Asteroidi
Asteroidi

Asteroidi

Asteroidi su male stjenovita tijela Sunčevog sistema, prečnika do 1.000 km, a najmanji asteroidi su veličine zrnca prašine. Zovu se još i planetoidi ili male planete. Uglavnom su nepravilnog oblika, a najveći njihov broj kruži oko Sunca, u prostoru između Marsa i Jupitera. Asteroidi su ostaci materije od koje je stvoren čitav Sunčev sistem. Identifikovano je više hiljada asteroida.

Putanje po kojima kruže se mogu nalaziti na području od Zemljine putanje pa sve do iza Saturnove, ali se većina njih nalazi u tzv. glavnom asteroidnom pojasu koji se proteže od Marsa do Jupitera.

Postoji nekoliko teorija koje opisuju nastanak asteroida: jedna od  njih govori da su to ostaci planeta koji je bio uništen u velikom sudaru u prošlosti, ali je vjerovatno najtačnija ta koja asteroide opisuje kao materijal koji je ostao nakon nastanka Sunčevog sistema, a koji se nije uspio skupiti i narasti do veličine planeta. Najpoznatiji asteroidi su Gaspra i Ida koje je posjetila svemirska sonda Galileo prilikom svog putovanja prema Jupiteru.

Asteroidi – prijetnja planeti Zemlji?

Znanstvenici upozoravaju Zemljane kako se zajedničkim snagama moraju boriti protiv asteroida koji prijete našoj planeti. Udruga istraživača svemira tvrdi kako se protiv tih prijetnji iz svemira može boriti samo uz globalno odobravanje takve borbe.

Iz Udruge istraživača svemira upozoravaju kako je posljedica pada asteroida prije 65 milijuna godina mogla prouzročiti nestanak dinosaura, dok je pad asteroida Tunguska u Sibiru 1908. godine prouzročio vatru koja se prostirala na 2.000 kvadratnih kilometara, a takav bi požar mogao progutati grad veličine New Yorka.

Prema znanstvenicima nova asteroidna prijetnja Zemlji mogla bi se dogoditi za manje od 20 godina, jer asteroid Apophis treba proći kraj našeg planeta, a mogućnost da nas pogodi je jedan naprema 45 hiljada. Njegov udarac u Zemlju prouzročio bi stotinu puta jači udar od onoga koji se dogodio u Sibiru.

Znanstvenici tvrde kako ove prijetnje treba shvatiti vrlo ozbiljno, jer bi sasmo jedan udar prouzročio ogroman broj žrtava. Najveći broj asteroida je vrlo malen i oni ne predstavljaju prijetnju, jer izgore prije nego dođu do Zemlje. Problem su oni veći za koje treba pronaći rješenje kako ih odmaknuti od Zemljine površine.

Najekstremnija rješenja koja se nude u skretanju asteroida sa njihove putanje su slična onima iz filmova katastrofe koje se može gledati u kinima, gađanje atomskom bombom ili zabijanje svemirskog broda u prijeteću kuglu. Profesor Crowter tvrdi kako bi za skretanje asteroida trebalo koristiti Zemljinu gravitaciju. On tvrdi kako su se znanstvenici dogovorili oko načina borbe protiv ove prijetnje, a sada je red na političarima da utvrde tko će i pod kojom institucijom djelovati.

 

Izvor: Cvrčak, mjesečnik za osnovce, god. VIII, br. 69, KULT d.o.o., Bihać, septembar  2011,  str. 34-35.