ga smiriti.  


Osigurajte dovoljno vlage

Potom što prije osigurajte dovoljno vlage u zraku.  Za prvu pomoć možete se zatvoriti u kupaonicu i pustiti da vrući mlaz/tuš zagrije i navlaži prostor.   Para će smanjiti grč grkljana i osloboditi dišne puteve, što ćete primijetiti vrlo brzo.  Možete djelovati i ranije – prije spavanja osigurajte dovoljno vlage uz pomoć ovlaživača prostora ili ih, za prvu ruku, napravite sami.  Ulijte vruću vodu u 3-4 veće posude, dodajte par cvjetova kamilice ili sušenih listova metvice i rasporedite ih po prostoriji.  Već i manja količina vlage će pomoći.  Nedostatak ovog privremenog kućnog rješenja je u tome što će se voda ohladiti, pa ćete posude morati puniti vrućom vodom i nekoliko puta tijekom noći.  Navedeni savjeti odnose se na prvu pomoć kod kuće, no postoji izuzetak.  U onim slučajevima kada dijete ne može doći do zraka, kada jedva diše ili je poplavilo, ne čekajte ni sekundu i odmah potražite liječničku pomoć.  


Pomoć iz prirode

Najčešći uzrok laringitisa su virusi, a priroda se i ovaj put pobrinula da za bolest pronađe lijek.  Čaj protiv laringitisa mješavina je biljaka koje svojim međusobnim djelovanjem pomažu u liječenju laringitisa, umiruju nadražena područja i djeluju protuupalno. 

Ljekoviti čaj od šest biljaka 

Sastojci:

 • crni sljez (Malvae herba) 20 g
 • trputac (Plantaginis folium) 20 g
 • matičnjak (Melissae folium) 15 g
 • divizma (Verbasci flos) 10 g
 • majčina dušica (Serpylli herba) 10 g
 • komorač (Foeniculi fructus) 10 g

Priprema: 

1 čajnu žličicu čaja prelijte sa 2,5 dl kipuće vode i ostavite poklopljeno 15 minuta.  Čaj se pije mlak, u malim gutljajima. Ovisno o dobi, težini i simptomima, popiti dnevno od jedne do četiri šalice čaja, sve dok se simptomi ne povuku. Možete dodati med, čime ćete povećati ljekovito djelovanje biljaka. No med nemojte davati djeci mlađoj od godinu dana, te alergičnima na med i pčelinje proizvode. 

Divizma, majčina dušica, trputac i kadulja snažni su prirodni antiseptici.  Sljez i divizma svojom sluzi štite i obnavljaju sluznicu grkljana, glasnica i ždrijela. 

Matičnjak umiruje i ima snažno protuvirusno djelovanje. 

Komorač djeluje protuupalno, antiseptički, umirujuće i antispastičko (protiv grčeva).  Može se koristiti u čaju, ali i za grgljanje.

Lijepi žuti cvjetovi koje ste često vidjeli u prirodi, ali niste znali koliko su ljekoviti, krase dvije biljke vrlo djelotvorne u liječenju laringitisa – divizmu i turicu.

Divizma (Verbascum thapsiforme), čije ulje je vrlo djelotvoran lijek protiv upale uha (o tome nekom drugom prilikom), još u dalekoj povijesti veoma je cijenjena ljekovita biljka. 

Upotrebu cvijeta divizme još je u Srednjem vijeku preporučila Hildegard von Bingen u liječenju laringitisa, a suvremeno istraživanje potvrdilo je njeno snažno protuupalno i antivirusno djelovanje na sluznice.


Pomozite grlu – grgljanjem

Grlu pomaže još jedna biljka – turica (Agrimonia eupatoria), znana i kao petrovac.  Ta je ljekovita biljka bila poznata i starim Egipćanima. Izrazito je ljekovita za grlo, usnu šupljinu i ždrijelo.  Profesionalni govornici, predavači, voditelji, pjevači, odnosno svi koji moraju često i puno govoriti i trošiti glasnice, trebali bi grlo svakodnevno grgljati čajem od turice.  Istraživanja su dokazala njeno adstringentno (steže tkivo i djeluje protuupalno), antibakterijsko, antivirusno i imunostimulirajuće djelovanje.  Ublažava simptome laringitisa, kao što su grlobolja, kašalj i teškoće pri gutanju. Smanjuje upalu grla i potiče ozdravljenje.  

Čajni oparak od turice 

Sastojci: 

 • 1 žlica zelene turice (Agrimoniae herba)
 • 2 dl vode

Kipućom vodom prelijte biljku, ostavite poklopljeno 15 minuta, a zatim procijedite.  Grgljajte nekoliko puta dnevno. 

Komorač i med 

Ne možete li nabaviti turicu, za grgljanje možete staviti par kapi eteričnog ulja komorača u toplu vodu. U vodi prije toga otopite med.  

Sastojci: 

 • 2 dl tople vode
 • 1 žlica meda
 • 2-10 kapi eteričnog ulja komorača (ovisi o dobi, težini i simptomima)

Grgljajte dva do tri puta dnevno.  Za grgljanje možete iskoristiti i kadulju te od nje napraviti oparak.  Možete iskoristiti i otopinu soli i vode – u 2 dcl mlake vode otopite ¼ čajne žličice soli i grgljajte nekoliko puta dnevno.


Upotrijebite eterična ulja

Ovu mješavinu ulja dobro je imati u „prirodnoj kućnoj ljekarni“, jer je odlično za sve bolesti dišnog sustava. Prikladna je za djecu stariju od 3 godine.  Kombinacija ljekovitih ulja pomoći će djetetu (a i vama) da lakše dišete, spriječit će grčeve i djelovati protuupalno. 

Ulje za masažu: 

Ukapajte eterična ulja u bazno, maslinovo ulje te njime premažite prsa i leđa, blagim pokretima.  Već kroz par minuta ulja će stići u krvotok i ljekovito djelovati.  Uz ljekovito maslinovo ulje, lavanda će djelovati umirujuće, eukaliptus  protuupalno, analgetički i spazmolitički, a ravensara protuvirusno.  

Ulje za djecu mlađu od tri godine

Za mlađu djecu potreban je veći oprez pri upotrebi eteričnih ulja.  Ne znači da ih ne smiju koristiti – ulja samo moraju biti blaža i koriste se u manjim dozama. 

Ulje za djecu od 1-3 godine: 

U bazno ulje dodajte eterična ulja i njima nježno masirajte leđa i prsa djeteta.  Recepata i biljaka protiv laringitisa ima još mnogo, no primijenite li i samo jedan od navedenih uvjerit ćete se u nezamjenjivu moć prirode i ljekovitog bilja. 

 

www.alternativa-za-vas