Potrebni sastojci:
2 glavice karfiola,
500 ml kisele pavlake,
2 jaja,
sol,
biber i
1 kašika peršuna.
Priprema:
Razdvojite cvjetove karfiola, operite i kuhajte 10-tak minuta. Skuhan karfiol rasporedite u tepsiju. Umutite jaja i kiselu pavlaku, posolite i pobiberite po želji. Smjesu prelijte preko karfiola, pospite peršunom i pecite oko 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C.
Da li ste znali?
Karfiol ili cvjetača je izvrstan izvor vlakana, vitamina C, B vitamina biotina i folata. Obiluje i mineralima: kalij, magnezij i mangan.
Istraživanjima se došlo do saznanja da karfiol djeluje antikancerogeno te zaustavlja rast ćelija raka. Također služi u prevenciji reumatoidnog artritisa, a pomaže i u detoksifikaciji organizma.
Da bi smanjili rizik od razvoja raka potrebno je da sedmično uvrstite od 3 do 5 obroka karfiola ili bilo kojeg drugog povrća iz porodice kupusa. Prilikom pripreme, karfiol uvijek kratko kuhajte jer ćete tako zadržati sve aktivne i ljekovite supstance i poboljšati njihovu iskoristivost u organizmu.