Anis
Anis

Anis


Anis (lat. Pimpinella anisum) je ljekovita i začinska biljka karakterističnog mirisa i slatkastog ukusa. Biljka je visoka od 25 do 60 cm. Listovi su srcoliki i nareckani. Cvjeta malim, bijelim cvijetom od jula do septembra. Plodovi koji zriju u avgustu i septembru, jajastog su oblika, 3 mm dugi i prekriveni sivim dlačicama. Anis sadrži veliku količinu eteričnih ulja te zbog toga ima intenzivan, ali prijatan miris.

Svoj specifičan osvježavajući miris anis duguje eteričnom ulju anetola. Ostale vrijedne tvari koje sadrži su vitamini A, C i B kompleks te minerali kalij, kalcij, željezo, bakar, mangan, cink i magnezij. U liječenju se koriste zrele sjemenke anisa ili njihovo ulje.

Anisovo ulje je popularno od davnina i koristi se u regulisanju probave, poticanju iskašljavanja, sprječavanju rasta bakterija, otklanjanju grčeva, smanjenju nadutosti i upala. Anisovo ulje djeluje kao tonik i ima afrodizijačka svojstva.

Žvakanje sjemenki anisa djeluje laksativno te otklanja loš okus i zadah iz usta. Laganim grickanjem njegovih sjemenki zaustavit ćete, takođe, i neugodno štucanje.

Anisovo sjeme ublažava interne probleme, smanjuje nadutost, olakašava oticanje krvi prilikom mjesečnog pranja, poboljšava dotok mlijeka, povećava broj spermatozoida i otklanja posljedice trovanja. Kada ga koristimo kao kolirijum, poboljašava vid.

Anis je popularan i u kulinarstvu. Zbog svoje jačine koristi se u malim količinama kao dodatak jelima, a mogu se koristiti cijele sjemenke ili samljevene. Kao začin anis će ugodno aromatizirati rižu u mlijeku i nabujak, kolač od kestena te kompot od svježeg i suhog voća. Lijepo se slaže s korjenastim povrćem, bundevom i prasom, a od voća s kruškama, šljivama i citrusima. Konzumiranje anisa nakon jela blagotvorno djeluje na proces probave; ublažavaju se mučnine, grčevi i žgaravica.

Pa, ipak, upotrebu anisa treba izbjegavati u slučajevima dermatitisa, upala kože i alergijskih kožnih reakcija te kod poznate osjetljivosti na anetol. Konzumiranje anisa se treba izbjegavati i prije izlaganja suncu. Velike količine anisa mogu imati slične neurološke nuspojave kao i muškatni oraščić (anksioznost, strah, depresija, halucinacije, delirijum). Anis se smatra abortivom i potiče izlučivanje mlijeka pa je veće količine potrebno izbjegavati tokom trudnoće. Međutim, preporučene količine anisa sigurne su kod laktacije. Anis takođe treba izbjegavati ukoliko su u tijelu prisutni estrogen-ovisni tumori.