Arhimedov zakon
Arhimedov zakon

Arhimedov zakon

Arhimed (grč. Arhimedes, oko 287.-212. p.n.e.) je jedan od trojice najgenijalnijih matematičara svih vremena i najveći fizičar starog vijeka. Živio je u antičkoj grčkoj koloniji Sirakuzi, na otoku Siciliji. Jednog dana kralj Sirakuze, Hijeron II, zatražio je od Arhimeda da mu kaže da li u njegovoj zlatnoj kruni ima i srebra.  

Arhimed je dugo razmišljao kako riješiti ovaj problem. Jednog dana, ušavši u kadu da se okupa, opazio je kako se razina vode podigla. Kao što se to obično i dešava svim velikim pronalazačima, upravo tad, u toj sasvim običnoj situaciji, pronašao je odgovor i riješenje. Izletio je iz kupaonice, zaboravivši se obući, i pojurio ulicama Sirakuze, vičući „eureka“, što bi u prevodu značilo „našao sam“.

Evo kako je Arhimed riješio Hijeronov problem. Prvo je izmjerio koliko je kruna teška. Potom je pronašao grumen zlata i grumen srebra, koji su po svojoj težini bili jednaki težini kraljevske krune. Zatim je spustio krunu u posudu s vodom i izmjerio za koliko se razina vode digla. To isto je učinio i sa grumenom zlata. Da je kruna bila izrađena od čistog zlata, voda bi se podigla do iste visine. Međutim, postojala je razlika, pa je Arhimed, izmjerivši i visinu koju je postigao grumen srebra, mogao izmjeriti kakav je tačan odnos između zlata i srebra u kruni.

Arhimedov zakon glasi:

Na svako tijelo uronjeno u tekućinu djeluje sila uzgona jednaka težini tekućine istisnute tim tijelom.

Odnosno:

Tijelu uronjenom u tekućinu težina se prividno smanji za onoliko koliko je teška istisnuta tekućina.